Definiera fältkontroll
Du kan välja kontrolltillval för att se till att data anges på rätt sätt i ett fält. När du har valt kontrolltillval visas ett meddelande ifall data anges på fel sätt. Du kan t.ex. ange alternativ för att kräva att användarna anger ett värde i ett fält.
Viktigt!  För att undvika problem vid användning av datum i FileMaker Pro bör du alltid ange fältkontrolltillval som ser till att årtal anges med fyra siffror. Mer information om hur tvåsiffriga årtal hanteras i FileMaker Pro finns i Konvertering av datum med tvåsiffriga årtal.
Så här väljer du fältkontrolltillval:
1.
Öppna databasen och välj Arkiv > Hantera > Databas.
Obs!  Du anger tillval för fält i Tabellvy genom att högerklicka på kolumnrubriken för fältet, välja Fält > Fältalternativ på snabbmenyn och sedan gå vidare till steg 8.
2.
Klicka på fliken Fält i dialogrutan Hantera databas.
3.
4.
5.
Klicka på Tillval (eller dubbelklicka på fältnamnet).
6.
Klicka på fliken Kontroll i dialogrutan Tillval för fält.
7.
8.
Markera Alltid under Kontrollera data i det här fältet om du vill utföra fortlöpande fältkontroll, eller markera Endast vid datainmatning om du endast vill utföra kontroller när data matas in. Markera Tillåt att användaren åsidosätter kontrollen vid datainmatning om du vill att användaren ska kunna ignorera kontrollvarningar.

Av typen och sedan Endast numeriskt i listan.
Av typen och sedan Fyrsiffrigt årtal i listan.
Av typen och sedan Tidsangivelse i listan.
Post i värdelista och sedan en värdelista. (Välj Hantera värdelistor om du vill skapa en lista.)
Värden från och anger sedan ett startvärde och ett slutvärde.
Kontrollberäkning (eller klicka på Ange) och skriv sedan in en beräkning. Information om dialogrutan finns i Definiera beräkningsfält.
Markera eller avmarkera Kontrollberäkna endast om fältet ändras och klicka sedan på OK.
Maximalt antal tecken och anger det maximala antalet tecken.
Maximalt antal kilobyte och anger det maximala antalet kilobyte. Den här inställningen begränsar storleken på filer som bäddas in i containerfält eller lagras externt. Inställningen påverkar inte filer som lagras som referens i ett containerfält.
9.
Om du vill visa ett anpassat meddelande om kontrollvillkoren inte uppfylls markerar du Meddelande vid överträdelse. Skriv sedan ett meddelande (högst 255 tecken).
10.
Stäng dialogrutan Tillval för fält genom att klicka på OK eller klicka på en annan flik om du vill ange ytterligare fälttillval.
Kommentar
 •
Fält- och kontrollvärden måste vara identiska för att kontrollen av innehållet i ett fält ska lyckas. Om tillvalet Kontrollberäkning används måste beräkningens resultat stämma exakt överens med innehållet i det utvärderade fältet. Som standard utför FileMaker Pro beräkningar med 16 decimaler. Om du använder en kontrollberäkning för fält som returnerar resultat med decimaler kan du använda Round funktion för att begränsa beräkningens resultat till ett visst antal decimaler.
Relaterade avsnitt
Arbeta med formler och funktioner
Mata in och ändra data i fält
Verkställa information i poster
Definiera värdelistor