Om konton, behörighetsuppsättningar och utökad behörighet
Du använder konton, behörighetsuppsättningar och utökad behörighet för att skydda databasfiler i FileMaker Pro.
Konton
Via kontona verifieras användare som försöker öppna skyddade filer. För varje konto anges ett kontonamn och vanligen ett lösenord. Användare som inte anger giltig kontoinformation kan inte öppna skyddade filer. Varje fil innehåller två fördefinierade konton: Admin och Gäst.
Du kan välja att skapa ett konto för varje person som ska använda en fil eller att skapa ett litet antal konton som delas av många användare, t.ex. kontot "Marknadsföring" och kontot "Försäljning":
 •
 •
Om FileMaker Server används som värd för filerna kan du skapa externa serverkonton som hämtar verifieringsinformation från en verifieringsserver, t.ex. en Apple OpenDirectory eller en Windows-domän. På så sätt kan du använda en centralt hanterad användarkatalog som kanske redan används för att hantera åtkomsten till andra nätverksresurser, exempelvis filservrar. Mer information finns i Skapa konton som verifieras via en extern server.
Se Skapa och hantera konton och Om kontona Admin och Gäst.
Behörighetsuppsättningar
En behörighetsuppsättning anger en viss nivå av åtkomst till en databasfil. När du skapar en behörighetsuppsättning finns det många tillval som du kan använda för att begränsa åtkomsten till en databas, t.ex. vilka layouter som ska vara synliga, vilka menyer som ska vara tillgängliga och om utskrift är tillåten eller inte. Med behörighetsuppsättningar kan du också begränsa åtkomst till vissa tabeller, poster eller fält i en fil. Varje konto tilldelas en behörighetsuppsättning som anger åtkomstnivån när någon öppnar en fil med det kontot.
Du kan skapa så många behörighetsuppsättningar som du behöver för att definiera de typer av åtkomst som du vill tillåta i en fil. Varje databasfil innehåller tre fördefinierade behörighetsuppsättningar för vanliga typer av åtkomstnivåer:
Se Använda fördefinierade behörighetsuppsättningar och Skapa och hantera behörighetsuppsättningar.
Utökad behörighet
Den utökade behörigheten bestämmer vilka datadelningstillval som tillåts med en behörighetsuppsättning, t.ex. om en behörighetsuppsättning tillåter att användarna öppnar en delad fil eller visar en databas i en webbläsare.
Följande tabell innehåller den utökade standardbehörighet som är tillgänglig. (Andra inställningar för utökad behörighet kan definieras av både FileMaker och andra utvecklare för att hantera åtkomsten till andra programvaruprodukter som utvecklas för att samverka med FileMaker Pro eller FileMaker Server.)

Att användaren öppnar en delad fil (antingen en fil som delas från FileMaker Pro eller en fil som delas från FileMaker Server och som FileMaker Server är värd för).
När en användare försöker öppna eller använda en skyddad fil med någon av metoderna ovan uppmanas han eller hon att ange kontoinformation. Om behörighetsuppsättningen för kontot inte tillåter den typ av utökad behörighet som användaren begär visas ett felmeddelande om att användaren inte kan öppna eller använda filen på det sättet.
All utökad behörighet förutom för fmreauthenticate10 är inaktiverad som standard, även i behörighetsuppsättningen Full åtkomst.
När du aktiverar utökad behörighet gör du det bara tillåtet för vissa behörighetsuppsättningar att använda delade data. För att den delade informationen faktiskt ska kunna användas måste du också konfigurera delning för den önskade typen av åtkomst. Mer information finns i Dela databaser i ett nätverk, Använda ODBC och JDBC tillsammans med FileMaker Pro eller Publicera databaser på webben.
Mer information om utökad behörighet finns i Hantera utökad behörighet.