Gedeelde bestanden als client openen
Wanneer een bestand door de host is geopend en via FileMaker Network wordt samengebruikt, krijgt u toegang tot het bestand als client.
FileMaker Pro-databases die via TCP/IP worden samengebruikt, kunnen op afstand worden geopend met behulp van de lijst met lokale hosts, het IP-adres van de hostcomputer of de DNS-naam van de hostcomputer (als die is gedefinieerd). Bijvoorbeeld: een database die wordt gehost door een computer met het IP-adres 192.168.10.0 en de DNS-naam host.domein.com kunt u openen door het IP-adres of de DNS-naam in te voeren in het veld Bestand > Openen op afstand > Bestandspad in netwerk in de opmaak
fmnet:/192.168.10.0/<bestandsnaam>. (Let op dat u voor fmnet:/ één slash-teken gebruikt.)
Opmerking  FileMaker Pro ondersteunt ook IPv6-adressen in de vorm van acht groepen van vier cijfers, van elkaar gescheiden door een dubbele punt en het geheel omsloten door rechte haken. Bijvoorbeeld:
fmnet:/[2001:0DB8:85A3:08D3:1319:8A2E:0370:7334]/<bestandsnaam>
Zo opent u een gedeeld bestand als client:
1.
Kies op de menubalk Bestand > Openen op afstand.
Het dialoogvenster Bestand op afstand openen verschijnt en geeft een lijst met hosts weer.
2.
Kies bij Weergave het type host dat u wilt weergeven in het vak Hosts.

Hosts die u eerder als favorieten hebt toegevoegd. (Lees het gedeelte dat volgt op deze procedure voor meer informatie over het toevoegen, bewerken of verwijderen van een favoriete host.)
FileMaker Server-hosts op uw TCP/IP-subnet.
Als u een host op een ander TCP/IP-subnet wilt opgeven, typt u bij Bestandspad in netwerk een domeinnaam (bijvoorbeeld host.domein.com) of een IP-adres in een van de volgende opmaken:
IPv4: 192.168.10.0
IPv6: [2001:0DB8:85A3:08D3:1319:8A2E:0370:7334]
FileMaker Server-hosts beschikbaar via LDAP.
Lees het laatste gedeelte van dit Help-onderwerp als u een LDAP wilt opgeven zodat de bijbehorende hosts worden weergegeven.
Note  Als u een lokale host of een host op een LDAP aan de lijst met favorieten wilt toevoegen, selecteert u de gewenste host en klikt u op Toevoegen aan favoriete hosts. Lees vervolgens het gedeelte dat na deze stapsgewijze procedure volgt.
3.
4.
Selecteer in het vak Beschikbare bestanden het bestand dat u wilt openen en klik vervolgens op Openen (of dubbelklik op de bestandsnaam). Of typ bij Bestandspad in netwerk de volledige bestandsnaam (bijvoorbeeld fmnet:/<IP-adres van host>/<bestandsnaam>) en klik daarna op Openen.
Tip  Als u de lijst met beschikbare typen wilt beperken, typt u enkele tekens in het tekstvak Filter. Alleen bestandsnamen die de door u getypte tekens bevatten, worden dan in de lijst weergegeven.
U dient mogelijk een accountnaam, wachtwoord en domeinnaam (alleen in Windows) op te geven, afhankelijk van de configuratie van het samengebruik van bestanden op de host.
Zo kunt u favoriete hosts toevoegen, bewerken en verwijderen:
1.
 •
Als u de lijst met favoriete hosts wilt ordenen, selecteert u voor Weergave Favoriete hosts. Selecteer de host die u wilt ordenen en klik op Toevoegen, Bewerken of Verwijderen. (Met Toevoegen en Bewerken geeft u het dialoogvenster Favoriete host bewerken weer; met Verwijderen verwijdert u de host uit de lijst).
 •
Als u een extern bestand wilt markeren zodat het in het scherm Snel aan de slag met FileMaker in de lijst Favoriete bestanden verschijnt, selecteert u voor Weergave de optie Favoriete hosts, selecteert u een host en een beschikbaar bestand en klikt u vervolgens op Toevoegen aan Favorieten. Zie Bestanden openen vanuit het scherm Snel aan de slag met FileMaker voor meer informatie over de toegang tot favoriete externe bestanden.
 •
Als u een lokale host of een host op een LDAP aan de lijst met favorieten wilt toevoegen, selecteert u in het vak Hosts de gewenste host en klikt u daarna op Toevoegen aan favorieten. (Het dialoogvenster Favoriete host bewerken verschijnt.)
2.
In het dialoogvenster Favoriete host bewerken voert u bij Internet-adres van host het IP-adres of de domeinnaam in.
 •
Voer IP-adressen in de volgende opmaken in:
IPv4: 192.168.10.0
IPv6: [2001:0DB8:85A3:08D3:1319:8A2E:0370:7334]
 •
3.
Typ bij Naam van favoriete host (optioneel) een naam voor de host.
Als u geen naam invoert, wordt in het dialoogvenster Favorieten beheren en het scherm Snel aan de slag met FileMaker alleen het internetadres van de host weergegeven.
4.
Kies onder Bestandsinstellingen de optie waarmee alle beschikbare bestanden (standaard) of alleen de opgegeven bestanden worden weergegeven.
Als u Alleen deze bestanden weergeven kiest, voert u elke bestandsnaam in op een nieuwe regel en voegt u aan het einde van elke regel een regelterugloop in.
5.
Klik op Opslaan.
Zo geeft u een LDAP-server op:
1.
Klik in het dialoogvenster Bestand op afstand openen waarin Hosts vermeld per LDAP is geselecteerd bij Weergave op de knop Opgeven.
Het dialoogvenster LDAP-directoryservice opgeven verschijnt.
2.
Voer onder Serverinformatie informatie over de server in. (Voor deze informatie dient u mogelijk contact op te nemen met uw netwerkbeheerder.)

IPv4: 192.168.10.0
IPv6: [2001:0DB8:85A3:08D3:1319:8A2E:0370:7334]
Behoud of wijzig het poortnummer. (Als u de oorspronkelijke waarde wilt herstellen, klikt u op Standaardwaarden gebruiken.)
3.
Schakel onder Aanmeldingsinstellingen het selectievakje Windows-verificatie gebruiken (alleen Windows) in of uit. Vervolgens:
 •
Als u dit selectievakje hebt ingeschakeld, kiest u Aanmelden als huidige gebruiker of kiest u Aanmelden met account en typt u uw accountnaam, wachtwoord en domeinnaam (alleen Windows).
 •
Als u dit selectievakje niet hebt ingeschakeld, kiest u Anoniem aanmelden of kiest u Aanmelden met account en typt u uw accountnaam en wachtwoord.
Verwante onderwerpen
Databases op de hostcomputer worden niet weergegeven