Dialogrutan Ange beräkning
Denna dialogruta visas så att du kan bygga upp en formel för en beräkning eller för ett beräknat fält.
1.
Välj en tabell i listan Utför den här beräkningen i kontext om det behövs.
Du behöver bara ange en kontext för en beräkning om du skapar ett beräkningsfält i en källtabell med minst två förekomster i relationsdiagrammet. Det du väljer kan påverka beräkningens resultat, särskilt om beräkningen omfattar fält i relaterade tabeller.
Mer information om användning av kontext i beräkningar finns i Välja kontext för ett beräkningsfält.
2.
Klicka där du vill lägga till något i beräkningsrutan och gör sedan följande. (Du kan också skriva in formeln i rutan.)

Obs!  När dialogrutan Beräkning öppnas i dialogrutorna Ersätt fältinnehåll och Skicka e-post kan tabellistan visa standardvärden för Aktuell layout (Layoutnamn) och endast visa de synliga fälten på den aktuella layouten. Om du vill visa alla fältnamn från den aktuella tabellen väljer du Aktuell tabell (Tabellnamn) från listan.
Så här skapar du snabbt en formel:
 •
 •
 •
3.

Välj en datatyp för Beräkningsresultatet är <värde>.
Ange antalet repetitioner vid Antal repetitioner. Mer information finns i Definiera repeterade fält.
Markera Beräkna inte om alla fält i formeln är tomma.
4.
Välj tillval för indexering och lagring för fältet genom att klicka på Tillval för index, välj tillval i dialogrutan Indextillval och klicka sedan på OK.
Se Definiera tillval för fältindex och Definiera fält som använder global lagring.
5.
Viktigt!  För att undvika problem vid användning av datum i FileMaker Pro bör du alltid definiera beräkningsformler så att årtal anges med fyra siffror. Mer information finns i Konvertering av datum med tvåsiffriga årtal.
Kommentar
 •
 •
Om du använder FileMaker Pro Advanced för att anpassa menyer kan du basera titeln på en meny eller ett menyalternativ på resultatet av beräkningen. Du kan även skapa verktygstips som baseras på en beräkning. Se Definiera egna menyer (FileMaker Pro Advanced) och Lägga verktygstips till layouter.
Om formler
Lägga till en ny rad i formelresultatet
Lägga till kommentarer i en formel
Ändra beräkningsformler
Definiera beräkningsfält
Definiera automatisk inmatning av data
Definiera fältkontroll
Definiera tillval för fältindex