Skapa och redigera diagram i layoutläget
Om du vill skapa diagram i nya eller befintliga layouter eller redigera diagram kan du använda diagramverktyget i layoutläget.
Obs!  Du kan skapa ett snabbdiagram i bearbetningsläget. Mer information finns i Skapa snabbdiagram.
Så här skapar du ett diagram i en layout:
1.
 •
Öppna en layout. Mer information finns i Skapa och hantera layouter och rapporter. Ändra storlek på layoutdelen om det behövs så att diagrammet får plats. Mer information finns i Ändra storlek på layoutdelar.
 •
2.
I Layoutläget klickar du på Diagramverktyget Diagramverktyg i statuslisten. Dra sedan en rektangel där du vill att diagrammet ska visas, eller välj Sätt in > Diagram.
Obs!  Diagram som skapas i layoutläget visas på olika sätt beroende på i vilken del av layouten de placeras. Mer information finns i Placera diagrammet i rätt layoutdel.
Dialogrutan Inställning av diagram visas. Du kan ändra inställningar till höger i diagramgranskaren om du vill redigera diagrammet. Förhandsgranskningen i dialogrutan Inställning av diagram hjälper dig att arbeta effektivt. Mer information finns i Använda förhandsgranskningen av diagram.

Under Rubrik anger eller ändrar du diagrammets rubrik, eller klickar på knappen Ange för att specificera en rubrik.
Se Stående och liggande stapeldiagram, linjediagram och ytdiagram (med staplade stående eller liggande, positiva/negativa stapeldiagram), Cirkeldiagram eller Punktdiagram och bubbeldiagram.
Klicka på Stilformat i diagramgranskaren och läs mer i Ändra ett diagrams utseende.
Klicka på Datakälla i diagramgranskaren och läs mer i Ange datakällan för ett diagram.
3.
Du ser en platshållarbild av diagrammet i layoutläget. I FileMaker Pro används exempeldata när ett diagramobjekt visas i layoutläget.
4.
Klicka på Spara layout och sedan på Avsluta layout.
Du ser diagrammet som baseras på data i databasen.
Så här redigerar du ett diagram:
1.
2.
3.
4.
Klicka på Spara layout och sedan på Avsluta layout.
Kartlägga statistikdata i layoutläget
1.
Om du exempelvis vill visa världsomspännande försäljning per land, sorterar du data efter fältet Land.
2.
Om du exempelvis vill visa den totala försäljningen skapar du statistikfältet Total försäljning som summerar fältet Försäljning.
3.
I diagramgranskaren klickar du på Diagram.
 •
Ange sorteringsfält för x-axel (horisontell) eller Kategorietiketter (cirkeldiagram).
Exempelvis fältet för land.
 •
Ange statistikfältet för y-axel (vertikal) eller Sektorsdata (cirkeldiagram).
Exempelvis fältet för total försäljning.
I diagramgranskaren klickar du på Datakälla.
 •
I Diagramdata väljer du Aktuella hittade poster.
 •
Under Diagrammets utseende när layouten sorteras väljer du Statistikberäknade grupper med poster.
I diagrammet jämförs den totala försäljningen per land.
Diagram med försäljning per land
Du kan också lägga till statistikdata efter underkategori (exempelvis total försäljning per företag i ett land). Då ändrar du diagraminställningarna i exemplet på följande sätt:
 •
 •
ange x-axelns data eller kategorietiketterna som underkategori (Företag)
 •
I diagrammet jämförs den totala försäljningen per företag i ett land.
Diagram med försäljning i USA
Relaterade avsnitt
Om diagramtyper
Riktlinjer för planering av diagram
Om olika typer av layoutdelar
I det här avsnittet
Stående och liggande stapeldiagram, linjediagram och ytdiagram
Cirkeldiagram
Punktdiagram och bubbeldiagram
Formatera och skala diagramaxlar
Ange datakällan för ett diagram
Ändra ett diagrams utseende
Placera diagrammet i rätt layoutdel