Avlusa manus (FileMaker Pro Advanced)
Manusavlusaren är ett interaktivt verktyg för att felsöka dina manus i FileMaker.
Med Manusavlusaren kan du:
 •
 •
 •
 •
gå in i ett delmanus och utföra det ett steg i taget eller gå ut ur ett delmanus
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
övervaka fält, variabler och beräkningar
 •
Om du vill avlusa manus:
1.
2.
3.

Knappen Sätt in nästa steg
Det här kommandot överför kontrollen till det markerade steget men det utförs inte. Det markerade steget utförs först när manuskörningen eller avlusningsgenomgången återupptas. Manussteg mellan det sista utförda steget och nästa tilldelade steg utförs inte. Du markerar steget genom att klicka på det och sedan på Sätt in nästa steg.
Knappen Paus
Växla mellan att utföra alla manussteg tills manuset är slut eller en brytpunkt påträffas och att pausa. När ett manus har pausats kan du dubbelklicka på manuset i listan Anropa stack för att redigera det. Varje aktivt manus öppnas i en egen dialogruta (Ändra manus), så du kan redigera flera manus. Manuskörningen avbryts inte förrän du sparar ändringarna.
Du kan även välja Verktyg > Felsökningskontroller > Inaktivera Skriptutlösare eller Aktivera skriptutlösare.
Knappen Redigera manus
Knappen Öppna/stäng datavisning
4.
Välj Paus vid fel om du vill att dina manus ska pausas när fel påträffas.
Vid Senaste fel, klickar du på felnumret för att öppna ett hjälpavsnitt med information om felet. Mer information finns i FileMaker Pro-felkoder.
Obs!  När du använder Manusavlusaren och stegar genom manus som aktiverats av en manusutlösare kan du inte interagera med dokumentfönster, flytta mellan fält eller poster, ändra data, stänga fönstret eller avsluta. Denna blockering av interaktionen sker bara när ett manus har utlösts via någon åtgärd. När du avlusar ett manus som inte är aktiverat av en manusutlösare kan du interagera normalt med dokumentfönster, fält och poster.
Visa delmanus
Du kan visa delmanus när du stegar igenom manus i Manusavlusaren. Om t.ex. manus A anropar manus B som sedan anropar manus C, kan du visa stegen i alla tre manusen.
1.
Välj Verktyg > Manusavlusaren.
Om du vill aktivera Manusavlusaren från dialogrutan Hantera manus trycker du på Skift och klickar på Utför. Om du vill inaktivera Manusavlusaren trycker du på Ctrl (Windows) eller på Kommando (OS X) och klickar på knappen Utför. Mer information om kortkommandon på tangentbordet finns i Kortkommandon för FileMaker Pro Advanced (Windows) och Kortkommandon för FileMaker Pro Advanced (OS X).
2.
3.
Listan Anropa stack visar delmanuset.
4.
Markera ett manus i listan Anropa stack om du vill visa manusstegen i visningsområdet.
Kommentar
 •
 •
 •
Om du öppnar Datagranskare efter du valt Verifiera/Avverifiera manus, behåller du din åtkomstbehörighet i både Datagranskare och Manusavlusaren tills du stänger Manusavlusaren.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
När du avlusar ett manus som anropas från en knapp, identifieras knappen i listan Anropa stack med hjälp av filnamnet och den layout som knappen finns i. Knappnamnet är det knappobjektnamn som tilldelades med Granskare. Om inget namn tilldelades i Granskaren visas <namnlös knapp> följt av filnamnet och layouten i listan.
När Manusavlusaren stoppar vid ett manussteg som anropas av en knapp i manussteglistan, ändras texten ovanför listan till Knapp: <knappens namn> eller till Knapp: <namnlös knapp> om inget namn har angetts i Granskaren.
 •
När du avlusar ett manus som anropas från en egen meny identifieras menyobjektet i listan Anropa stack med hjälp av menyobjektnamn och filnamn. När Manusavlusaren stoppar vid ett manussteg som anropas av en anpassad meny i manussteglistan, ändras texten ovanför listan till Menyobjekt: <anpassade menyobjektets text>.
Relaterade avsnitt
Skapa och redigera manus
Använda Datagranskare (FileMaker Pro Advanced)
I det här avsnittet
Inaktivera manussteg (FileMaker Pro Advanced)