Bestanden delen in een netwerk
Als uw computer met een netwerk is verbonden, hebt u samen met andere FileMaker Pro- en FileMaker Go-gebruikers (zowel Windows als OS X) tegelijk toegang tot hetzelfde databasebestand.
FileMaker Pro Network Sharing ondersteunt het samengebruik van bestanden door maximaal 5 gebruikers tegelijk (exclusief de host). FileMaker Go-clients worden opgenomen met een limiet van 5 gebruikers. Als u meer gebruikers en technologieën voor webpublicatie zoals XML, PHP en FileMaker WebDirect wilt ondersteunen, gebruikt u FileMaker Server.
 •
De informatie in dit onderwerp bevat uitleg over het samengebruik van bestanden op een lokaal netwerk (LAN). Meer informatie over het hosten van databases via een netwerk vindt u in Bestanden openen als host. Zie Databases publiceren op het web voor informatie over het publiceren van bestanden op het web of een intranet. Zie ODBC en JDBC gebruiken met FileMaker Pro voor informatie over het samengebruik van bestanden via ODBC of JDBC.
 •
Belangrijk  Het samengebruik (of hosten) van een FileMaker Pro-database werkt onafhankelijk van de bestandsdeling van het besturingssysteem. Toegangsbeheer dat u instelt in Windows of OS X werkt onafhankelijk van de toegangsprivileges die u in FileMaker Pro instelt, en omgekeerd.
Als u de eerste gebruiker bent die een gedeeld bestand opent, bent u automatisch de host. Gebruikers die daarna het gedeelde bestand openen, zijn de clients.
Opmerkingen
Wanneer een gedeeld bestand is geopend, hebben de host en clients toegang tot dezelfde gegevens. Alle wijzigingen in het bestand zijn zichtbaar voor alle gebruikers.
 •
 •
Hoewel meerdere gebruikers tegelijk wijzigingen kunnen maken in hetzelfde gedeelde bestand, gelden bepaalde beperkingen wat het type gelijktijdige wijzigingen betreft. De tabel hieronder bevat een beschrijving van de typen wijzigingen die u al dan niet in gedeelde bestanden kunt maken.

Opmerking  Een gebruiker kan een invoerlijst echter wel bewerken wanneer een andere gebruiker deze in de blader- of zoekmodus gebruikt.
Opmerking  Een gebruiker kan een script echter wel bewerken wanneer een andere gebruiker het script gebruikt.
Opmerking  Een gebruiker kan een gegevensbron echter wel bewerken wanneer een andere gebruiker de bestandsverwijzing gebruikt.
Opmerking  Een gebruiker kan een account of privilege echter wel maken of wijzigen wanneer die account of dat privilege door een andere gebruiker wordt gebruikt.
Opmerking  Toegangsprivileges kunnen ook bepalen of een gebruiker bepaalde elementen in een bestand mag wijzigen. Raadpleeg Databases beveiligen voor meer informatie.
Onderwerpen in deze sectie
Bestanden samengebruiken en hosten
Bestanden samengebruiken als client
Gedeelde bestanden als client openen
Bestanden samengebruiken met FileMaker Go-clients
Bestanden uploaden naar FileMaker Server