Een lay-out maken
De wizard Lay-out/rapport maken helpt u bij het ontwerpen van meerdere typen lay-outs en rapporten voor weergave op verschillende typen apparaten (zoals het beeldscherm van laptops of het scherm van aanraakapparaten) voor verschillende doeleinden (zoals records zoeken, gegevens invoeren of rapporten, etiketten of enveloppen afdrukken), en in verschillende weergaven (Formulier-, Tabel- en Lijstweergave). Zie Lay-outtypen voor meer informatie over elk type lay-out.
Zo maakt u een lay-out:
1.
Klik in de lay-outmodus op de statusbalk op Lay-out/rapport maken.
Of kies in de modus Bladeren op de menubalk Bestand > Beheren > Lay-outs en klik op Nieuw.
U ziet de wizard Lay-out/rapport maken die u helpt het gewenste type lay-out te maken. Naarmate u keuzes maakt, krijgt u extra opties. Voor sommige typen lay-outs, zoals etiketten, enveloppen en rapporten, ziet u extra deelvensters.

Klik op Doorgaan of Volgende.
Klik op Vorige.
Klik op Annuleren.
2.
3.
Raadpleeg Databasevelden definiëren.
4.
Als u van plan bent een rapport af te drukken in liggende richting of op papier van speciaal formaat, kiest u Bestand > Printerinstelling (Windows) of Bestand > Pagina-instelling (OS X). Daarna bevestigt u de afdrukstand en papierinstellingen en klikt u op OK.
In de modus Schermafdruk kunt u ook op de statusbalk klikken op Printerinstelling (Windows). of Pagina-instelling (OS X).
Gewijzigde printer- en pagina-instellingen hebben een invloed op alle andere lay-outs in het huidige bestand. Daarom is het mogelijk dat u deze instellingen later opnieuw moet wijzigen om andere lay-outs correct af te drukken.
Opmerkingen
 •
In FileMaker Pro zijn sommige lay-outs verdeeld in lay-outgedeelten. Dat zijn gebieden waarin wordt bepaald hoe en waar gegevens, tekst en afbeeldingen worden weergegeven en afgedrukt. FileMaker Pro heeft een hoofd-, kop- en voetgedeelte in een lay-out. De beschikbare gedeelten zijn afhankelijk van de instellingen die u hebt opgegeven in de wizard Lay-out/rapport maken. Rapporten waarin gegevens zijn gegroepeerd en getotaliseerd, bevatten tevens gedeelten voor subresumés of algemene resumés of beide. Nadat u de wizard hebt voltooid, kunt u lay-outgedeelten toevoegen, verwijderen of wijzigen. Raadpleeg Werken met lay-outgedeelten.
 •
Elke lay-out die u maakt, wordt een lay-outthema toegewezen. Als de nieuwe lay-out van hetzelfde type (Computer, Aanraakapparaat of Printer) is als de huidige lay-out, wordt hetzelfde lay-outthema toegewezen aan de nieuwe lay-out. Als de nieuwe lay-out van een ander type is, wordt het gepaste standaardthema toegewezen. Het standaardthema voor lay-outs voor computers is Verlicht, voor aanraakapparaten Verlicht - Touch, en voor printers Verlicht - Afdruk.
 •
U kunt een lay-outthema wijzigen door te klikken op Knop Thema’s in de lay-outbalk in de lay-outmodus. U kunt ook stijlen voor objecten, lay-outgedeelten en lay-outachtergronden maken en ze opslaan in een thema (raadpleeg Nieuwe stijlen voor lay-outobjecten, -onderdelen of -achtergrond maken).
 •
 •
 •
 •
Verwante onderwerpen
Etiketten afdrukken
Enveloppen afdrukken
Aandachtspunten bij het maken van een rapportlay-out
Velden toevoegen aan een lay-out
Problemen met lay-outs oplossen
Onderwerpen in deze sectie
Schakelen tussen lay-outs
Lay-outs beheren
Lay-outs dupliceren, verwijderen of hernoemen
Wijzigingen in een lay-out opslaan en ongedaan maken
Lay-outs opnieuw ordenen in en uitsluiten van het venstermenu