Scriptprivileges bewerken
Met privilegesets kunt u de toegang tot scripts in een bestand beperken. Voor een bestand kunt u de volgende privileges instellen:
 •
Privileges voor alle scripts: u kunt toestaan of weigeren dat scripts worden weergegeven, gemaakt en gewijzigd. U kunt alle scripts in een bestand ook verbergen zodat ze niet door de privilegeset kunnen worden uitgevoerd.
 •
Eigen privileges voor individuele scripts: u kunt instellen of elk script wijzigbaar is of niet. U kunt een script ook verbergen zodat het niet door de privilegeset kan worden uitgevoerd.
Opmerking  Hoewel bepaalde scriptprivileges die hieronder worden beschreven, toestaan dat scripts worden uitgevoerd, bepalen de acties die door een privilegeset zijn toegestaan, of de stappen in een script correct worden uitgevoerd of niet. Als een privilege bijvoorbeeld geen toegang toestaat tot het veld Salaris, mislukt een script dat de scriptstap Ga naar veld [“Werknemers::Salaris”] bevat. De scriptauteur kan problemen met beperkte scriptprivileges negeren door Script met volledige toegangsprivileges uitvoeren in het venster Script bewerken te selecteren.
Scriptprivileges bewerken:
1.
Open het dialoogvenster Privilegeset bewerken. Zie Nieuwe privilegesets maken of Bestaande privilegesets bewerken voor meer informatie.
2.
Als u privileges voor alle scripts in het bestand wilt instellen, kiest u bij Scripts de optie Alles - wijzigbaar, Alles - alleen uitvoerbaar of Alles - geen toegang. Met deze opties wordt het volgende toegestaan of geweigerd:

Alle privileges
wijzigbaar
Alle privileges
alleen uitvoerbaar
Alles -
geen toegang
Scriptnamen in het menu Scripts weergeven
(met uitzondering van de scripts die zijn verborgen door in het dialoogvenster Scripts beheren het selectievakje In menu opnemen uit te schakelen)
Het dialoogvenster Scripts beheren openen zodat u scripts kunt weergeven, maken, groeperen, filteren, bewerken, dupliceren, verwijderen en afdrukken
3.
Als u individuele privileges wilt instellen voor elk script in het bestand, kiest u bij Scripts de optie Eigen privileges. Selecteer in het dialoogvenster Privileges voor eigen script elk script (of selecteer Willekeurige nieuwe script om eigen privileges in te stellen voor scripts die later worden gemaakt) en stel er de gewenste privileges voor in. Wanneer u de gewenste privileges voor individuele scripts hebt ingesteld, klikt u op OK.

Toestaan dat scripts worden uitgevoerd, weergegeven, bewerkt, afgedrukt en verwijderd. (Ook toestaan dat scripts in andere databasebestanden kunnen worden geïmporteerd.)
Kies bij Privilege de optie wijzigbaar.
Opmerking  Zelfs als het script wijzigbaar is, kunt u geen script wijzigen dat met privileges voor volledige toegang wordt uitgevoerd tenzij aan de account de privilegeset Volledige toegang is toegewezen. Zie Scripts maken en bewerken voor meer informatie.
Alleen het script uitvoeren. (Weigeren dat het script in het dialoogvenster Scripts beheren wordt weergegeven.)
Kies bij Privilege de optie alleen uitvoeren.
Het script niet uitvoeren of weergeven. (De scriptnaam verschijnt niet in het menu Scripts.)
Kies bij Privilege de optie geen toegang.
Schakel het selectievakje Maken van nieuwe scripts toegestaan in.
Tip  U kunt ook individuele privileges voor meerdere scripts tegelijk instellen door eerst meerdere scripts te selecteren in het dialoogvenster Privileges voor eigen script. Zie het gedeelte met de opmerkingen onderaan voor meer informatie.
4.
Raadpleeg een van de volgende onderwerpen voor meer informatie over de verschillende privileges die u kunt definiëren:
 •
 •
 •
 •
 •
5.
6.
 •
Als u klaar bent met accounts en privileges, klikt u op OK. In het dialoogvenster dat verschijnt, voert u een accountnaam en wachtwoord in waaraan de privilegeset Volledige toegang is toegewezen en vervolgens klikt u op OK.
 •
Zie Accounts maken of Bestaande accounts bewerken als u de privilegeset aan één of meer accounts wilt toewijzen.
Opmerkingen
 •
In het dialoogvenster Privileges voor eigen script geeft de kolom Opmerkingen aan welke scripts worden uitgevoerd met privileges voor volledige toegang. Afhankelijk van de functie van deze scripts, wilt u voor deze scripts mogelijk de scriptprivileges alleen uitvoerbaar of geen toegang instellen in bepaalde privilegesets. Zie Scripts maken en bewerken voor meer informatie over het uitvoeren van scripts met privileges voor volledige toegang.
 •
 •
Als u meerdere scripts tegelijk wilt selecteren, houdt u de Ctrl+toets (Windows) of de Cmd-toets (Mac OS) ingedrukt en klikt u op elke scriptnaam.
 •
Als u een aantal opeenvolgende scripts wilt selecteren, klikt u op het eerste script, houdt u de Shift-toets ingedrukt en klikt u op het laatste script van uw selectie.
 •
 •
Als u de volgorde van de weergegeven scripts in het dialoogvenster Privileges voor eigen script wilt ordenen, klikt u op een van de kolomkoppen om de lijst op die kolom te ordenen. Als u wilt overschakelen tussen oplopende en aflopende volgorde, klikt u nogmaals op de kolomkop.