Scripts debuggen (FileMaker Pro Advanced)
Script Debugger is een interactief gereedschap waarmee u problemen met uw FileMaker-scripts kunt oplossen.
Met Script Debugger kunt u:
 •
 •
 •
 •
overschakelen naar een subscript om dit stap voor stap uit te voeren, of een subscript overslaan.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
velden, variabelen en berekeningen volgen
 •
Zo kunt u scripts debuggen:
1.
 •
Kies Gereedschappen > Script Debugger en voer vervolgens het script uit.
 •
Kies Scripts > Scriptwerkruimte, selecteer het script en klik vervolgens op Knop voor debuggen. Als u alle geopende scripts wilt opslaan en vervolgens het script wilt debuggen, houdt u Shift (Windows) of Option (OS X) ingedrukt en klikt u op Knop voor debuggen.
2.

Knop Stap over
Knop Stap in
Knop Stap uit
Knop Volgende stap instellen
Deze opdracht geeft de controle aan de gemarkeerde stap door, maar voert de stap niet uit. De gemarkeerde stap wordt uitgevoerd wanneer de uitvoering van het script of het stapsgewijze debuggen wordt hervat. Alle scriptstappen tussen de laatste uitgevoerde stap en de toegewezen volgende stap worden niet uitgevoerd. Klik op een stap om deze te markeren en klik vervolgens op Knop 'Volgende stap instellen' in de Script Debugger.
Knop Uitvoeren
Knop Onderbreken
Schakelen tussen het uitvoeren van alle scriptstappen tot aan het einde van een script of tot aan een onderbrekingspunt en het onderbreken van het script. Wanneer een script wordt onderbroken, kunt u in de lijst Aanroepvolgorde dubbelklikken op het script om het te bewerken. Elk actief script wordt geopend op een afzonderlijk tabblad in het venster Scriptwerkruimte zodat u meerdere scripts kunt bewerken. De scriptuitvoering wordt pas gestopt nadat u de wijzigingen hebt opgeslagen.
De knop Script onderbreken
U kunt ook Gereedschappen > Debugging-gereedschappen > Scriptactiveringen uitschakelen of Scriptactiveringen inschakelen kiezen.
Knop Script bewerken
Opmerking  Als u de scriptstap wilt bewerken die aan knoppen of eigen menuonderdelen is gekoppeld, gebruikt u het dialoogvenster 'Knopinstelling' of 'Eigen menu’s beheren'.
Knop Gegevensinzage openen/sluiten
3.
Selecteer Onderbreken bij fout als u scripts wilt onderbreken wanneer fouten worden geconstateerd.
Opmerking  Wanneer u de Script Debugger gebruikt om stapsgewijs door ingeschakelde scripts heen te stappen die door een scriptactivering zijn geactiveerd, kunt u niet interactief werken met de documentenvensters, noch tussen velden of records schakelen, de gegevens wijzigen, het venster sluiten, of afsluiten. Deze blokkering van interactie treedt alleen op wanneer een script door een bepaalde actie wordt geactiveerd. Wanneer u een script debugt dat niet door een scriptactivering is geactiveerd, kunt u normaal interactief werken met de documentenvensters, velden en records.
Subscripts weergeven
Wanneer u in de Script Debugger scripts stapsgewijs uitvoert, kunt u subscripts weergeven. Als bijvoorbeeld Script A Script B aanroept, dat op zijn beurt Script C aanroept, kunt u de stappen in alle drie de scripts weergeven.
1.
Kies Gereedschappen > Script Debugger.
2.
3.
Klik op Stap in.
De lijst Aanroepvolgorde bevat het subscript.
4.
Selecteer een script in de lijst Aanroepvolgorde om de stappen van dat script in het weergavegebied weer te geven.
Opmerkingen
 •
 •
 •
 •
Als u Gegevensinzage opent nadat u op Knop 'Script verifiëren/deverifiëren' in de Script Debugger hebt geklikt, blijven uw toegangsprivileges behouden in Gegevensinzage en Script Debugger totdat u de Script Debugger sluit.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Wanneer u een script debugt dat met een knop is aangeroepen, wordt de knop in de lijst Aanroepvolgorde aangegeven met de bestandsnaam en de lay-out waarin de knop zich bevindt. De knopnaam is de knopobjectnaam die was toegewezen in het infovenster. Als in het infovenster geen naam was toegewezen, verschijnt de melding <naamloze knop> gevolgd door de bestandsnaam en de lay-out in de lijst.
Wanneer Script Debugger stopt bij een scriptstap die door een knop in de scriptstaplijst wordt aangeroepen, verandert de tekst boven de lijst in Knop: <naam van knop>, of in Knop: <naamloze knop> als in het infovenster geen naam was toegewezen.
 •
Wanneer u een script debugt dat vanuit een eigen menu wordt aangeroepen, wordt het menuonderdeel in de lijst Aanroepvolgorde aangegeven met de menuonderdeelnaam en de bestandsnaam. Wanneer Script Debugger stopt bij een scriptstap die door een eigen menu in de scriptstaplijst wordt aangeroepen, verandert de tekst boven de lijst in Menuonderdeel: <tekst eigen menuonderdeel>.
Verwante onderwerpen
Scripts maken en bewerken
Gegevensinzage gebruiken (FileMaker Pro Advanced)
Onderwerpen in deze sectie
Scriptstappen uitschakelen (FileMaker Pro Advanced)