Använd beräkningsfält till att utföra beräkningar på följande typer av data: text, numeriskt, datum, tid eller container.
Informationen i ett beräkningsfält är resultatet av en formel som du anger. Resultatet kan vara en av dessa typer av data: text, numeriskt, datum, tid eller container.
Så här definierar du beräkningsfält:
1.
Öppna databasen och välj Arkiv > Hantera > Databas.
2.
Klicka på fliken Fält i dialogrutan Hantera databas.
3.
4.
Mer information finns i Om att namnge fält.
5.
Välj Beräkning vid Typ.
6.
Dialogrutan Beräkning visas.
7.
Välj en tabell i listan Utför den här beräkningen i kontext om det behövs.
Du behöver bara ange en kontext för en beräkning om du skapar ett beräkningsfält i en källtabell med minst två förekomster i relationsdiagrammet. Det du väljer kan påverka beräkningens resultat, särskilt om beräkningen omfattar fält i relaterade tabeller. Mer information finns i Välja kontext för ett beräkningsfält.
8.
Klicka där du vill lägga till något i beräkningsrutan och gör sedan följande. (Du kan också skriva in formeln i rutan.)

Så här skapar du snabbt en formel:
 •
 •
 •
9.

Välj en datatyp för Beräkningsresultatet är <värde>.
Ange antalet repetitioner vid Antal repetitioner. Mer information finns i Definiera repeterade fält.
Markera Beräkna inte om alla fält i formeln är tomma.
10.
Välj tillval för indexering och lagring för fältet genom att klicka på Tillval för index, välj tillval i dialogrutan Indextillval och klicka sedan på OK.
Se Definiera tillval för fältindex och Definiera fält som använder global lagring.
11.
12.
Viktigt!  För att undvika problem vid användning av datum i FileMaker Pro bör du alltid definiera beräkningsformler så att årtal anges med fyra siffror. Information om hur tvåsiffriga årtal hanteras i FileMaker Pro finns i Konvertering av datum med tvåsiffriga årtal.
Så här definierar du beräkningsfält i Tabellvy:
1.
2.
Klicka på + i kolumnrubriken för att lägga till ett nytt fält.
3.
Högerklicka på det nya fältets kolumnrubrik och välj Fält > Fälttyp > Beräkning på snabbmenyn.
4.
Kommentar
 •
 •
 •
 •
 •
Du kan inkludera ordagranna citattecken i en beräkningstextsträng genom att använda ett omvänt snedstreck (/) före citattecknet. Till exempel “Hello” i en beräkning värderas till Hello, medan “/”Hello/”” värderas till “Hello”.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Om du använder FileMaker Pro Advanced kan du kopiera fältscheman från en fil och klistra in dem i samma fil eller i en annan fil. Mer information finns i Kopiera och klistra in fältscheman (FileMaker Pro Advanced).
Exempel på beräkningar

Om formler
Arbeta med formler och funktioner
Om funktioner
Ändra beräkningsformler
Formatera och ställa in fältobjekt i layoutläge