Scripts uit andere FileMaker-bestanden importeren
In FileMaker Pro kunt u scripts importeren uit andere FileMaker-bestanden. U kunt ook scripts kopiëren en plakken tussen bestanden. Zie Scripts kopiëren en plakken.
In vele scripts wordt verwezen naar bestanden, velden, lay-outs, records en andere scripts. Daarnaast kunnen sommige scriptstappen, zoals Veld instellen, Berekend resultaat invoegen en Veldinhoud vervangen, enz., veldverwijzingen bevatten die in berekeningen zijn ingesloten. Het is mogelijk dat de verwijzingen, hoewel geldig in het oorspronkelijke bestand, ongeldig zijn in het bestand waarin ze worden geïmporteerd.
Wanneer u een script importeert, wordt in FileMaker Pro geprobeerd velden, lay-outs, tabellen (met inbegrip van de tabellen die in relaties worden gebruikt), enz., toe te wijzen op basis van de namen van deze elementen. Velden en lay-outs worden toegewezen op basis van hun volledige namen, die exact met elkaar moeten overeenstemmen, anders wordt de verwijzing niet geïmporteerd. Als het object waarnaar wordt verwezen niet wordt gevonden, markeert FileMaker Pro het als ontbrekend. Nadat u een script hebt geïmporteerd, moet u het script wellicht bewerken om er zeker van te zijn dat alle verwijzingen geldig zijn en verschijnen zoals u dat verwacht.
Belangrijk  Controleer het geïmporteerde script altijd voordat u het voor de eerste keer uitvoert.
Zo importeert u een script:
1.
2.
Kies op de menubalk Scripts > Scripts beheren. Of kies op de menubalk Bestand > Beheren > Scripts.
3.
4.
5.
Als een of meer scripts die u wilt importeren verwijzingen bevatten naar andere scripts, moet u ervoor zorgen dat ook alle scripts waarnaar wordt verwezen tegelijk worden geselecteerd en geïmporteerd. Zie de opmerkingen onderaan voor meer informatie.
6.
Het dialoogvenster Importoverzicht verschijnt.
7.
Klik op Logbestand openen om het importlogbestand weer te geven of klik op OK om het dialoogvenster Importoverzicht te sluiten.
Als FileMaker Pro fouten meldt, moet u de stappen in Scripts maken en bewerken volgen om de <onbekende> verwijzingen in elk script te corrigeren. Tijdens het importeren controleert FileMaker Pro in elk geïmporteerd script alle verwijzingen naar velden, lay-outs, andere scripts, bestanden, enzovoort. De verwijzingen moeten exact overeenkomen, anders worden ze niet geïmporteerd. Indien een object waarnaar wordt verwezen niet wordt gevonden, markeert FileMaker Pro het object als <onbekend>.
8.
Tip  U kunt scripts in een map importeren door de map te selecteren en daarna te klikken op Knop Importeren in het dialoogvenster Scripts beheren.
Opmerkingen
 •
 •
Wanneer u een script importeert dat verwijzingen bevat naar een gerelateerd veld, moeten de volledige veldnamen identiek zijn, met inbegrip van de namen van de tabellen zoals die in de relatiegrafiek zijn weergegeven.
 •
Als FileMaker Pro bij het importeren van scriptstappen die berekeningen bevatten (bijvoorbeeld If, Veld instellen en Berekend resultaat invoegen) geen overeenkomst kan vinden voor alle items waarnaar in de berekening wordt verwezen (tabellen, velden of eigen functies), wordt de berekening als een opmerking gemarkeerd (met behulp van opmerkingen in ‘C’-stijl).
 •
Wanneer u scripts uit bestanden met slechts één tabel importeert, kunt u de meeste fouten met overeenkomende namen vermijden door een kopie te maken van het bestand dat het script bevat dat u wilt importeren. In het gekopieerde bestand geeft u de tabel vervolgens een andere naam die overeenkomt met een van de tabellen in uw doelbestand en importeert u het script uit deze kopie. Scriptstappen die verwijzen naar velden en lay-outs met een identieke naam in beide bestanden zullen correct worden geïmporteerd omdat de onderliggende tabel in het bronbestand dezelfde naam heeft als een tabel in het doelbestand.
 •
Bij het importeren van scriptstappen die complexere informatie bevatten (bijvoorbeeld zoekopdrachten, sorteervolgorde, import- en exportvolgorde voor velden), negeert FileMaker Pro alle ontbrekende veldverwijzingen.
 •
 •
De optie Script met volledige toegangsprivileges uitvoeren wordt alleen geïmporteerd wanneer de gebruiker die de importbewerking uitvoert zich bij de doeldatabase heeft aangemeld met volledige toegangsprivileges.
Verwante onderwerpen
Scripts beheren met mappen
Een script verwijderen
Een script plannen