Variabelen gebruiken
In FileMaker Pro kunt u variabelen gebruiken in:
 •
Variabelen zorgen voor een grotere mate van flexibiliteit en draagbaarheid van uw database en kunnen worden gebruikt in plaats van globaalvelden in uw databaseschema.
Met de scriptstap Variabele instellen of de functie Let kunt u lokale en algemene variabelen maken. Het bereik van lokale en algemene variabelen is beperkt tot het huidige bestand en de huidige gebruiker.
 •
 •
Een algemene variabele kan overal in een berekening of script in een bestand, bijvoorbeeld in andere scripts of bestandspaden, worden gebruikt. De waarde van een algemene variabele wordt pas gewist bij het sluiten van het bestand. Plaats voor algemene variabelen het prefix $$.
 •
Overal waar u een pad naar een bestand of map kunt opgeven, kunt u variabelen gebruiken, van elkaar gescheiden door "/", ":" of een regelterugloopteken.
Met variabelen kunt u dynamisch bestands- of mappaden opgeven in vele scriptstappen zoals de Bestand invoegen scriptstap en Records importeren scriptstap:
Voorbeelden van het gebruik van variabelen in bestandspaden
Veronderstel de volgende variabelen:
$bestandsnaam = "test.xlsx"
$gebruikersnaam= "JanSmits"
$zoeklijst = "bestand:oude resultaten.txt
     file:../archief/oude resultaten.txt"