Meerdere e-mailberichten verzenden
U kunt vanuit FileMaker Pro meerdere e-mailberichten verzenden naar een of meer geadresseerden. Om de e-mailadressen, onderwerpen en berichten op te geven kunt u zelf de betreffende tekst typen, gegevens uit elke record in de huidige gevonden reeks gebruiken of berekeningen gebruiken. Er wordt een apart bericht verzonden voor elke record in de gevonden reeks.
Zo verzendt u meerdere e-mailberichten:
1.
Raadpleeg Records zoeken.
2.
Kies Bestand > Verzenden > Post.
Het dialoogvenster Post verzenden verschijnt.
3.
Kies in het vak Verzenden via: hoe u de e-mail wilt verzenden.
 •
 •
Als u wilt verzenden via SMTP (zonder een e-mailprogramma), kiest u SMTP-server. Voer in het dialoogvenster SMTP-opties gebruikers- en servergegevens in (zie SMTP-opties invoeren of bewerken) en klik op OK. Ga vervolgens verder met stap 4.
4.
Selecteer voor Maken Meerdere e-mails (één voor elke record in gevonden reeks).
5.

Klik op Pijlknop en kies Veldnaam opgeven. Selecteer vervolgens een veld en klik op OK.
Klik op Pijlknop en kies Berekening opgeven. Maak een berekening en klik op OK.
Klik op Pijlknop en kies E-mailadressen opgeven. Kies vervolgens de gewenste e-mailadressen.
6.
Als u in stap 5 een veld of berekening hebt opgegeven, schakelt u Adressen uit gevonden reeks verzamelen in als u voor elk bericht adressen wilt verzamelen uit alle records in de huidige gevonden reeks.
Belangrijk  Gebruik de optie Adressen uit gevonden reeks verzamelen met beleid, want u kunt hiermee een grote hoeveelheid e-mailberichten genereren. Als uw gevonden reeks bijvoorbeeld 10 records bevat en u een veld hebt opgegeven dat één e-mailadres bevat in elke record, worden er 100 e-mailberichten gegenereerd. Elk e-mailadres krijgt 10 e-mails. Zie het voorbeeld hieronder.
7.

Klik op Pijlknop en kies Veldnaam opgeven. Selecteer vervolgens een veld en klik op OK.
Klik op Pijlknop en kies Berekening opgeven. Maak een berekening en klik op OK.
Klik op Pijlknop naast het vak Bericht en kiesTekst uit bestand invoegen. Kies vervolgens het gewenste tekstbestand.
8.
Selecteer Bestand toevoegen als u een bestand wilt selecteren om als bijlage bij het bericht te verzenden.
9.
Gegenereerde e-mailberichten worden verzonden volgens de standaardmethode voor verzending van e-mails.
Opmerkingen
 •
 •
Voorbeeld
Wanneer u een veld of een berekening opgeeft als het e-mailadres, hangt het aantal verzonden berichten af van de inhoud van de velden of het resultaat van de berekening en van de eventuele selectie van de optie Adressen uit gevonden reeks verzamelen. Veronderstel dat u de volgende gevonden reeks hebt:

Wanneer u het veld Adres voor het e-mailadres opgeeft en Meerdere e-mails (één voor elke record in gevonden reeks) selecteert, wordt elk bericht geadresseerd aan één enkele ontvanger en zijn de resultaten de volgende:
 •
 •
 •
Als u de optie Adressen uit gevonden reeks verzamelen selecteert, ontvangen de drie ontvangers de vier berichten (Onderwerp1, Bericht1; Onderwerp2, Bericht2; Onderwerp3, Bericht3 en Onderwerp4, Bericht4) en wordt elk bericht geadresseerd aan de drie ontvangers.