Records afdrukken
U kunt gegevens uit de database of informatie over de database, zoals velddefinities of scriptstappen, afdrukken. Zie Scripts afdrukken, Tabel- en veldgegevens afdrukken of De relatiegrafiek afdrukken voor meer informatie.
Opmerking  Zie Aandachtspunten bij het maken van een etiket-lay-out of Aandachtspunten bij het maken van een enveloplay-out als u etiketten of enveloppen afdrukt.
Zo drukt u records af:
1.
Als u meer dan een printer hebt, selecteert u de gewenste printer en stelt u de gewenste opties voor papierformaat, afdrukstand en overige opties in.
Zie Een standaardprinter en papieropties opgeven (Windows) of Printer- en papieropties opgeven (Mac OS), maar ook de documentatie bij de printer en het besturingssysteem voor meer informatie.
2.
3.
Zorg ervoor dat de gevonden reeks is ingesteld met de juiste instellingen door:
 •
de zoekmodus en opdrachten in het menu Records te gebruiken als u de gevonden reeks wilt wijzigen. Zie Records zoeken voor meer informatie.
 •
4.
Als u exact wilt zien hoe uw versie er op papier uitziet voordat u het afdrukt, klikt u op de lay-outbalk (bladermodus) op Schermafdruk of kiest u in het venstermenu voor modi onder in het documentvenster op Schermafdruk.
Bepaalde onderdelen, zoals schuivende objecten, records die in kolommen zijn gerangschikt, en variabele gegevens, zoals paginanummers, worden alleen in de schermafdrukmodus correct weergegeven. Zie Het document wordt niet zoals verwacht weergegeven in de schermafdrukmodus als u problemen ondervindt bij het weergeven en afdrukken van schuivende objecten en gegevens in kolomopmaak.
5.
Kies op de menubalk Bestand > Afdrukken.
6.
Kies in het dialoogvenster Afdrukken bij Afdrukken de gewenste optie (Windows) of kies FileMaker Pro in het venstermenu (Mac OS).

Een lege record met de huidige lay-out (gebruik deze optie om een leeg “formulier” af te drukken).
Leeg record, met velden en kies een opmaakoptie
Tip  In Mac OS kunt u een schermafdruk weergeven van de gegevens die u wilt afdrukken. Klik in het dialoogvenster Print op de knop Voorvertoning.
7.
De overige afdrukopties zijn afhankelijk van de printer en de systeemsoftware die u gebruikt. Raadpleeg de documentatie bij de printer en het systeem.
Opmerkingen
 •
Als u een lay-out met gegevens afdrukt die de rechtermarge overschrijdt, kiest u op de menubalk Bestand > Printerinstelling (zowel Windows als Mac OS), selecteert u de liggende afdrukstand en klikt u op OK (als de lay-out nog te breed is, probeert u het afdrukgebied te verkleinen door voor de schaal een waarde kleiner dan 100% te typen in het dialoogvenster Printerinstelling (zowel Windows als Mac OS)).
 •
U kunt bij het afdrukken van records met wisselende hoeveelheden gegevens lege ruimte opvullen door opties voor verschuiving op te geven. Bovendien kunt u samenvoegvelden gebruiken om lege ruimte in veldgegevens te verwijderen. Zie Lege ruimten op afdrukken verwijderen en Samenvoegvelden in een lay-out plaatsen voor meer informatie.
 •
Wanneer u een veld of een portaal met een schuifbalk afdrukt, worden alleen de gegevens afgedrukt die zonder te schuiven zichtbaar zijn. Als u alle gegevens wilt afdrukken, dupliceert u de lay-out en maakt u het veld of portaal groter zodat de grootst mogelijke hoeveelheid gegevens kan worden weergegeven. Daarna geeft u opties voor verschuiving op zodat de lege ruimte bij het afdrukken wordt opgevuld. Zie Velden toevoegen aan een lay-out en Lege ruimten op afdrukken verwijderen voor meer informatie.
 •
 •
Als een record tabbladbesturingselementen bevat, wordt alleen het deelvenster met tabbladen afgedrukt dat zich vooraan bevindt.