Scripts debuggen (FileMaker Pro Advanced)
Script Debugger is een interactief gereedschap waarmee u problemen met uw FileMaker-scripts kunt oplossen.
Met Script Debugger kunt u:
 •
 •
 •
 •
overschakelen naar een subscript om dit stap voor stap uit te voeren, of een subscript overslaan.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
velden, variabelen en berekeningen volgen
 •
Zo kunt u scripts debuggen:
1.
2.
3.

Als de scriptstap Script uitvoeren is, zal Script Debugger het subscript uitvoeren en doorgaan tot aan de volgende regel van het aanroepscript. Script Debugger zal alle subscriptstappen uitvoeren tot aan het eerste onderbrekingspunt.
Als de scriptstap Script uitvoeren is, zal Script Debugger het subscript stapsgewijs uitvoeren tot aan de eerste regel van het subscript en wachten op invoer van de gebruiker alvorens naar de volgende stap van het subscript te gaan.
Alle scriptstappen in het huidige script uitvoeren en, als het script een subscript is, terugkeren naar de regel na de scriptstap Script uitvoeren in het aanroepscript.
Als het script geen subscript is, zal de Stap uit-opdracht de Script Debugger alle resterende script- en subscriptstappen laten uitvoeren tot een onderbrekingspunt wordt gevonden.
Knop Volgende stap instellen
Deze opdracht geeft de controle aan de gemarkeerde stap door, maar voert de stap niet uit. De gemarkeerde stap wordt uitgevoerd wanneer de uitvoering van het script of het stapsgewijze debuggen wordt hervat. Alle scriptstappen tussen de laatste uitgevoerde stap en de toegewezen volgende stap worden niet uitgevoerd. Klik op een stap om deze te markeren en klik op Volgende stap instellen.
Knop Onderbreken
Schakelen tussen het uitvoeren van alle scriptstappen tot aan het einde van een script of tot aan een onderbrekingspunt en het onderbreken van het script. Wanneer een script wordt onderbroken, kunt u in de lijst Aanroepvolgorde dubbelklikken op het script om het te bewerken. Elk actief script wordt geopend in een afzonderlijk dialoogvenster Script bewerken, zodat u meerdere scripts kunt bewerken. De scriptuitvoering wordt pas gestopt nadat u de wijzigingen hebt opgeslagen.
U moet over volledige toegangsprivileges beschikken om een scriptactivering te kunnen uitschakelen. Scriptactiveringen zijn standaard ingeschakeld. Wanneer u Script Debugger sluit, worden alle uitgeschakelde scriptactiveringen ingeschakeld.
U kunt ook op de menubalk Gereedschappen > Debugging-gereedschappen > Scriptactiveringen uitschakelen of Scriptactiveringen inschakelen kiezen.
Onderbrekingspunt instellen/wissen
Script Debugger kan onderbrekingspunten gebruiken om grote delen van een script uit te voeren, en het script alleen te onderbreken om de sectie die met een onderbrekingspunt is gemarkeerd, te inspecteren. Onderbrekingspunten worden genegeerd door FileMaker Pro en wanneer Script Debugger niet in gebruik is. Bij het maken van scripts kunt u in Script Debugger onderbrekingspunten instellen of wissen. Als u een onderbrekingspunt wilt instellen wanneer u scripts maakt, klikt u links van de stap. Onderbrekingspunten worden samen met het script waarin ze zijn ingesteld, opgeslagen. U kunt onderbrekingspunten instellen in meerdere stappen.
Opmerking  U kunt geen onderbrekingspunten instellen op stappen die door een knop of eigen menu worden aangeroepen.
Knop Script bewerken
Het dialoogvenster Script bewerken openen om het huidige script te bewerken. U kunt een script wijzigen terwijl het wordt uitgevoerd, maar zodra u de wijzigingen aan het script opslaat, stopt de uitvoering van het script.
Opmerking  Als u de scriptstap die aan knoppen of eigen menuonderdelen is gekoppeld, wilt bewerken, gebruikt u de dialoogvensters Knopinstelling of Eigen menu’s beheren.
Gegevensinzage openen/sluiten
Knop Gegevensinzage openen/sluiten
Script verifiëren/deverifiëren
U moet over volledige toegangsprivileges beschikken om een script te kunnen verifiëren. Het hogere privilegeniveau geldt voor alle scripts, maar niet voor andere bestandselementen (zoals records en lay-outs). Uw bewerkingsprivileges blijven gelden tot u Script Debugger en Gegevensinzage sluit.
4.
Selecteer Onderbreken bij fout als u scripts wilt onderbreken wanneer fouten worden geconstateerd.
