Ange filtillval
Du kan ange inställningar för den aktuella filens standarduppgifter för inloggning, layout, ikon, stavningskontroll, texthantering och scripts för att öppna och stänga filen. Information om hur du anger inställningar för alla filer finns i Ange inställningar.
Obs!  Du måste logga in med behörigheten Full åtkomst för att kunna ändra objekt i alla flikar förutom fliken Rättstavning.
Så här anger du tillval för att öppna och stänga den aktuella filen:
1.
Välj Arkiv > Filtillval och klicka på fliken Öppna, om den inte redan visas.

Lägsta tillåtna version för att öppna filen och välj sedan en version från listan
Logga in med och Kontonamn och lösenord och ange ett konto och ett lösenord
Detta är standardurvalet. Standardinställningen är alternativet Logga in med markerat tillsammans med alternativet Kontonamn och lösenord med värdet Admin och ett tomt lösenord.
Logga in automatiskt med ett visst konto och lösenord när du öppnar databasen. Om du tillfälligt vill inaktivera det förvalda lösenordet och mata in något annat håller du ned Skift (Windows) eller Alt (OS X) samtidigt som du öppnar filen.
Obs!  Om standardkontot är giltigt men lösenordet ogiltigt uppmanas du att ange ett annat lösenord.
Logga in med och Gästkonto
Logga in med ett gäst konto automatiskt.
Tillåt Autentiseringshanteraren att spara lösenord (Windows) eller Tillåt Nyckelhanterare att spara lösenord (OS X och iOS)
Byt till layout och välj en layout i listan i dialogrutan Ange layout
Visa den angivna layouten när du öppnar filen. Om du inte väljer det här tillvalet öppnas den layout som visades när du senast arbetade i filen eller en layout som du har angett i ett startscript. (Se tillvalet "Utför script" nedan.)
Om en layout har valts visas namnet till höger om knappen Ange i det här tillvalet. Om du vill ändra den layout som ska användas klickar du på Ange och väljer en layout i listan.
Obs!  Den aktuella layouten sparas bara om filen har ändrats på ett betydande sätt, t.ex. om en post har redigerats eller om databasschemat har ändrats. Mer information finns i Detta sparas inte i FileMaker Pro.
2.
Spara dina ändringar genom att klicka på OK eller klicka på en annan flik om du vill ange ytterligare filtillval.
Så här väljer du en ikon för den aktuella lösningen:
1.
Välj Arkiv > Filtillval och klicka på fliken Ikon.
2.

Klicka på Anpassad, välj en bildfil och klicka sedan på Öppna (Windows) eller Infoga (OS X).
Välj Skala för att passa så att bildens bredd och höjd passar inuti området.
Välj Skala för att fylla så att bildens bredd och höjd täcker området helt.
Fliken Ikon visar hur den valda ikonen visas i olika storlekar i Startcenter.
3.
Spara dina ändringar genom att klicka på OK eller klicka på en annan flik om du vill ange ytterligare filtillval.
Obs!  Om du öppnar en krypterad databasfil kanske standardikonen för FileMaker Pro-lösningar visas, såvida inte filen har öppnats tidigare.
Så här anger du tillval för rättstavning för den aktuella filen:
1.
Välj Arkiv > Filtillval och klicka på fliken Rättstavning.

2.
Spara dina ändringar genom att klicka på OK eller klicka på en annan flik om du vill ange ytterligare filtillval.
Att kontrollera stavning medan du skriver kan ta längre tid än övriga alternativ för stavningskontroll, om det är mycket text i det aktiva fältet. Se Kontrollera stavning medan du skriver och Konfigurera stavningskontroll för enskilda fält.
Så här anger du tillval för texthantering och datainmatning i den aktuella filen:
Obs!  Du måste logga in med behörigheten Full åtkomst för att kunna ändra tillvalen på fliken Text.
1.
Välj Arkiv > Filtillval och klicka på fliken Text.
2.

3.

4.
Spara dina ändringar genom att klicka på OK eller klicka på en annan flik om du vill ange ytterligare filtillval.
Så här kan du lägga till, ändra eller ta bort en scripttrigger för en fil:
1.
Välj Arkiv > Filtillval och klicka på fliken Scriptutlösare.
2.

Utföra ett script varje gång du öppnar ett fönster med en databasfil, förutsatt att inga andra fönster med den filen är öppna. Scriptet körs efter att det första fönstret i en fil har öppnats.
Klicka på Välj för att välja eller skapa det script du vill använda.
Obs!  Det här gäller vanligen första gången du öppnar en fil men scriptet kan också utlösas när du öppnar ett fönster för en dold fil som tidigare har öppnats med ett script eller en relation.
Mer information finns i VidFörstaFönsterÖppna. Information om bearbetningar som inte aktiverar scripts finns i Ändra objektdata utan att aktivera scripttrigger.
Klicka på Välj för att välja eller skapa det script du vill använda.
Obs!  Scriptet utförs även om själva filen fortfarande är öppen, t.ex. om en annan fil med öppna fönster refererar till den här filen. Det avslutande scriptet utförs varje gång det sista öppna fönstret i den angivna filen stängs.
Mer information finns i VidSistaFönsterStäng. Om scriptet som körs av scripttriggern VidSistaFönsterStäng returnerar ett falskt värde kommer filen inte att stängas.
Klicka på Välj för att välja eller skapa det script du vill använda.
Obs!  Ett script kan även utlösas på det här sättet när du öppnar ett fönster för en dold fil som tidigare har öppnats med ett script eller en relation.
Mer information finns i VidFönsterÖppna. Information om bearbetningar som inte aktiverar scripts finns i Ändra objektdata utan att aktivera scripttrigger.
Klicka på Välj för att välja eller skapa det script du vill använda.
Obs!  Scriptet utförs även om själva filen fortfarande är öppen, t.ex. om en annan fil med öppna fönster refererar till den här filen. Det avslutande scriptet utförs varje gång ett fönster i den angivna filen stängs.
Mer information finns i VidFönsterStäng. Om scriptet som körs av scriptutlösaren VidFönsterStäng returnerar ett falskt värde kommer filen inte att stängas.
Klicka på Välj för att välja eller skapa det script du vill använda.
Obs!  Om en länk till ögonblicksbild skapas från en databas med någon av ovanstående scriptutlösare tilldelade, öppnas och stängs länken till ögonblicksbilden enligt beskrivningen i tabellen ovan.
3.
Spara dina ändringar genom att klicka på OK eller klicka på en annan flik om du vill ange ytterligare filtillval.
Relaterade avsnitt
Skapa en FileMaker Pro-fil
Definiera automatisk inmatning av data
Definiera fältkontroll
Öppna filer som är skyddade med lösenord
Kontrollera stavning
Skapa scripts för att automatisera uppgifter
Konfigurera scripttrigger