Använda ODBC och JDBC tillsammans med FileMaker Pro
Du kan använda FileMaker Pro som:
 •
en datakälla och dela dina databasfiler med andra program på samma dator med hjälp av ODBC (Open Database Connectivity) och JDBC (Java Database Connectivity). Du kan t ex skapa diagram, analysera nummer och skapa rapporter genom att använda data från FileMaker Pro i andra program. Se "FileMaker Pro som datakälla" nedan.
 •
ett ODBC-klientprogram samverkar med datakällor på samma dator eller i ett nätverk. Du kan t.ex. importera data från en Oracle-datakälla till FileMaker Pro, eller så kan du arbeta interaktivt med en Oracle-datakälla i relationsdiagrammet och i layouterna. Se "FileMaker Pro som ett ODBC-klientprogram" nedan.
FileMaker Pro som datakälla
FileMaker Pro innehåller all den programvara som du behöver för att dela din databas som en datakälla via ODBC och JDBC, inklusive de klientdrivrutiner du använder för att få åtkomst till din databas från andra program. Om du vill dela din FileMaker-databasfil som en datakälla över ett nätverk använder du FileMaker Server.
Mer information om hur du aktiverar en databas för delning finns i Dela FileMaker Pro-data via ODBC eller JDBC.
Mer information om vilka SQL-uttryck, katalogfunktioner och klientdrivrutiner som stöds finns i Handbok för FileMaker ODBC och JDBC och FileMaker SQL-Referens.
FileMaker Pro som ett ODBC-klientprogram
När du använder FileMaker Pro som ett klientprogram måste du installera och konfigurera drivrutiner för den ODBC-datakälla som du använder. För att t.ex. hämta data från en Oracle-databas med ODBC måste du installera och konfigurera en Oracle ODBC-klientdrivrutin. Drivrutiner från tredje part finns hos ett antal återförsäljare. Mer information finns i Konfigurera en ODBC-klientdrivrutin.
Obs!  ODBC-datakällor kallas också för externa SQL-källor (ESS).
I Ansluta till externa datakällor finns information om:
 •
 •
I nästa avsnitt ges en översikt över hur du använder FileMaker Pro som datakälla eller klient.
Fastställa hur du bör arbeta med ODBC i FileMaker

Handbok för FileMaker ODBC och JDBC och FileMaker SQL-referens
2. En gång, statiskt via ODBC-import (eller Arkiv-menyn > Öppna), även manusstegen Importera poster och Utför SQL
Terminologi

En samling data, ungefär som en tabell i en databasfil i FileMaker Pro
Ett attribut i en tabell, ungefär som ett fält i en databasfil i FileMaker Pro
Innan du börjar
Gör följande innan du börja arbeta med ODBC-datakällor:
 •
 •
 •
Åtkomsten som databasadministratören tillhandahåller avgör om du har läs- eller skrivbehörighet.
I det här avsnittet
Dela FileMaker Pro-data via ODBC eller JDBC