ODBC-gegevensbronnen bewerken
Een ODBC-gegevensbron biedt een FileMaker-bestand toegang tot gegevens uit externe ODBC-tabellen. U kunt ODBC-tabellen weergeven en interactief bijwerken in de relatiegrafiek op vrijwel dezelfde manier als waarop u FileMaker-tabellen weergeeft en bijwerkt.
FileMaker kan verbinding maken met vele relationele databasebeheersystemen die ODBC-API's bieden voor extern gebruik. Zie Een ODBC-clientstuurprogramma configureren voor een lijst van de gegevensbronnen die worden ondersteund.
Belangrijk  Als u met ODBC-gegevensbronnen wilt werken, moet u:
 •
 •
Nadat u de ODBC-gegevensbron aan een FileMaker Pro-bestand hebt gekoppeld, kunt u opties instellen en bewerken.
Zo bewerkt u een ODBC-gegevensbron:
1.
Kies Bestand > Beheren > Externe gegevensbronnen.
Het dialoogvenster Externe gegevensbronnen beheren verschijnt.
2.
Het dialoogvenster Gegevensbron bewerken verschijnt op het scherm.
3.
U kunt de naam van de gegevensbron wijzigen, een andere DSN opgeven, verificatie opties instellen om aan te melden bij een benoemde ODBC-gegevensbron, of weergaveopties instellen.
4.
Voor Verificatie is de standaardoptie Gebruiker vragen naar gebruikersnaam en wachtwoord. Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren de eerste keer dat zij toegang willen krijgen tot de tabel.
Als u niet elke gebruiker van dit FileMaker-bestand die vraag wilt stellen, selecteert u Gebruikersnaam en wachtwoord opgeven (geldt voor alle gebruikers) en voert u een gebruikersnaam en wachtwoord in. U kunt ook een berekening maken om de gebruikerstoegang tot de externe tabel te bepalen. U kunt geen variabelen of velden gebruiken in deze berekeningen. Zie Het dialoogvenster Berekening opgeven voor meer informatie over het instellen van berekeningen.
Als u werkt met gedeelde databasebestanden die toegang hebben tot ODBC-gegevens uit Microsoft SQL Server en u eenmalige aanmelding voor de ODBC-gegevensbron wilt inschakelen, selecteert u Windows-verificatie gebruiken (Eenmalige aanmelding) en voert u de SPN (Service Principal Name) in. Raadpleeg Eenmalige aanmelding bij ODBC-gegevensbron inschakelen (alleen voor Windows).
Opmerking  FileMaker codeert wachtwoorden. De codering van externe gegevensbronnen is echter afhankelijk van het feit of de codering door het ODBC-stuurprogramma wordt ondersteund.
5.
 •
Voor Catalogusnaam voert u een naam in. Anders worden tabellen uit alle catalogi vermeld.
 •
Voor Schemanaam voert u een naam in. Anders worden tabellen uit alle schema's vermeld.
 •
Voor Tabelnaam voert u de naam in van de tabel die u wilt vermelden.
6.
U kunt de lijst met tabellen filteren op type: Tabellen, Weergaven of Systeemtabellen.
Opmerking  Als u andere typen in de lijst wilt opnemen, schakelt u alle opties van Filteren op type uit.
7.
Een ODBC-tabel instellen in de relatiegrafiek
Nadat u een ODBC-gegevensbron hebt toegevoegd, kunt u in de relatiegrafiek en in lay-outs met ODBC-tabellen werken zoals u dat normaal doet met andere FileMaker-tabellen. U kunt interactief en in real-time gegevens in de ODBC-tabel ophalen, toevoegen, bijwerken en verwijderen.
1.
Kies Bestand > Beheren > Database.
2.
3.
Kies in het dialoogvenster Tabel opgeven voor Gegevensbron de optie ODBC-gegevensbron.
4.
5.
6.
De externe tabel verschijnt in de relatiegrafiek. De tabelnaam wordt cursief weergegeven. Zie Werken met de relatiegrafiek voor informatie over het koppelen aan en werken met tabellen in de relatiegrafiek.
Tip  Als u wilt identificeren of een tabel in de relatiegrafiek een FileMaker-tabel is of uit een ODBC-gegevensbron afkomstig is, plaatst u de aanwijzer op de pijl in de koptekst van de tabel. U kunt eventueel een kleur toevoegen aan ODBC-tabellen zodat u ze gemakkelijker herkent.
Nadat u een tabel aan de relatiegrafiek hebt toegevoegd, voegt FileMaker aan het venstermenu voor lay-outs een lay-out met die tabelnaam toe en wordt de tabel ook vermeld op het tabblad Tabellen. De tabelnaam wordt cursief weergegeven.
Kolommen uit de ODBC-tabel verschijnen op het tabblad Velden. De veldnamen worden cursief weergegeven. U kunt velden verwijderen als u niet wilt dat FileMaker Pro ze in uw oplossing weergeeft. Deze kolommen worden niet verwijderd uit het tabelschema van de externe SQL-gegevensbron (alleen uit de FileMaker Pro-voorstelling van dat tabelschema). Raadpleeg Gegevens bijwerken tussen FileMaker en ODBC-gegevensbronnen voor meer informatie.
Aandachtspunten voordat u met ODBC-gegevensbronnen begint te werken
 •
 •
 •
Als FileMaker niet automatisch de primaire sleutel van een tabel kan bepalen, wordt u gevraagd de kolommen te selecteren die een unieke sleutel bevatten. Voor FileMaker moet elke tabel een of meer kolommen bevatten die voor elke rij een unieke waarde hebben.
Beperkingen op het gebruik van ODBC-gegevensbronnen
 •
U kunt het schema van externe gegevensbronnen niet wijzigen. U kunt echter wel extra velden toevoegen om berekeningen en resumébewerkingen uit te voeren met de gegevens uit ODBC-tabellen. Raadpleeg Extra velden gebruiken.
 •
Velden van ODBC-gegevensbronnen kunnen worden gebruikt in invoerlijsten, maar character large objects (CLOB's) zoals lange tekstreeksen worden niet ondersteund.
 •
Voor invoerlijsten met ODBC-gegevens worden het privilege Geen toegang en het eigen privilege Beperkt niet ondersteund. Om te voorkomen dat een gebruiker ODBC-gegevens ziet in een invoerlijst, moet u beveiliging op rijniveau afdwingen in de externe SQL-database. Raadpleeg Privileges voor invoerlijsten bewerken.
 •
 •
 •
Wanneer u werkt met externe tabellen op het tabblad Velden van het dialoogvenster Database beheren, worden de volgende veldopties niet ondersteund. Zie Opties instellen voor velden voor informatie over veldopties.
 •
Op het tabblad Automatisch invoeren kunt u automatisch volgnummers laten invoeren wanneer u records maakt, maar niet wanneer u records vastlegt. (De externe database bepaalt hoe records worden vastgelegd.) Wanneer een opzoekdefinitie gericht is op gerelateerde gegevens in een ODBC-gegevensbron, zijn Eerstlagere waarde kopiëren en Eersthogere waarde kopiëren uitgeschakeld.
 •
Op het tabblad Bevestiging zijn Unieke waarde en Bestaande waarde uitgeschakeld. Het Maximumaantal tekens dat in een veld is toegestaan, wordt bepaald door de externe gegevensbron.
Het tabblad Opslag is uitgeschakeld.