Eén e-mailbericht verzenden
U kunt vanuit FileMaker Pro een bericht verzenden naar een of meer geadresseerden. Om de e-mailadressen, onderwerpen en berichten op te geven kunt u zelf de betreffende tekst typen, gegevens uit velden in de huidige record gebruiken of berekeningen gebruiken. Bovendien kunt u meerdere adressen verzamelen uit een veld of berekening uit alle records in de huidige gevonden reeks.
Zo verzendt u één e-mailbericht:
1.
Raadpleeg Records zoeken.
2.
Kies Bestand > Verzenden > Post.
Het dialoogvenster Post verzenden verschijnt.
3.
Kies in het vak Verzenden via: hoe u de e-mail wilt verzenden.
 •
 •
Als u wilt verzenden via SMTP (zonder een e-mailprogramma), kiest u SMTP-server. Voer in het dialoogvenster SMTP-opties gebruikers- en servergegevens in (zie SMTP-opties invoeren of bewerken) en klik op OK. Ga vervolgens verder met stap 4.
4.
Selecteer voor Maken Eén e-mail met gegevens uit de huidige record.
5.

Klik op Pijlknop en kies Veldnaam opgeven. Selecteer vervolgens een veld en klik op OK.
Klik op Pijlknop en kies Berekening opgeven. Maak een berekening en klik op OK.
Klik op Pijlknop en kies E-mailadressen opgeven. Kies vervolgens de gewenste e-mailadressen.
6.
Als u in stap 5 een veld of berekening hebt opgegeven, schakelt u Adressen uit gevonden reeks verzamelen in als u adressen wilt verzamelen uit alle records in de huidige gevonden reeks. (Anders wordt alleen het adres van de huidige record gebruikt.)
Opmerking  Als u e-mailadressen hebt getypt in de vakken Aan, CC en BCC en uw gevonden reeks meerdere records bevat, wordt één e-mail gestuurd voor elke record in de gevonden reeks als u de optie Adressen uit gevonden reeks verzamelen inschakelt.
7.

Klik op Pijlknop en kies Veldnaam opgeven. Selecteer vervolgens een veld en klik op OK.
Klik op Pijlknop en kies Berekening opgeven. Maak een berekening en klik op OK.
Klik op Pijlknop naast het vak Bericht en kiesTekst uit bestand invoegen. Kies vervolgens het gewenste tekstbestand.
8.
Selecteer Bestand toevoegen als u een bestand wilt selecteren om als bijlage bij het bericht te verzenden.
9.
Gegenereerde e-mailberichten worden verzonden volgens de standaardmethode voor verzending van e-mails.
Opmerking  E-mail wordt verzonden via SMTP of rechtstreeks naar het postvak van uw standaard e-mailprogramma als tekst zonder opmaak. Raadpleeg de Mail verzenden scriptstap om opmaak toe te passen of de inhoud van een e-mailbericht te wijzigen.