Het dialoogvenster Berekening opgeven
Dit dialoogvenster wordt weergegeven zodat u een formule kunt samenstellen voor een berekening of een berekend veld.
1.
Kies zo nodig voor Deze berekening evalueren met de context van een tabel uit de lijst.
De context voor een berekening moet alleen worden ingesteld wanneer u een berekeningveld maakt in een brontabel waarvan de relatiegrafiek twee of meer vermeldingen bevat. De keuze die u maakt, heeft mogelijk gevolgen voor de berekeningresultaten, in het bijzonder als uw berekening velden uit gerelateerde tabellen bevat.
Zie De evaluatiecontext voor een berekeningveld kiezen voor meer informatie over het gebruik van context in berekeningen.
2.
Klik waar u het item wilt weergeven in het formulevak. Voer vervolgens de volgende handelingen uit. U kunt de formule ook zelf in het vak typen.

Opmerking  Wanneer het dialoogvenster Berekening opgeven wordt geopend vanuit de dialoogvensters Veldinhoud vervangen en Post verzenden, kan in de lijst met tabellen de standaardwaarde Huidige lay-out (lay-outnaam) zijn geselecteerd en worden alleen de zichtbare velden in de huidige lay-out weergegeven. Als u alle veldnamen uit de huidige tabel wilt weergeven, kiest u Huidige tabel (Tabelnaam) in de lijst.
Klik bij Operatoren op een knop of typ een operator. Zie Wiskundige operatoren en Tekstoperatoren.
Vergelijkingsoperator of logische operator of een exponent
Voor Operatoren dubbelklikt u op een operator in de lijst of typt u een operator. Zie Vergelijkingsoperatoren en Logische operatoren.
Dubbelklik op een functie in de lijst met functies. Vervang in het formulevak de tijdelijke parameter door een waarde of uitdrukking. Zie Functies.
Zo stelt u snel een formule samen:
 •
 •
 •
Druk op Insert (Windows) of de spatiebalk (Mac OS) om het geselecteerde onderdeel in het formulevak te plaatsen.
3.

Selecteer een gegevenstype in de lijst Uitkomsttype is <waarde>.
Selecteer Aantal herhalingen en typ daarna het gewenste aantal herhalingen. Zie Herhalende velden definiëren.
Berekening voorkomen als alle velden waarnaar wordt verwezen leeg zijn
Schakel het selectievakje Niet evalueren als alle velden waarnaar wordt verwezen, leeg zijn in.
Wanneer deze optie is ingeschakeld, evalueert FileMaker Pro een berekening niet als alle velden die door de berekening worden gebruikt, leeg zijn. Doorgaans worden de prestaties hierdoor verbeterd.
4.
Als u voor het veld opties voor indexeren en opslaan wilt selecteren, klikt u op Opslagopties, selecteert u de gewenste opties in het dialoogvenster Opslagopties en klikt u op OK.
Zie Veldindexeringsopties definiëren en Globaalvelden definiëren (velden met globale opslag).
5.
Belangrijk  Om verwarring te voorkomen, moet u in FileMaker Pro berekeningsformules altijd definiëren met jaartallen van vier cijfers. Zie Conversie van datums met een jaartal van twee cijfers voor meer informatie.
Opmerkingen
 •
In plaats van de lijsten met velden of operatoren te gebruiken, kunt u in het dialoogvenster Berekening opgeven ook de veldnamen, operatoren en functies gewoon typen.
 •
Als u in FileMaker Pro Advanced menu's wilt aanpassen, kunt u de titel van een menu of menuonderdeel baseren op het resultaat van een berekening. U kunt ook knopinfo maken op basis van een berekening. Zie Eigen menu’s definiëren (FileMaker Pro Advanced) en Knopinfo toevoegen in lay-outs voor meer informatie.
Verwante onderwerpen
De inhoud van een veld vervangen
Berekeningvelden definiëren
Automatische gegevensinvoer definiëren
Veldbevestiging definiëren
Veldindexeringsopties definiëren
Berekeningsformules wijzigen
Formules
Een nieuwe regel toevoegen aan de resultaten van een formule
Opmerkingen aan een formule toevoegen
Script uitvoeren script step
Script onderbreken/hervatten script step
If script step
Exit Loop If script step
Ga naar lay-out script step
Veld instellen script step
Berekend resultaat invoegen script step
Veldinhoud vervangen script step
Voorwaardelijke opmaak voor lay-outobjecten opgeven
Records in portalen filteren