Een lay-out maken
De nieuwe wizard Lay-out/rapport maken helpt u bij het ontwerpen van verschillende typen lay-outs en rapporten: Standaardformulier, Tabelweergave, Lijstweergave, Rapport, Lege lay-out, Etiketten, Verticale etiketten en Enveloppen. Zie Lay-outtypen voor meer informatie over elk type lay-out. Daarnaast bevelen wij ook de volgende Help-onderwerpen aan voordat u de wizard Lay-out/rapport maken gebruikt:
 •
 •
 •
Tip  U kunt een bestaande lay-out ook kopiëren en de kopie vervolgens aanpassen aan uw behoeften. Zie Lay-outs dupliceren, verwijderen of hernoemen voor meer informatie.
Zo maakt u een lay-out:
1.
Kies in de bladermodus op de menubalk Bestand > Beheren > Lay-outs en klik op Nieuw. Klik in de lay-outmodus op de statusbalk op Lay-out/rapport maken.
De wizard Lay-out/rapport maken verschijnt: dit is een verzameling dialoogvensters waarmee u het type lay-out kunt maken dat u in het eerste venster opgeeft.
2.

Instellingen in het venster accepteren en doorgaan naar het volgende venster
Klik op Volgende.
Instellingen in het venster accepteren en teruggaan naar het vorige venster
Klik op Vorige.
Zie het Help-onderwerp waarin de opties in het huidige deelvenster worden uitgelegd
Windows: klik op Help of druk op F1.
Mac OS: klik op Help of druk op Cmd-?.
Klik op Annuleren.
3.
Als u alle vensters hebt doorlopen, klikt u op Voltooien om de lay-out te maken.
U kunt de lay-out meteen gebruiken of de lay-out nog verder aanpassen met de gereedschappen en opdrachten in de lay-outmodus.
4.
Als u van plan bent het nieuwe rapport af te drukken in liggende richting of op papier van speciaal formaat, kiest u op de menubalk Bestand > Printerinstelling (Windows) of Bestand > Printerinstelling (Mac OS). Daarna bevestigt u de afdrukstand en papierinstellingen en klikt u op OK.
In de schermafdrukmodus kunt u ook op de statusbalk klikken op Printerinstelling (zowel voor Windows als Mac OS).
Opmerking  Gewijzigde printer- en pagina-instellingen hebben een invloed op alle andere lay-outs in het huidige bestand. Daarom is het mogelijk dat u deze instellingen later opnieuw moet wijzigen om andere lay-outs correct af te drukken.
Opmerkingen
 •
Voldoet de lay-out niet aan uw wensen, dan kunt u de wizard opnieuw doorlopen. Verwijder wel de lay-outs die u niet meer nodig hebt, om verwarring te voorkomen.
 •
In FileMaker Pro zijn lay-outs verdeeld in lay-outgedeelten: dit zijn gebieden waarin wordt bepaald hoe en waar gegevens, tekst en afbeeldingen worden weergegeven en afgedrukt. FileMaker Pro neemt een hoofd-, kop- en voetgedeelte op voor een lay-out, afhankelijk van de instellingen die u hebt opgegeven in de wizard Lay-out/rapport maken. Rapporten waarin gegevens zijn gegroepeerd en getotaliseerd, bevatten tevens gedeelten voor subresumés of algemene resumés of beide. Nadat u de wizard hebt voltooid, kunt u lay-outgedeelten toevoegen, verwijderen of wijzigen. Zie Werken met lay-outgedeelten voor meer informatie.
 •
Met lay-outthema's van FileMaker Pro geeft u rapporten en lay-outs een fraai en consistent uiterlijk. Met een thema beïnvloedt u de kenmerken van een lay-out, zoals achtergrondkleur, randen en opvulling voor velden en tekstkenmerken binnen of buiten de velden. Met thema's hebt u geen invloed op de plaatsing of de werking van velden en objecten: U kunt een thema toepassen op een nieuwe lay-out met de wizard Lay-out/rapport maken. U kunt ook het thema van een bestaande lay-out wijzigen in de lay-outmodus. Zie Het thema van een lay-out wijzigen.
 •
Als u in de lay-out een veld uit een andere tabel of database (een gerelateerd veld) opneemt, moet u bekend zijn met de begrippen van relationele databases. Zie Werken met gerelateerde tabellen en bestanden voor meer informatie.
 •
Telkens wanneer u een FileMaker Pro-bestand opent, kunt u een opgegeven lay-out weergeven. Zie Opties instellen voor bestanden voor meer informatie.
 •
Verwante onderwerpen
Werken met lay-outgedeelten
Velden toevoegen aan een lay-out
Problemen met lay-outs oplossen
Onderwerpen in deze sectie
Schakelen tussen lay-outs
Lay-outs beheren
Lay-outs dupliceren, verwijderen of hernoemen
Wijzigingen in een lay-out opslaan en ongedaan maken
Lay-outs opnieuw ordenen in en uitsluiten van het venstermenu