Records opslaan en verzenden als een PDF-bestand
U kunt in elke modus, behalve de zoekmodus, FileMaker Pro-gegevens opslaan als een PDF-bestand. Het uiterlijk van het PDF-bestand is gebaseerd op de actuele lay-out wanneer u het PDF-bestand maakt.
Als het PDF-bestand gevoelige informatie bevat, kunt u er een wachtwoord aan toewijzen. In dat geval wordt het bestand gecodeerd en kan het niet worden geopend zonder het wachtwoord. FileMaker Pro kan ook een leeg e-mailbericht maken met het PDF-bestand als bijlage, zodat u het makkelijk onder andere personen kunt verspreiden.
U kunt alleen PDF-bestanden opslaan als uw toegangsprivileges afdrukken van bestanden toestaan. Raadpleeg Overige privileges bewerken.
Als u records aan een bestaand FileMaker Pro PDF-bestand wilt toevoegen, moet u een script maken dat de scriptstap Records opslaan als PDF gebruikt en de optie Toevoegen aan bestaande PDF selecteren. Raadpleeg Records opslaan als PDF.
Opmerking  Records opslaan als een PDF-bestand wordt niet ondersteund in runtime-oplossingen.
Zo slaat u records op als een PDF-bestand:
1.
Raadpleeg Schakelen tussen lay-outs.
2.
Kies in de blader- of lay-outmodus Bestand > Records opslaan/verzenden als > PDF.
Klik in de schermafdrukmodus op de statusbalk op Opslaan als PDF.
3.
 •
U kunt de huidige record, alle records in de huidige gevonden reeks of een lege record die kan worden gebruikt als een papieren formulier opslaan.
 •
Als u Lege record selecteert, wordt de optie Uiterlijk ingeschakeld, zodat u kunt definiëren hoe de velden worden opgemaakt in het PDF-bestand.
 •
Als u E-mail maken met bestand als bijlage inschakelt, wordt er een e-mail gemaakt met het PDF-bestand als bijlage.
 •
Als u Bestand automatisch openen inschakelt, wordt het bestand geopend als het is gemaakt.
4.
Klik op Opties als u de PDF-opties wilt instellen:
 •
Typ in de velden op het tabblad Document informatie over het bestand, de versie van Acrobat voor weergave van het bestand en de paginanummering.
 •
Wijs op het tabblad Beveiliging wachtwoorden toe aan het PDF-bestand, evenals de privileges voor afdrukken en bewerken. Als privileges voor afdrukken en bewerken zijn toegestaan, geeft u op of kopiëren en schermleessoftware zijn toegestaan. Raadpleeg Het dialoogvenster PDF-opties.
 •
Bepaal op het tabblad Beginweergave hoe een geopend PDF-bestand er uitziet.
Klik op Opslaan.