Bestanden openen
U kunt FileMaker Pro-bestanden openen die zich op uw computer bevinden. Daarbij kunt u ervoor kiezen om één bestand of meerdere bestanden tegelijk te openen.
Er zijn nog andere methoden om bestanden te openen en andere typen bestanden die u kunt openen. U kunt:
 •
 •
FileMaker Pro-bestanden openen die eventueel als gedeelde databases op uw netwerk beschikbaar zijn. Zie Bestanden samengebruiken als client voor meer informatie. Als u bepaalde bestanden als favoriete bestanden hebt gemarkeerd in het dialoogvenster Externe hosts, kunt u er snel toegang toe krijgen vanuit het scherm Snel aan de slag met FileMaker.
 •
Bestanden die met een vorige versie van FileMaker Pro zijn gemaakt, converteren naar de huidige FileMaker Pro-bestandsopmaak. Zie Bestanden uit FileMaker Pro 11 en latere versies converteren voor meer informatie.
 •
Compatibele bestanden die zijn gemaakt in andere toepassingen (zoals Microsoft Excel-bestanden, Bento 2-bestanden (of van een latere ondersteunde versie) of door tabs gescheiden tekstbestanden) converteren naar de FileMaker Pro-opmaak.
Zo opent u een bestand als FileMaker Pro al actief is:
1.
Kies op de menubalk Bestand > Openen.
Tip  U kunt ook op de menubalk Bestand > Recent bestand openen of Bestand > Favoriet openen kiezen.
2.
Opmerking  Zie Eén bestand converteren als het bestand is gemaakt met een lagere versie dan FileMaker Pro 12.
3.
Zie Bestanden openen die met een wachtwoord zijn beveiligd voor meer informatie.
Zo opent u een bestand als FileMaker Pro niet actief is:
 •
 •
Zo opent u meerdere bestanden tegelijk:
1.

Kies op de menubalk Bestand > Openen en selecteer in het dialoogvenster Bestand openen alle bestanden die u wilt openen:
 •
Als u meer bestanden wilt selecteren, houdt u de Ctrl-toets (Windows) of de Cmd-toets (Mac OS) ingedrukt terwijl u op elk bestand klikt.
 •
Als u een aantal opeenvolgende bestanden wilt selecteren, klikt u op het eerste bestand, drukt u op de Shift-toets, houdt u die toets ingedrukt en klikt u daarna op het laatste bestand van uw selectie.
In een Windows Verkenner-venster of
een Mac OS Finder-venster
Opmerking FileMaker Pro opent alleen bestanden die zich direct in deze map bevinden. Bestanden die zich in submappen bevinden, worden niet geopend.
2.
Het dialoogvenster Meerdere bestanden openen verschijnt alleen als een of meer van de bestanden die u opent, zijn opgesteld in een opmaak die FileMaker Pro kan converteren, bijvoorbeeld Microsoft Excel, door tabs gescheiden tekst of FileMaker Pro 6. Daarbij hebt u in het dialoogvenster Meerdere bestanden openen de volgende keuze:
 •
Alleen huidige FileMaker Pro-bestanden openen en geen bestanden converteren.
 •
Huidige FileMaker Pro-bestanden openen en alle compatibele bestanden naar FileMaker Pro-bestanden converteren. FileMaker Pro slaat de geconverteerde bestanden op in de map die u opgeeft en wijst aan elk bestand automatisch een naam toe op basis van de naam van het bronbestand.
Opmerkingen
 •
Als u namen van onlangs geopende bestanden in het menu Bestand en het scherm Snel aan de slag met FileMaker wilt weergeven, kiest u op de menubalk Bewerken (Windows) of FileMaker Pro (Mac OS) > Voorkeuren en selecteert u Recent geopende bestanden tonen. Als u de lijst met onlangs geopende bestanden wilt verwijderen, kiest u op de menubalk Bestand > Recent bestand openen > Recente bestanden wissen.
 •
Wanneer u een bestand opent met een opmaak voor datums, tijden en getallen die afwijkt van de systeeminstellingen van uw computer, verschijnt mogelijk een waarschuwingsbericht. Zie Bestanden met andere systeeminstellingen openen.
 •
Als voor een bestand een standaardwachtwoord is ingesteld, kunt u een ander wachtwoord opgeven door Shift (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt te houden bij het openen van het bestand.
 •
U kunt een bestand dat u hebt gemaakt in FileMaker Pro voor Windows openen in Mac OS en omgekeerd. Bent u van plan bestanden op verschillende platforms te gebruiken, dan is het verstandig in de bestandsnaam de extensie .fmp12 op te nemen. Als u bestandsextensies toevoegt of verwijdert, moet u de gegevensbron (die voorheen de bestandsverwijzing werd genoemd) voor gerelateerde bestanden en bestanden met externe scripts opnieuw opgeven.
 •
Zie Opties instellen voor bestanden voor meer informatie over het weergeven van een specifieke lay-out wanneer een bestand wordt geopend.
Als u FileMaker Pro Advanced gebruikt, kunt u:
Verwante onderwerpen
Gedeelde bestanden als client openen
Problemen met het openen van bestanden oplossen
Vensters en bestanden sluiten
Problemen met het sluiten van bestanden oplossen