Databases beveiligen
U kunt beperkingen instellen voor wat gebruikers in een FileMaker Pro-bestand kunnen zien en doen. U kunt het volgende beperken:
 •
Toegang tot gegevens: maak bepaalde tabellen, velden of records alleen-lezen, of verberg ze volledig.
 •
Toegang tot lay-outs: voorkom dat gebruikers lay-outs weergeven of wijzigen in de lay-outmodus.
 •
Toegang tot invoerlijsten en scripts: voorkom dat gebruikers invoerlijsten en scripts openen en wijzigen en dat zij scripts uitvoeren.
 •
Toegang tot bestandsdeling: schakel bestandsdeling via FileMaker Network, Web Publishing en ODBC/JDBC afzonderlijk in voor bepaalde gebruikers.
 •
Uitvoer van gegevens: voorkom dat gebruikers gegevens afdrukken of exporteren.
 •
Toegang tot menu's: maak slechts een beperkte set menuopdrachten beschikbaar.
 •
Externe bestandstoegang: beveilig de toegang tot een bestand in uw database door andere bestanden te autoriseren om naar de tabellen, lay-outs, scripts en invoerlijsten erin te verwijzen.
 •
Plug-inbestanden: u kunt de installatie van plug-inbestanden uitschakelen. Raadpleeg Plug-invoorkeuren instellen.
U kunt beperkingen instellen voor wat gebruikers in een bestand kunnen doen door een account naam en wachtwoord te vereisen voordat ze een bestand kunnen openen. De accountnaam en het wachtwoord die ze invoeren, bepalen welke privilegeset wordt gebruikt om te beperken wat ze in een bestand kunnen doen. Raadpleeg Accounts, privilegesets en uitgebreide privileges.
U kunt privileges definiëren in een gedeeld bestand wanneer dit door clients wordt gebruikt. Wijzigingen in privileges die van toepassing zijn op een huidige client, worden pas van kracht wanneer de client het bestand sluit en opnieuw opent.
Privileges die een externe gegevensbron beschermen
De externe bron bepaalt de toegangsprivileges voor de gegevens. U kunt vereisten voor toegangsprivileges toevoegen in FileMaker Pro. Raadpleeg ODBC-gegevensbronnen bewerken.
Privileges beveiligen één bestand
De privileges die u instelt, zijn slechts van toepassing op één bestand en alle tabellen in dat bestand. Als uw databaseoplossing meerdere bestanden bevat die u wilt beveiligen, kunt u al deze bestanden samenvoegen in een bestand met meer tabellen. Vervolgens kunt u in één bestand privileges definiëren voor het toegangsbeheer van de volledige databaseoplossing. Als u de bestanden niet wilt samenvoegen in één bestand, dient u privileges te definiëren in elk bestand dat items bevat die u wilt beveiligen.
Belangrijk  Als u in één bestand een relatie maakt die verwijst naar een tabel in een ander bestand, kunt u de toegangsprivileges voor de gerelateerde tabel niet beheren in het eerste bestand. De toegang tot de tabel wordt beheerd met de privileges die in het andere bestand zijn gedefinieerd.
Opmerking  Als u een databaseoplossing met meerdere bestanden hebt waarvan een groot aantal bestanden is beveiligd, kunt u overwegen om in elk beveiligd bestand identieke accountnamen en wachtwoorden te gebruiken. Wanneer één beveiligd bestand probeert toegang te krijgen tot een ander beveiligd bestand (bijvoorbeeld bij toegang tot gerelateerde gegevens of uitvoering van een script in het tweede bestand), probeert FileMaker Pro het tweede bestand in eerste instantie te openen met de accountnaam en het wachtwoord waarmee het eerste bestand is geopend. Als de accountnamen en wachtwoorden identiek zijn, geeft FileMaker Pro het dialoogvenster met de accountnaam of het wachtwoord niet weer. Als de accounts niet overeenkomen, dient u de gebruikersaccountgegevens op te geven in het dialoogvenster dat wordt geopend.
Onderwerpen in deze sectie
Accounts, privilegesets en uitgebreide privileges
De accounts Admin en Gast
Vooraf gedefinieerde privilegesets gebruiken
Beveiliging voor een bestand plannen
Zo beveiligt u een bestand met een wachtwoord: