Automatische gegevensinvoer definiëren
Om tijd te besparen en nauwkeurigheid te verzekeren, kunt u FileMaker Pro zo instellen dat gegevens automatisch worden ingevoerd in tekst-, getal-, datum-, tijd- en containervelden. FileMaker Pro kan bijvoorbeeld de huidige gebruikersnaam invoeren in een veld.
Zo stelt u opties voor automatische gegevensinvoer in:
1.
Wanneer de database is geopend, kiest u Bestand > Beheren > Database.
Opmerking  Als u opties voor velden in de tabelweergave wilt instellen, klikt u met de rechtermuisknop op de kolomkop voor het veld en kiest u Veld > Veldopties in het venstermenu. Ga daarna verder met stap 6.
2.
3.
4.
5.
Klik op Opties (of dubbelklik op de veldnaam).
6.
Klik in het dialoogvenster Opties voor veld op het tabblad Automatisch invoeren en selecteer de gewenste opties voor het veld.

Selecteer Aanmaak en kiesDatum of Tijd in de lijst.
Selecteer Aanmaak en kies Tijdstempel in de lijst.
Selecteer Aanmaak en kies vervolgens Naam in de lijst.
Selecteer Aanmaak en kies Accountnaam in de lijst.
Selecteer Wijziging en kiesDatum of Tijd in de lijst.
Selecteer Wijziging en kies Tijdstempel in de lijst.
Selecteer Wijziging en kies vervolgens Naam in de lijst.
Selecteer Wijziging en kies Accountnaam in de lijst.
Selecteer Volgnummer en:
 •
Voor Genereren selecteert u Bij het aanmaken om volgnummers te genereren bij het maken van records.
 •
Voor Genereren selecteert u Bij het vastleggen om volgnummers te genereren bij het vastleggen van records.
Typ bij volgende waarde een beginwaarde (bijvoorbeeld 100) en bij verhogen met het getal waarmee deze waarde moet worden verhoogd.
Selecteer Waarde uit laatst bezochte record.
Opmerking  Deze waarde zal afkomstig zijn uit de record die het laatst is bezocht in de tabel waarin deze optie is ingesteld.
Selecteer Gegevens en typ maximaal 255 tekens. Gebruik eventueel de pijltoetsen op het toetsenbord om de tekst in het invoervak omlaag en omhoog te schuiven.
Selecteer Berekende waarde (of klik op Opgeven) en voer daarna een berekening in.
Zie Berekeningvelden definiëren voor meer informatie over dit dialoogvenster.
Selecteer Bestaande waarde niet vervangen door veld (indien aanwezig) om te voorkomen dat reeds aanwezige gegevens worden overschreven.
Selecteer Opgezochte waarde (of klik op Opgeven) en definieer daarna de opzoekdefinitie. Raadpleeg Opzoekdefinities.
Selecteer Wijzigen van waarde tijdens gegevensinvoer verbieden.
7.
Klik op OK om het dialoogvenster Opties voor veld te sluiten of klik op een ander tabblad als u nog meer veldopties wilt instellen.
Opmerkingen
 •
 •
 •
 •
Als Naam aanmaakof Naam wijziging is geselecteerd, voert FileMaker Pro de gebruikersnaam in die op het tabblad Algemeen van het dialoogvenster Voorkeuren is weergegeven.
 •
Als u Berekende waarde selecteert, kunt u de veldwaarde bewerken in de bladermodus (als Wijzigen van waarde tijdens gegevensinvoer verbieden niet is geselecteerd). De waarde wordt berekend wanneer u een record maakt of wanneer een van de betrokken velden wordt gewijzigd en het doelveld leeg is. Als u echter in het dialoogvenster Berekening opgeven de optie Niet evalueren als alle velden waarnaar wordt verwezen, leeg zijn selecteert, wordt de waarde niet berekend wanneer u een record maakt en alle velden waarnaar de berekening verwijst leeg zijn. De waarde wordt pas berekend wanneer een van de velden waarnaar wordt verwezen een waarde bevat.
 •
 •
Als u wilt dat een berekening met automatische invoer zichzelf zou kunnen wijzigen, laat u de optie Bestaande waarde niet vervangen door veld (indien aanwezig) uitgeschakeld.
Verwante onderwerpen
Werken met formules en functies
Veldtypen selecteren
Huidige datum of andere variabelen invoegen in velden
Invoerlijsten definiëren
Vooraf ingestelde gegevens uit een invoerlijst invoeren