Een oplossing ontwerpen
Een goed ontworpen oplossing bevordert een consistente invoer en opvraag van gegevens en vermindert het aantal dubbele gegevens in de databasetabellen. Relationele databasetabellen werken samen om ervoor te zorgen dat de juiste gegevens beschikbaar zijn op het moment dat u ze nodig hebt. Het is handig om de opzet van een database vooraf op papier te zetten.
Volg deze algemene stappen om een database te ontwerpen:
1.
Als andere personen de database gaan gebruiken, doet u er goed aan om met hen te bespreken welke gegevens vereist zijn.
2.
3.
4.
In databaseterminologie worden die categorieën tabellen genoemd. Tabellen worden gebruikt om gegevens te groeperen die een gemeenschappelijk element of doel bevatten. U kunt bijvoorbeeld een tabel gebruiken om namen en adressen op te slaan en een andere tabel gebruiken om transactiegegevens op te slaan, zoals de verkoopdatum, het artikelnummer, de eenheidsprijs, enzovoort.
Databases worden doorgaans op een van deze drie manieren georganiseerd:
 •
 •
 •
Gebruik relaties om gegevens tussen tabellen in hetzelfde bestand of met tabellen in externe bestanden te delen. Andere database-elementen, zoals scripts en toegangsprivileges, worden opgeslagen op het bestandsniveau. Om die reden is het voor bepaalde complexe oplossingen beter om meerdere bestanden te gebruiken.
Opmerking  Aangezien FileMaker Pro bijzonder flexibel is, is de beslissing om gegevens in één bestand of in meerdere bestanden op te slaan, vaak een kwestie van verpakking en gebruiksgemak. Gegevens die in tabellen worden opgeslagen, kunnen gemakkelijk worden samengebruikt door tabellen in hetzelfde bestand en door tabellen in externe bestanden die relaties gebruiken, zoals in Werken met gerelateerde tabellen en bestanden is uitgelegd. Andere elementen, zoals scripts en toegangsprivileges, worden opgeslagen op het bestandsniveau. Om die reden is het voor bepaalde complexe oplossingen beter om meerdere bestanden te gebruiken.
5.
Tip  Om het zoeken naar en sorteren van records te vereenvoudigen, maakt u aparte velden voor voor- en achternaam, aanspreektitel (zoals Dhr. of Mevr.) en adresonderdelen (plaats, postcode, provincie en land). Als u bij de gegevensinvoer uw gegevens in meerdere velden onderbrengt, kunt u later makkelijker rapporten genereren. Door bijvoorbeeld aparte velden te gebruiken voor transactiegegevens zoals de verkoopdatum, het artikelnummer, de hoeveelheid en de eenheidsprijs van elke transactie, kunt u aan het einde van de week, maand of het jaar makkelijker resumé- en subresumérapporten opstellen.
6.
Een database voor een bakkerij heeft bijvoorbeeld mogelijk deze tabellen: een tabel Klanten, waarin klantengegevens worden opgeslagen; een tabel Producten, die productgegevens bevat; een tabel Artikelen, waarin gegevens van verkochte producten worden opgeslagen; en een tabel Facturen, waarin gegevens van bestellingen worden bijgehouden.
Elke tabel heeft slechts één onderwerp en alle velden in een tabel beschrijven alleen dat onderwerp. De velden in één record van de tabel Klanten bevatten samen alle gegevens over één klant. Om dezelfde reden kunt u aan elke klant een uniek klantennummer toewijzen. Aangezien u alleen een klantidentificatienummer in de tabel zou invoeren wanneer u een nieuwe klant toevoegt, bepaalt de aanmaak van een klantnummer de aanmaak van een record. Een tabel Klanten kan ook velden bevatten voor de naam, het adres en het telefoonnummer van de klant.
Een tabel Producten kan velden bevatten voor een productcode, de eenheidsprijs voor elk product, en de hoeveelheid in voorraad. Een tabel Artikelen kan velden bevatten voor productcodes en factuurnummers, de naam, eenheidsprijs, kwantiteit, en de totale prijs van elk verkocht product. Een tabel Facturen kan velden bevatten voor een factuurnummer, besteldatum en verkoper.
Velden in de tabellen Klanten, Facturen, Artikelen en Producten
7.
Raadpleeg Vergelijkingsvelden voor relaties.
Vergelijkingsvelden in de tabellen Klanten, Facturen, Artikelen en Producten
8.
Op basis van het onderwerp van de tabel bepaalt u waar u de gegevens het beste kunt opslaan en waar u het beste gegevens uit een gerelateerde tabel kunt gebruiken. In tegenstelling tot vergelijkingsvelden moeten alle velden slechts één keer in uw database voorkomen. Schrap vermeldingen van velden die geen betrekking hebben op het onderwerp van de tabel.
Overbodige velden geschrapt in de tabellen Klanten, Facturen en Artikelen
9.
De relatie tussen tabellen wordt gevormd door hun vergelijkingsvelden die gemeenschappelijke gegevens bevatten.
Relaties tussen de tabellen Klanten, Facturen, Artikelen en Producten
Met behulp van relaties kunt u ook uw gegevens groeperen om complexe opvragen op te lossen. Relaties kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de huidige voorraadniveaus, verkoopverwachtingen en andere taken te bepalen waarbij het nodig is om gegevens over meerdere bestanden heen op te vragen. Raadpleeg Werken met gerelateerde tabellen en bestanden.
10.
Bepaal of u de database met andere gebruikers gaat delen en hoe andere gebruikers het bestand kunnen openen.
Raadpleeg Bestanden delen in een netwerk.
11.
12.
Raadpleeg Databases beveiligen.
13.
Bepaal welke lay-outs u nodig hebt en ontwerp een afzonderlijke lay-out voor elke taak.
Maak bijvoorbeeld afzonderlijke lay-outs voor het afdrukken van etiketten of enveloppen en voor het werken op een iOS-apparaat (zoals een iPad of iPhone) of in een webbrowser.
Raadpleeg Lay-outs en rapporten maken en beheren.
14.
15.
 •
 •
16.
Verwante onderwerpen
Een FileMaker Pro-bestand maken
Een FileMaker Pro-bestand maken vanuit een startklare oplossing
Databasetabellen definiëren
Databasevelden definiëren
Een lay-out maken
Databases beveiligen
Relaties