Skapa och redigera manus
När du har planerat dina manus kan du börja skapa, redigera och hantera dem.
Så här skapar du ett manus:
1.
Välj Manus-menyn > Hantera manus. Eller öppna Arkiv-menyn > Hantera > Manus.
2.
Klicka på Nytt i dialogrutan Hantera manus.
Du kan även välja Tomt manus eller Standardmanus i listan Nytt. Om du väljer Standardmanus inkluderas standardmanussteg som du kan redigera eller radera i fönstret Redigera manus.
Fönstret Ändra manus öppnas. Här skapar du manus eller redigerar befintliga manus.
3.

Markera det i listan över tillgängliga steg och klicka på Flytta. Om du skriver de första bokstäverna i manussteget rullar listan automatiskt till steget.
Markera det i listan till höger och välj sedan menyn Redigera > Kopiera. Klicka i listan där du vill att manussteget ska visas och välj menyn Redigera > Klistra in. Du kan också kopiera och klistra in manussteg i andra manus, kopiera och klistra in manus eller kopiera och klistra in i andra filer. Mer information finns i Kopiera och klistra in manus.
Välj Alla efter kategori, Alla efter namn eller en specifik kategori från listan Visa.
Välj ett tillval i listan Visa kompatibilitet :
 •
Alla visar alla tillgängliga manussteg.
 •
Macintosh visar alla manussteg som stöds i FileMaker Pro för OS X.
 •
Windows visar alla manussteg som stöds i FileMaker Pro för Windows.
 •
Server nedtonar manussteg som inte stöds av FileMaker Server-scheman.
 •
iOS tonar ned manussteg som inte stöds av FileMaker Go.
 •
Anpassad webbpublicering tonar ned manussteg som inte stöds av Anpassad webbpublicering.
 •
FileMaker WebDirect tonar ned manussteg som inte stöds av FileMaker WebDirect.
Markera Kör manus med fullständig behörighet. Läs mer under Obs! nedan.
 •
OS X: Välj Arkiv > Skriv utmenyraden i FileMaker Pro.
Information om varje manussteg och dess tillval finns i Manussteg (i bokstavsordning) och Manussteg (efter kategori).
4.
När du är klar stänger du fönstret Ändra manus och klickar sedan på Spara om du vill spara det. Du kan även gå till Arkiv > Spara manus (Windows) i fönstret Redigera manus, eller välja Manus > Spara manus (OS X) på menyraden i FileMaker Pro.
5.
6.
7.
Tips
 •
 •
 •
Lägg till kommentarer i manus med Kommentar manussteg. Om du använder kommentarer i ditt manus kan det hjälpa andra som vill studera det eller ändra i det.
 •
 •
Så här ändrar du ett manus:
1.
Välj Manus-menyn > Hantera manus. Eller öppna Arkiv-menyn > Hantera > manus.
2.
Fönstret Ändra manus öppnas.
Tips!  Du kan samtidigt öppna flera fönster för Ändra manus. I dialogrutan Hantera manus använder du Ctrl-klick (Windows) eller Kommando-klick (OS X) när du vill markera manus som inte är intilliggande eller Skift-klick när du vill markera intilliggande manus. Sedan klickar du på Redigera Ett separat fönster för Ändra manus öppnas för varje manus. Om du dubbelklickar när du har flera manus markerade kommer bara det manus du klickade på att öppnas. Om du vill stänga alla fönster trycker du på Alt (Windows) eller på Alt (OS X) och klickar på stängningsknappen i vilket fönster som helst.
3.
4.
5.
Kommentar
 •
 •
Använd Kör manus med fullständig behörighet om du vill göra det möjligt för ett manus att köras med behörighetsuppsättningen för fullständig behörighet, även om den aktuella användaren har loggat in med en behörighetsuppsättning utan fullständig behörighet. Den här funktionen gör att användare med begränsad behörighet med hjälp av manus kan utföra uppgifter som de annars inte skulle kunna utföra, t.ex. exportera eller radera poster. Behörigheten ändras inte, men manuset kan utföra uppgifter som kräver mer omfattande behörighet. Den fullständiga behörigheten överförs inte heller till något efterföljande delmanus, såvida inte funktionen har aktiverats även i det manuset.
 •
Funktionen Kör manus med fullständig behörighet kan bara aktiveras eller ändras av användare med fullständig behörighet. Därför kan bara användare med fullständig behörighet ändra eller radera manus som den här funktionen har aktiverats för.
 •
Funktionen Kör manus med fullständig behörighet fungerar bara i den fil där manuset har definierats. Kommandot åsidosätter inga behörighetsbegränsningar i externa filer. Ett manus för radering av poster i Fil A med tillvalet Kör manus med fullständig behörighet raderar t.ex. inga poster i den behörighetsbegränsade Fil B.
 •
 •
Om du använder FileMaker Pro Advanced kan du inaktivera manussteg för testning. Om du vill inaktivera ett manussteg markerar du det och klickar sedan på Inaktivera. Om du vill aktivera ett manussteg markerar du det och klickar sedan på Aktivera. Inaktiverade manussteg föregås av ”//”. Mer information finns i Inaktivera manussteg (FileMaker Pro Advanced).
 •
Om ett manussteg anger ett fält i en flikpanel eller glidpanel som inte ligger längst fram, väljs det angivna fältet och den panel i vilket fältet ligger flyttas längst fram på panelkontrollen. Om samma fält visas någon annanstans i layouten och manuset hittar det fältet först, flyttas dock inte panelen med samma fält framåt. Tilldela istället ett objektnamn till fältet och använd Gå till objekt manussteg om du vill flytta till den instansen i fältet.
 •
Om ett manussteg anger ett fält i ett flytande fönster, öppnas det flytande fönstret och fältet markeras. Om samma fält finns någon annanstans i layouten och manuset hittar detta fält först, kommer det flytande fönstret med samma fält inte att flyttas framåt. Tilldela istället ett objektnamn till fältet och använd Gå till objekt manussteg om du vill flytta till den instansen i fältet.
Relaterade avsnitt
Manussteg (efter kategori)
Manussteg (i bokstavsordning)
Använda knappar med manus
Arbeta med Manus-menyn
Ändra behörighet för manus
Publicera databaser på webben
Avlusa manus (FileMaker Pro Advanced)
I det här avsnittet
Hantera manus med hjälp av mappar
Spara ett manus
Radera ett manus
Kopiera och klistra in manus
Köra FileMaker-manus på FileMaker Server
Importera manus från andra FileMaker-filer