Skapa och redigera scripts
När du har planerat dina scripts kan du börja skapa, redigera och hantera dem.
Så här skapar eller redigerar du ett script:
1.
Välj menyn Scripts > Scriptfönster.
Eller öppna Arkiv-menyn > Hantera > Scripts.
Scriptfönster öppnas. Du kan skapa och redigera scripts med hjälp av de tre sektionerna i det här fönstret: sektionen för scripts (vänster), sektionen för scriptredigering (mitten) och sektionen för scriptsteg (höger).
2.
 •
 •
3.
Du kan även dubbelklicka på scriptsteget i sektionen för scriptsteg.
4.
 •
 •
 •
Obs!  När du redigerar ett scriptsteg kan du se alternativet Återställ. Att återställa innebär att de villkor du angav när scriptsteget redigerades senast, används när scriptsteget utförs.
5.

På en tom rad skriver du # eller väljer Kommentar i sektionen för scriptsteg. Om du använder Kommentar scriptsteg i ditt script kan det hjälpa andra som vill studera det eller ändra i det.
Obs!  En asterisk (*) bredvid ett scriptnamn innebär att scriptet har ändrats, men inte sparats.
6.
Du kan även gå till Arkiv > Spara script i Scriptfönstret (Windows), eller välja Scripts > Spara script menyraden i FileMaker Pro (OS X).
7.
Så här hanterar du scripts:
Gör något av följande om du vill hantera scripts i sektionen för scripts:

•
 •
OS X: Välj Arkiv > Skriv utmenyraden i FileMaker Pro.
Högerklicka på scriptet och välj Bevilja fullständig behörighet. Läs mer under Kommentar nedan.
Kommentar
 •
 •
 •
 •
Om ett script är öppet i sektionen för scriptredigering kan du högerklicka på scriptets flik och välja Välj i sektion för script om du vill markera scriptet i sektionen för scripts.
 •
 •
 •
 •
Om du vill redigera ett script i ett nytt fönster, högerklickar du på en flik i sektionen för scriptredigering och väljer Flytta flik till nytt fönster. Du kan även klicka på ett scriptnamn i sektionen för scripts och välja menyn Arkiv > Öppna script i nytt fönster (Windows) eller menyn Scripts > Öppna fil i nytt fönster (OS X). Scriptet öppnas i dialogrutan Ändra script. Tänk på följande:
 •
 •
 •
 •
Genom att ange att ett script ska köras med fullständig behörighet kan användare med begränsad behörighet utföra scriptade uppgifter som de annars inte skulle kunna utföra, t.ex. exportera eller radera poster. Behörigheten ändras inte, men scriptet får högre behörighet än användaren. Den fullständiga behörigheten överförs inte heller till något efterföljande delscript, såvida inte funktionen har aktiverats även i det scriptet.
 •
Scripts kan endast konfigureras till att köras med fullständig behörighet av användare med behörighetsuppsättningen Full åtkomst. Endast användare med fullständig behörighet kan ändra eller radera scripts som den här funktionen har aktiverats för.
 •
 •
 •
 •
Om ett scriptsteg anger ett fält i en flikpanel eller glidpanel som inte ligger längst fram, väljs det angivna fältet och den panel i vilket fältet ligger flyttas längst fram på panelkontrollen. Om samma fält visas någon annanstans i layouten och scriptet hittar det fältet först, flyttas dock inte panelen med samma fält framåt. Tilldela istället ett objektnamn till fältet och använd Gå till objekt scriptsteg om du vill flytta till den instansen i fältet.
 •
Om ett scriptsteg anger ett fält i ett flytande fönster, öppnas det flytande fönstret och fältet markeras. Om samma fält finns någon annanstans i layouten och scriptet hittar detta fält först, kommer det flytande fönstret med samma fält inte att flyttas framåt. Tilldela istället ett objektnamn till fältet och använd Gå till objekt scriptsteg om du vill flytta till den instansen i fältet.
Scriptsteg (i bokstavsordning)
Arbeta med knappar och knapprader på layouter
Arbeta med Scripts-menyn
Ändra behörighet för scripts
Publicera databaser på webben
Avlusa scripts (FileMaker Pro Advanced)
I det här avsnittet
Hantera scripts med hjälp av mappar
Kopiera och klistra in scripts
Köra FileMaker-scripts på FileMaker Server
Importera scripts från andra FileMaker-filer