Objecten selecteren
Voordat u met een object in een lay-out kunt werken, moet u het object eerst selecteren in de lay-outmodus. U ziet kleine vierkantjes, of handgrepen, rond de geselecteerde objecten.

Geselecteerd tekstblok
Geselecteerd veld
Geselecteerd tekstblok
Zie Een veld selecteren in de blader- of zoekmodus en Tekst vet of cursief maken of markeren, of andere stijlen toepassen voor meer informatie over het selecteren van tekst. Zie Objecten selecteren en werken met objecten in deelvensters met tabblad voor meer informatie over het selecteren van tabbladbesturingselementobjecten.
Zo selecteert u één of meer objecten in een lay-out:
1.
Klik in de lay-outmodus op het selectiegereedschap Selectiegereedschap op de statusbalk.
De aanwijzer krijgt de vorm van een pijl.
2.

Meerdere objecten tegelijk selecteren
 •
Sleep de pijlaanwijzer om een selectievak te maken rondom de objecten. Het selectiekader hoeft de objecten niet volledig in te sluiten. U kunt ook tijdens het slepen Ctrl (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt houden om te vermijden dat gedeeltelijk geselecteerde objecten in de selectie worden opgenomen.
Kies op de menubalk Bewerken > Alles selecteren.
Een tabbladbesturingselement selecteren
Alle objecten van hetzelfde type, inclusief objecten in deelvensters met tabblad die niet op de voorgrond staan, selecteren (bijvoorbeeld alle tekstobjecten of rechthoeken)
 •
Klik op de knop voor het type object dat u wilt selecteren en kies vervolgens op de menubalk Bewerken > Alles selecteren.
 •
Of klik met de pijlaanwijzer op een object, houd Shift (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt en kies op de menubalk Bewerken > Alles selecteren (Windows) of Vorige selectie (Mac OS).
Klik met de pijlaanwijzer op een veld, houd Shift (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt en kies op de menubalk Bewerken > Alles selecteren (Windows) of Vorige selectie (Mac OS).
Klik met de pijlaanwijzer op de rand van het portaal of op een ander gebied van het portaal dat geen veld of object bevat.
Opmerkingen
 •
Als de selectiehandgrepen van een object als Vergrendelde handgreep van object worden weergegeven, is het object vergrendeld. Zie Objecten beveiligen tegen wijzigingen voor meer informatie over het vergrendelen en ontgrendelen van objecten.
 •
 •
U kunt objecten in lagen over elkaar op een lay-out plaatsen. Als u een object niet kunt zien of selecteren, moet u mogelijk andere objecten in de stapelvolgorde naar achteren verplaatsen. Zie Objecten in een lay-out naar voren of naar achteren verplaatsen voor meer informatie.
 •
Als u wilt schakelen tussen het selectiegereedschap en het laatst gebruikte gereedschap, drukt u op Ctrl-Enter of op de Enter-toets van het numerieke toetsenblok (Windows), of op Enter (Mac OS).