Om skydd av databaser
Du kan begränsa vad användare kan se och göra i en FileMaker Pro-fil. Du kan begränsa följande:
 •
Dataåtkomst. Gör vissa tabeller, fält och poster skrivskyddade eller dölj dem helt och hållet.
 •
Layoutåtkomst. Hindra användare från att ändra layouterna i layoutläge.
 •
Åtkomst av värdelistor och manus. Hindra användare från att visa och ändra värdelistor och från att köra manus.
 •
Åtkomst till fildelning. Aktivera fildelning individuellt för vissa användare via FileMaker-nätverket, webbpublicering och ODBC/JDBC.
 •
Utskrift och export av data. Hindra användare från att skriva ut eller exportera data.
 •
Menyåtkomst. Gör endast en begränsad uppsättning menykommandon tillgängliga.
 •
Extern filåtkomst. Skydda åtkomsten till en fil i databasen genom att ge andra filer behörighet att referera till dess tabeller, layouter, manus och värdelistor.
 •
Plugin-filer. Du kan inaktivera installation av plugin-filer. Mer information finns i Ange inställningar för plugin-program.
Du begränsar vad användarna får göra i en fil genom att kräva att de ska ange ett kontonamn och ett lösenord när de försöker öppna en fil. Det kontonamn och lösenord användaren anger bestämmer vilken behörighetsuppsättning som ska användas för att styra vad användaren kan göra i en fil. Mer information finns i Om konton, behörighetsuppsättningar och utökad behörighet.
Du kan definiera behörighet i en delad fil medan den används av klienterna. En behörighetsändring som påverkar en aktuell klient träder inte i kraft förrän klienten stänger filen och öppnar den igen.
Behörigheter skyddar en extern datakälla
Den externa datakällan ger åtkomstbehörigheter för data. Du kan lägga till krav på åtkomstbehörighet i FileMaker Pro. Mer information finns i Redigera ODBC-datakällor.
Behörighet skyddar en enstaka fil
Den behörighet som du anger gäller bara för en enstaka fil och alla tabeller i den filen. Om din databaslösning består av flera filer som du vill skydda kan det vara bra att kombinera alla filerna i en fil med flera tabeller. Därefter kan du definiera behörighet i en enda fil för att hantera åtkomsten till hela databaslösningen. Om du inte vill kombinera filerna till en fil bör du definiera behörighet i varje fil som innehåller objekt som du vill skydda.
Viktigt!  Om du skapar en relation i en fil som refererar till en tabell i en annan fil kan du inte hantera behörighet för den relaterade tabellen i den första filen. Den definierade behörigheten i den andra filen styr åtkomsten till tabellen.
Obs!  Om du har en databaslösning med flera filer som omfattar flera skyddade filer kan det vara bra att använda samma kontonamn och lösenord i alla de skyddade filerna. När en skyddad fil ska öppna en annan skyddad fil (t.ex. för att hämta relaterade data eller utföra ett manus i den andra filen) försöker FileMaker Pro först öppna den andra filen med samma kontonamn och lösenord som användes för att öppna den första. Om det finns ett matchande kontonamn och lösenord visas inte dialogrutan för kontonamn och lösenord. Om det inte finns något matchande konto visas dialogrutan för kontonamn och lösenord, så att användaren kan ange kontoinformationen.
I det här avsnittet
Om konton, behörighetsuppsättningar och utökad behörighet
Om kontona Admin och Gäst
Använda fördefinierade behörighetsuppsättningar
Planera säkerhet för en fil
Så här lösenordsskyddar du en fil