Skapa konton
Du kan skapa ett konto för varje person som använder en fil eller skapa färre konton som delas av många användare, t.ex. kontot ”Marknadsföring” och kontot ”Försäljning”. Du måste ange en behörighetsuppsättning för varje nytt konto. Mer information finns i Om konton, behörighetsuppsättningar och utökad behörighet.
Så här skapar du ett konto:
1.
Välj Arkiv-menyn > Hantera > Säkerhet.
Dialogrutan Hantera säkerhet öppnas. Fliken Konton innehåller en lista över de konton som är definierade i den här filen.
2.
3.
Välj FileMaker vid Kontot verifieras via i dialogrutan Ändra konto.
Information om konton som hanteras via en extern server finns i Skapa konton som verifieras via en extern server.
4.
Tips!  Om du tänker skapa konton för enskilda användare kan det vara bra att utgå från användarnamnet som har definierats i dialogrutan Inställningar när du anger kontonamn. Användarnamnet visas som standardnamn för kontot i den dialogruta som uppmanar användare att ange kontonamn och lösenord. Användaren behöver inte skriva något kontonamn om namnet stämmer överens med användarnamnet.
Tips om hur du definierar lösenord finns i Tips om att skapa kontonamn och lösenord.
5.
Obs!  Om ett konto delas av flera användare bör du i de flesta fall inte välja att användarna ska ändra lösenordet vid första inloggningen. I stället bör du ange ett lösenord och ge det till de användare som behöver det. Behörighetsuppsättningen för ett delat konto bör inte heller tillåta ändringar av lösenordet, eftersom en användare i så fall skulle kunna ändra lösenordet och utestänga alla andra användare som delar kontot. Mer information finns i Ändra annan behörighet.
6.
Du kanske t.ex. vill att kontot ska vara inaktivt tills du är klar med konfigurationen av behörighetsuppsättningen eller också kanske du tillfälligt behöver inaktivera ett konto. Användare kan inte öppna en databas med ett inaktivt kontonamn och lösenord.
7.
Du kan välja en befintlig behörighetsuppsättning eller välja Ny behörighet och skapa en ny uppsättning. Mer information finns i Skapa nya behörighetsuppsättningar.
8.
Ange en beskrivning av kontot i Beskrivning (valfritt).
9.
10.
 •
Klicka på OK om du är klar med arbetet med konton och behörighet. Ange ett kontonamn och ett lösenord med behörighetsuppsättningen Full åtkomst i dialogrutan och klicka på OK.
 •
Kommentar
 •
Lösenord skiljer mellan versaler och gemener. Om du t.ex. definierar lösenordet zFotBollz2 godkänner FileMaker Pro inte zfotbollz2. När du anger ett lösenord för ett konto kontrollerar du att skiftlåstangenten på tangentbordet inte är aktiverad.
 •
Kontonamn skiljer inte mellan versaler och gemener. Om du t.ex. anger ett kontonamn som Christian kan kontoanvändaren öppna filen genom att ange christian eller CHRISTIAN som kontonamn.