Definiera tillval för fältindex
I FileMaker Pro kan du skapa index, dvs. listor över orden eller värdena i ett fält. FileMaker Pro använder index vid sökning och för sammankoppling av relaterade tabeller. Ett index gör att sökningen går snabbare, men det gör också att filstorleken ökar.
Olika index används för olika uppgifter i FileMaker Pro:
 •
Obs!  Vissa funktioner är beroende av datakällan eller drivrutinerna när japansk kollation används som inte särskiljer mellan Katakana och Hiragana, varken i hel- eller halvbredd. Detta är även fallet med latinska tecken med accenter.
 •
Så här anger du indextillval för ett fält:
1.
Öppna databasen och välj Arkiv > Hantera > Databas.
Obs!  Du anger tillval för fält i Tabellvy genom att högerklicka på kolumnrubriken för fältet, välja Fält > Fältalternativ på snabbmenyn och sedan gå vidare till steg 6.
2.
Klicka på fliken Fält i dialogrutan Hantera databas.
3.
4.
5.
Klicka på Tillval (eller dubbelklicka på fältnamnet).
6.
Klicka på fliken Indexering i dialogrutan Tillval för fält.
Om du valde ett beräkningsfält visas dialogrutan Beräkning. Klicka på Tillval för index.
7.

Ett språk i listan Språk för indexering och sortering
8.
För beräkningsfält markerar du Lagra inte beräkningsresultatet om du vill att FileMaker Pro bara ska beräkna resultatet när det behövs och klicka sedan på OK.
9.
Stäng dialogrutan Tillval för fält genom att klicka på OK eller klicka på en annan flik om du vill ange ytterligare fälttillval.
Kommentar
 •
 •
 •
 •
För normal användning bör du välja Ingen eller Minimal och aktivera tillvalet Skapa index automatiskt vid behov.
 •
Om du väljer Allt för textfält kan filstorleken öka avsevärt, eftersom varje ord i textfältet indexeras. Vissa åtgärder, t.ex. import av poster, kan också ta längre tid, eftersom varje ord i fältet måste läggas till i fältets index under importen.
 •
Om du väljer tillvalet Skapa index automatiskt vid behov indexeras fältet första gången en användare utför en sökning i fältet. Den första sökningen tar lång tid, eftersom indexet skapas. I fortsättningen går dock sökningar i fältet snabbare, eftersom indexet används. (Detta tillval skapar också ett index när fältet används i en relation.)
 •
 •
Om du vill undvika för stora filer och förhindra att användare skapar index bör du välja Ingen (eller Minimal) och avmarkera Skapa index automatiskt vid behov.
 •
Om du både väljer Ingen och avmarkerar Skapa index automatiskt vid behov förhindrar du också att fältet används för att skapa relationer.
 •
För databaser som ska lagras på CD-ROM-skivor eller andra skrivskyddade medier bör du välja Allt vid Indexering för alla fält som kan användas i en sökning (om diskutrymmet på CD-ROM-skivan räcker för det).
Relaterade avsnitt
Använda fältindex