Een veld zodanig instellen dat het als een venstermenu, een groep selectievakjes of een ander besturingselement wordt weergegeven
U kunt ervoor zorgen dat gegevens gemakkelijker en consistenter worden ingevoerd, door velden weer te geven als keuzelijsten, venstermenu's, groepen selectievakjes, groepen keuzerondjes of andere besturingselementen.
U kunt deze besturingselementen instellen op het moment dat u velden in een lay-out plaatst, maar u kunt ook bestaande veldbesturingselementen wijzigen. Zie Velden in lay-outs plaatsen en verwijderen voor meer informatie over het plaatsen van velden in een lay-out.
Opmerking  De waarden die worden weergegeven in deze besturingselementen zijn afkomstig uit invoerlijsten. U kunt een invoerlijst definiëren voordat of nadat u de veldbesturingselementen hebt ingesteld.
Zo stelt u een veld zodanig in dat het als een venstermenu, groep selectievakjes of een ander besturingselement wordt weergegeven:
1.
2.
Klik op Infovenster Knop Infovenster op de lay-outbalk en klik op Gegevens.
3.
 •
 •
Als u Keuzelijst kiest, worden onderdelen van de invoerlijst weergegeven in een lijst. U kunt een waarde selecteren met de pijltoetsen of de waarde invoeren. Selecteer Pijl opnemen om lijst te tonen/verbergen als u het veld wilt opmaken als een keuzelijst met invoervak.
 •
Kies Venstermenu om de waarden in de invoerlijst weer te geven in een venstermenu. Waarden kunnen worden geselecteerd met de muis.
 •
Kies Groep selectievakjes om de waarden in de invoerlijst weer te geven als een groep selectievakjes. Hierbij kunt u meerdere waarden voor een veld selecteren. Kies het symbool dat u wilt weergeven in selectievakjes (een vinkje of x).
 •
Groep keuzerondjes geeft waarden uit een invoerlijst weer als keuzerondjes.
 •
Kies Kalender met keuzelijst om de huidige datum weer te geven. Gebruikers kunnen een andere datum kiezen in de kalender met keuzelijst of een datum typen. Raadpleeg Een veld instellen om een kalender met keuzelijst weer te geven.
4.
Als u een invoerlijst wilt maken, klikt u op De knop Bewerken naast te lijst Waarden van. Raadpleeg Invoerlijsten definiëren. (U kunt invoerlijsten die u in het infovenster definieert ook met andere velden gebruiken.)
5.
Als u een gebruiker wilt toestaan om waarden aan de invoerlijst voor de huidige record toe te voegen, selecteert u Invoer van andere waarden toestaan. In de invoerlijst verschijnt een optie "Andere". Deze optie is niet beschikbaar als u de optie Keuzelijst hebt geselecteerd.
Als u een gebruiker wilt toestaan om voor records waarden in de invoerlijst te wijzigen of er waarden aan toe te voegen, selecteert u Bewerken van invoerlijst toestaan. In de invoerlijst verschijnt een optie "Bewerken". Die optie is niet beschikbaar:
 •
als u Groep selectievakjes of Groep keuzerondjes hebt geselecteerd voor de Stijl besturingselementen.
 •
6.
Selecteer in het dialoogvenster Veld opgeven het veld waaruit u gegevens wilt weergeven. Velden kunnen uit dezelfde tabel komen, maar ook uit een gerelateerde of niet-gerelateerde tabel in hetzelfde bestand of uit een gerelateerde tabel in een ander FileMaker Pro-bestand. Als u een veld in een andere tabel wilt kiezen, kiest u de tabel in de lijst met tabellen boven de veldenlijst en selecteert u een veld in de lijst met velden in de tabel.
Selecteer Label maken als u de veldnaam als tekst in de lay-out wilt opnemen. Klik op OK.
7.
Als u keuzelijsten of venstermenu's wilt weergeven, selecteert u het veld in de bladermodus of de zoekmodus.
Opmerkingen
 •
 •
Zie Problemen met invoerlijsten oplossen als tijdens de gegevensinvoer de invoerlijst leeg is, of als er waarden in ontbreken die aanwezig horen te zijn of als een foutbericht wordt weergegeven.
 •
 •
 •
 •
 •
Als het veld dat u opmaakt om een invoerlijst weer te geven, zich in een portaal bevindt en de invoerlijst is gedefinieerd om alleen gerelateerde waarden weer te geven, dient u mogelijk een interne relatie te maken om de gerelateerde waarden in de invoerlijst correct weer te geven. Raadpleeg Voorbeeld van een invoerlijst die alleen waarden uit gerelateerde velden bevat.
 •
Als u een standaardwaarde voor een veld met een invoerlijst wilt instellen, stelt u de invoerlijst en de stijl van het besturingselement in, kiest u Bestand > Database beheren, en klikt u op Velden. Selecteer het veld van de invoerlijst, klikt u op Opties, klikt u op het tabblad Automatisch invoeren en selecteert u Gegevens. Typ de standaardwaarde, klik op OK en sluit het dialoogvenster Database beheren. Wanneer gebruikers een nieuwe record toevoegen aan de database, verschijnt deze waarde in het veld met de invoerlijst. Gebruikers kunnen een andere waarde uit de invoerlijst kiezen. Raadpleeg Automatische gegevensinvoer definiëren.
 •
 •
 •
 •
Venstermenu's activeren de scriptactiveringen BijLadenRecord en BijToegangObject op een andere manier dan keuzelijsten en kalenders.
 •
 •
Verwante onderwerpen
Een veld instellen om een kalender met keuzelijst weer te geven
De weergave van herhalende velden instellen