Scripts maken en bewerken
Nadat u uw scripts goed hebt gepland, kunt u die maken, bewerken en beheren.
Zo maakt of bewerkt u een script:
1.
Kies Scripts > Scriptwerkruimte.
Of kies Bestand > Beheren > Scripts.
Het venster Scriptwerkruimte wordt geopend. U kunt scripts maken en bewerken met de drie deelvensters in dit venster: het scriptvenster (links), het scriptbewerkingsvenster (midden) en het scriptstappenvenster (rechts).
2.
 •
 •
3.
Of dubbelklik op de scriptstap in het scriptstappenvenster.
4.
 •
 •
 •
Klik tussen de haakjes en bewerk de berekening of klik op Berekeningspictogram in het scriptbewerkingsvenster om de Het dialoogvenster Berekening opgeven te openen. Slechts enkele berekeningen kunnen inline worden bewerkt.
Opmerking  Tijdens de bewerking van een scriptstap ziet u mogelijk de optie 'Herstellen'. 'Herstellen' geeft aan dat de criteria die u bij de laatste aanpassing van de scriptstap hebt opgegeven, worden gebruikt bij het uitvoeren van de scriptstap.
5.

Typ op een lege regel # of kies Opmerking in het scriptstappenvenster. Met de Opmerking scriptstap in het script maakt u het anderen makkelijker wanneer ze het script willen bekijken of aanpassen.
Opmerking  Een sterretje (*) naast een scriptnaam betekent dat het script is gewijzigd maar niet is opgeslagen.
6.
Of kies Bestand > Script opslaan in het venster Scriptwerkruimte (Windows) of kies Scripts > Script opslaan in de menubalk van FileMaker Pro (OS X).
7.
Zo beheert u scripts:
Doe een van het volgende om scripts in het scriptvenster te beheren:

•
Windows: kies Bestand > Script afdrukken in het venster Scriptwerkruimte.
 •
OS X: kies in FileMaker Pro op de menubalk de optie Bestand > Afdrukken.
Klik met de rechtermuisknop op het script en kies Volledige toegangsprivileges verlenen. Raadpleeg de onderstaande opmerkingen voor extra informatie.
Opmerkingen
 •
 •
 •
 •
Als een script is geopend in het scriptbewerkingsvenster, kunt u met de rechtermuisknop op het scripttabblad klikken en Selecteren in paneel Scripts kiezen om het script in het scriptvenster te selecteren.
 •
 •
 •
 •
Om een script in een nieuwe venster te bewerken, klikt u met de rechtermuisknop op een tabblad in het scriptbewerkingsvenster en kiest u Openen in nieuw tabblad of klikt u op een scriptnaam in het scriptvenster en kiest u Bestand > Script in nieuw venster openen (Windows) of Scripts > Script in nieuw venster openen (OS X). Het script wordt in het dialoogvenster 'Script bewerken' geopend. Houd rekening met het volgende:
 •
 •
 •
 •
Als u instelt dat een script met volledige toegangsprivileges moet worden uitgevoerd, kunnen gebruikers met beperkte toegang en privileges alsnog taken in scripts uitvoeren die zij anders niet konden uitvoeren, zoals records exporteren of verwijderen. De toegangsprivileges worden niet gewijzigd maar het script heeft meer privileges dan de gebruiker. Bovendien worden de volledige toegangsrechten niet overgedragen aan eventuele volgende subscripts, tenzij u deze functie ook voor deze scripts hebt ingeschakeld.
 •
Scripts kunnen worden ingesteld om alleen met volledige toegangsprivileges te worden uitgevoerd door gebruikers met privilegeset Volledige toegang. Alleen gebruikers met volledige toegangsprivileges kunnen scripts waarvoor deze optie is ingeschakeld, bewerken of verwijderen.
 •
 •
 •
 •
Als een veld in een deelvenster met tabblad of een schuifpaneel dat zich niet in het voorste venster bevindt, is opgegeven in een scriptstap, wordt het opgegeven veld geselecteerd en wordt het venster waarin het zich bevindt voor het vensterbesturingselement geplaatst. Als hetzelfde veld echter ook op een andere plaats in de lay-out voorkomt en het script vindt dat veld eerst, dan zal het venster met datzelfde veld niet vooraan worden geplaatst. Wijs in plaats daarvan een objectnaam aan het veld toe en gebruik de Ga naar object scriptstap om naar die vermelding van het veld te gaan.
 •
Als in een scriptstap een veld in een popover is opgegeven, wordt het popover-venster geopend en het veld geselecteerd. Als hetzelfde veld ook op een andere plaats in de lay-out voorkomt en het script vindt dat veld eerst, dan zal het popover-venster met datzelfde veld niet vooraan worden geplaatst. Wijs in plaats daarvan een objectnaam aan het veld toe en gebruik de Ga naar object scriptstap om naar die vermelding van het veld te gaan.
Naslaggegevens voor scriptstappen (alfabetisch overzicht)
Werken met knoppen en knoppenbalken in lay-outs
Werken met het menu Scripts
Scriptprivileges bewerken
Databases publiceren op het web
Scripts debuggen (FileMaker Pro Advanced)
Onderwerpen in deze sectie
Scripts beheren met mappen
Scripts kopiëren en plakken
Scripts uitvoeren op FileMaker Server
Scripts uit andere FileMaker-bestanden importeren