Klik voor Laatste fout, op het foutnummer om een Help-onderwerp weer te geven met details over de fout. Zie FileMaker Pro-foutcodes.
Opmerking  Wanneer u de Script Debugger gebruikt om stapsgewijs door ingeschakelde scripts heen te stappen die door een scriptactivering zijn geactiveerd, kunt u niet interactief werken met de documentvensters, noch tussen velden of records schakelen, de gegevens wijzigen, het venster sluiten, of afsluiten. Deze blokkering of interactie treedt alleen op wanneer een script door een bepaalde actie wordt geactiveerd. Wanneer u een script debugt dat niet door een scriptactivering is geactiveerd, kunt u normaal interactief werken met de documentvensters, velden en records.
Subscripts weergeven
Wanneer u in de Script Debugger scripts stapsgewijs uitvoert, kunt u subscripts weergeven. Als bijvoorbeeld Script A Script B aanroept, dat op zijn beurt Script C aanroept, kunt u de stappen in alle drie de scripts weergeven.
1.
Kies op de menubalk Gereedschappen > Script Debugger.
Als u Script Debugger wilt openen vanuit het dialoogvenster Scripts beheren, selecteert u een script, houdt u Shift ingedrukt en klikt u op Uitvoeren. Als u Script Debugger wilt sluiten, drukt u op Ctrl (Windows) of Cmd (Mac OS) en klikt u op Uitvoeren. Raadpleeg FileMaker Pro Advanced-sneltoetsen (Windows) en FileMaker Pro Advanced-sneltoetsen (Mac OS) voor meer informatie over sneltoetsen.
2.
3.
Klik op Stap in.
De lijst Aanroepvolgorde bevat het subscript.
4.
Selecteer een script in de lijst Aanroepvolgorde om de stappen van dat script in het weergavegebied weer te geven.
Opmerkingen
 •
 •
Om een goede scriptdebugging mogelijk te maken, negeert Script Debugger bepaalde scriptstappen. Als de scriptstap Onderbreken door gebruiker toestaan is uitgeschakeld, zal dit u niet beletten om de uitvoering van een script te stoppen. De scriptstap Venster aanpassen met de opties Verbergen of Minimaliseren zal het venster niet verbergen of minimaliseren wanneer deze stap wordt gevonden met de knoppen Stap of Stap in.
 •
Als een script waarvan de toegangsprivileges op Wijzigbaar zijn ingesteld een script met de toegang Alleen uitvoerbaar uitvoert, wordt het Alleen uitvoerbaar-script volledig uitgevoerd zonder de stappen ervan weer te geven in Script Debugger. Als een Alleen uitvoerbaar-script een script uitvoert waarvan de toegangsprivileges op Wijzigbaar zijn ingesteld, zullen alleen de stappen in het Wijzigbaar-script in Script Debugger verschijnen. Als u een script wilt bewerken, kiest u Script verifiëren/deverifiëren. Zie Scriptprivileges bewerken voor meer informatie over scriptprivileges en het uitvoeren van scripts met volledige toegang.
Als u Gegevensinzage opent nadat u Script verifiëren/deverifiëren hebt gekozen, blijven uw toegangsprivileges behouden in Gegevensinzage en Script Debugger tot u Script Debugger sluit.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Wanneer u een script debugt dat met een knop is aangeroepen, wordt de knop in de lijst Aanroepvolgorde aangegeven met de bestandsnaam en de lay-out waarin de knop zich bevindt. De knopnaam is de knopobjectnaam die was toegewezen in het infovenster. Als in het infovenster geen naam was toegewezen, verschijnt de melding naamloze < knop> gevolgd door de bestandsnaam en de lay-out in de lijst.
Wanneer Script Debugger stopt bij een scriptstap die door een knop in de scriptstaplijst wordt aangeroepen, verandert de tekst boven de lijst in Knop: <naam van knop>, of in Knop: <naamloze knop> als in het infovenster geen naam was toegewezen.
 •
Wanneer u een script debugt dat vanuit een eigen menu wordt aangeroepen, wordt het menuonderdeel in de lijst Aanroepvolgorde aangegeven met de menuonderdeelnaam en de bestandsnaam. Wanneer Script Debugger stopt bij een scriptstap die door een eigen menu in de scriptstaplijst wordt aangeroepen, verandert de tekst boven de lijst in Menuonderdeel: <tekst eigen menuonderdeel>.
Verwante onderwerpen
Scripts maken en bewerken
Gegevensinzage gebruiken (FileMaker Pro Advanced)
Onderwerpen in deze sectie
Scriptstappen uitschakelen (FileMaker Pro Advanced)