Best practices voor het ontwerpen van lay-outs
Maak een schets van uw lay-outs
Naast het plannen van de structuur van uw database, zoals is beschreven in Een oplossing ontwerpen, raadt FileMaker u aan op papier of op het scherm een schets van uw lay-outs te maken voordat u deze in FileMaker Pro maakt. Wanneer u enkele schetsen maakt, kunt u gemakkelijker ontwerpproblemen oplossen, ideeën uitwisselen en tijd besparen. Bovendien kan het schetsproces u helpen lay-outs te maken die een visueel evenwicht uitstralen en die intuïtief werken voor gebruikers.
Bepaal welke apparaten de lay-out zullen gebruiken
Apparaten hebben verschillende hardware- en netwerkprestaties, schermgrootten en resoluties. Als u bepaalt welke apparaten de lay-out zullen gebruiken, kunt u de lay-out beter ontwerpen om met die apparaten te werken. Bijvoorbeeld: een lay-out die is ontworpen voor een desktopcomputer werkt mogelijk niet naar behoren op een iOS-apparaat.
Voor een optimale oplossing voor gebruikers ontwerpt u de lay-out zodanig dat deze aan elk apparaat is aangepast. Ontwerp elke lay-out voor een aantal groottes van apparaten en configureer de opties voor de automatische wijziging van de grootte van lay-outobjecten op basis van de hoogte en breedte van de lay-out. Zo verzekert u dat de lay-out het gehele scherm van elk apparaat gebruikt. Raadpleeg Opties instellen voor de automatische formaatwijziging van lay-outobjecten.
Als heel wat verschillende apparaten de lay-out zullen gebruiken, moet u overwegen een lay-out voor elk apparaat te maken. U kunt gebruikers verwijzen naar de gepaste lay-outs met de scriptactivering BijToegangLay-out, de Get(SysteemPlatform) functie, en de Ga naar lay-out scriptstap.
Begrijp de mogelijkheden van elk FileMaker-product
Elk FileMaker-product heeft unieke functies. FileMaker Go kan bijvoorbeeld handtekeningen vastleggen en FileMaker WebDirect is toegankelijk vanuit elke compatibele webbrowser. Het is belangrijk dat u een goed begrip hebt van de functies van elk FileMaker-product zodat u lay-outs kunt ontwerpen die het best werken met elk product.
Raadpleeg de FileMaker Go Ontwikkelaarsgids, FileMaker WebDirect Handleiding en FileMaker Server Custom Web Publishing Handleiding.
Gebruik de schermkopieën en gereedschappen voor het plaatsen van objecten
Klik op de pijl van knop Schermkopie op de lay-outbalk om schermkopieën weer te geven die u helpen lay-outs optimaal te ontwerpen voor de iPad, iPhone en diverse populaire desktopresoluties. Het is mogelijk om meerdere schermkopieën tegelijk weer te geven. Raadpleeg Formaat van lay-outs bepalen voor verschillende apparaten.
FileMaker Pro biedt verschillende gereedschappen waarmee u lay-outobjecten snel en nauwkeurig kunt positioneren, uitlijnen en vergroten/verkleinen. Hulplijnen helpen u lay-outobjecten verticaal of horizontaal uit te lijnen op dezelfde lay-out of over meerdere lay-outs heen. Dynamische hulplijnen geven u visuele hulp wanneer u lay-outobjecten bewerkt. Raadpleeg Hulplijnen en dynamische hulplijnen gebruiken.
Weergave van lay-out waarin de horizontale en verticale hulplijnen en de schermkopie is weergegeven
Gebruik een thema dat bij het doel van uw lay-out past
Met een thema beïnvloedt u de kenmerken van een lay-out, zoals de achtergrondkleur, veldranden en -vulling en tekstkenmerken in tekstobjecten en in velden.
Selecteer een thema in het dialoogvenster Thema wijzigen die het beste bij het doel van uw lay-out past. (Klik op Knop Lay-outthema in de statusbalk om het dialoogvenster weer te geven.) Bijvoorbeeld: om te werken met een thema dat eenvoudige regels, kleuren en stijlen heeft, kiest u het thema Minimalistisch. Als de lay-out met FileMaker Go wordt gebruikt, kiest u een van de Touch-thema's (bijvoorbeeld Minimalistische touch).
Als u het thema van een lay-out wijzigt en vervolgens de wijziging ongedaan maakt, blijft het nieuwe thema behouden maar worden alle opmaakkenmerken weergegeven die u voor het toepassen van het nieuwe thema hebt toegepast. Als u de actie nogmaals ongedaan maakt, herstelt FileMaker Pro de lay-out die voor het toepassen van het nieuwe thema was ingesteld.
Raadpleeg Het thema van een lay-out wijzigen.
Dupliceer lay-outobjecten consistent
In een goed ontworpen lay-out worden de lay-outobjecten doorgaans op een consistente manier weergegeven.
U kunt het volgende gebruiken:
 •
 •
 •
Optimaliseer de prestaties van een lay-out
Als u de algemene prestaties van de lay-out wilt verbeteren, doet u het volgende:
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Test uw lay-outs met gebruikers uit verschillende doelgroepen
Sommige bekende symbolen kunnen in bepaalde contexten verkeerd worden geïnterpreteerd. Zo gebruikt u bijvoorbeeld het symbool van een vlag misschien als waarschuwingsteken, terwijl dat in sommige culturen wordt begrepen als een teken van succes. Test uw symbolen en afbeeldingen uit bij verschillende doelgroepen voordat u uw lay-outs daadwerkelijk gaat gebruiken.
Zie Tips voor het ontwerpen van lay-outs voor tips bij het ontwerpen van efficiënte lay-outs.