Definiera automatisk inmatning av data
För att spara tid och se till att alla data blir korrekta kan du ange att FileMaker Pro ska mata in data i textfält, numeriska fält, datumfält, tidsfält och containerfält automatiskt. FileMaker Pro kan till exempel mata in den aktuella användarens namn i ett fält.
Så här anger du tillval för automatisk datainmatning:
1.
Öppna databasen och välj Arkiv > Hantera > Databas.
Obs!  Du anger tillval för fält i Tabellvy genom att högerklicka på kolumnrubriken för fältet, välja Fält > Fältalternativ på snabbmenyn och sedan gå vidare till steg 6.
2.
Klicka på fliken Fält i dialogrutan Hantera databas.
3.
4.
5.
Klicka på Tillval (eller dubbelklicka på fältnamnet).
6.
Klicka på fliken Automatiska data i dialogrutan Tillval för fält och välj sedan tillval för fältet.

Markera Skapades och välj sedan Datum eller Klockslag i listan.
Markera Skapades och välj sedan Tidsstämpel i listan.
Markera Skapades och välj sedan Namn i listan.
Markera Skapades och välj sedan Kontonamn i listan.
Markera Skapades och välj sedan Datum eller Klockslag i listan.
Markera Ändrades och välj sedan Tidsstämpel i listan.
Markera Ändrades och välj sedan Namn i listan.
Markera Ändrades och välj sedan Kontonamn i listan.
Markera Löpnummeroch:
 •
Välj Vid skapande vid Generera om du vill skapa löpnummer när posterna skapas.
 •
Välj Vid aktivering vid Generera om du vill skapa löpnummer när posterna aktiveras (verkställs).
Vid Nästa värde anger du ett startvärde (t.ex. 100) och anger sedan ökningssteget i Öka nästa med.
Markera Värde från senast besökta post.
Markera Data och skriv sedan upp till 255 tecken. Vid behov kan du använda piltangenterna på tangentbordet för att rulla i textrutan.
Markera Beräknat värde (eller klicka på Ange) och ange sedan en beräkning.
Markera Ersätt inte befintligt värde för fält (om det finns) om du vill förhindra att befintliga data skrivs över.
Markera Länkade data (eller klicka på Ange) och definiera sedan länkdata. Mer information finns i Om länkdata.
Markera Förhindra ändring av värdet vid ändring.
7.
Stäng dialogrutan Tillval för fält genom att klicka på OK eller klicka på en annan flik om du vill ange ytterligare fälttillval.
Kommentar
 •
 •
 •
 •
Om du väljer Skapades Namn eller Ändrades Namn anges det användarnamn som visas på fliken Diverse i dialogrutan Inställningar.
 •
Om du väljer Beräknat värde kan du ändra fältvärdet i bearbetningsläge (om Förhindra ändring av värdet vid datainmatning inte är valt). Värdet beräknas när du skapar en post eller när ett av fälten ändras och målfältet är tomt. (Om du däremot väljer Beräkna inte om alla fält i formeln är tomma i dialogrutan Beräkning, beräknas inte värdet när du skapar en post och alla fälten är tomma. I stället beräknas värdet när något av referensfälten innehåller ett värde.)
 •
 •
 •
 •
Information om automatiskt inmatade data och FileMaker WebDirect finns i FileMaker WebDirect Handbok och FileMaker Knowledge Base.
Relaterade avsnitt
Arbeta med formler och funktioner
Om val av fälttyper
Sätta in aktuellt datum eller andra variabler i ett fält
Definiera värdelistor
Mata in förvalda data från en värdelista