Bestandspaden maken
In FileMaker Pro kunt u bestandspaden naar een extern bestand of externe FileMaker-gegevensbron opgeven.
Opmerking  In latere versies dan FileMaker Pro 9.0 werd een FileMaker-"gegevensbron" nog een "bestandsverwijzing" genoemd.
Elk benoemd bestand of elke benoemde FileMaker-gegevensbron kan uit een of meer bestandspaden bestaan. Gebruik bestandspaden voor meerdere bestanden wanneer FileMaker Pro een lijst met potentiële bestanden moet zoeken.
Zie Verbinding maken met gegevensbronnen voor informatie over het toevoegen van een FileMaker-gegevensbron en het opgeven van bestandspaden.
FileMaker Pro ondersteunt de volgende opmaken voor bestandspaden:

Het netwerkpad naar een gedeeld FileMaker Pro-bestand
Opmerking  FileMaker Pro biedt geen ondersteuning voor URL-protocollen als bestandspaden.
Voorbeelden van paden naar één bestand

Voorbeelden van paden naar meer bestanden
Gebruik bestandspaden voor meerdere bestanden wanneer FileMaker Pro een lijst met potentiële bestanden moet zoeken. Bestandspaden worden doorzocht in de volgorde waarin ze voorkomen. FileMaker Pro opent het eerste bestand dat het kan vinden en stopt vervolgens met zoeken. Elk bestandspad moet op een aparte regel staan.
 •
Voorbeeld 1: in dit voorbeeld moet een FileMaker Pro-database werken op twee verschillende besturingssystemen: een Windows-systeem met toegang tot lokale Windows-bestanden en een OS X-systeem met toegang tot lokale OS X-bestanden. Op beide platforms moet de database toegang hebben tot een lokaal bestand met de naam test.xlsx.
filewin:/C:/ExcelFiles/Hosted/test.xlsx
filemac:/MacintoshHD/ExcelFiles/Hosted/test.xlsx
 •
Voorbeeld 2: in dit voorbeeld voor een recordimport met script moet een FileMaker Pro-database toegang hebben tot een bestand dat wordt gehost. Aangezien de host echter mogelijk niet beschikbaar is, verwijst u ook naar twee alternatieve bestanden, de ene gehost door een andere server, de andere lokaal op de vaste schijf opgeslagen. Als het eerste netwerkbestand niet beschikbaar is, zoekt FileMaker Pro het tweede netwerkbestand. Als het tweede netwerkbestand eveneens niet beschikbaar is, zoekt FileMaker Pro het lokale bestand.
fmnet:/192.168.10.10/Databases/test.fmp12
fmnet:/192.168.100.120/Databases/test.fmp12
file:../Databases/test.fmp12
Variabelen
U kunt variabelen gebruiken in bestandspaden. Met variabelen kunt u dynamisch bestands- of mappaden opgeven voor veel scripts, bijvoorbeeld de scriptstap Records exporteren. Raadpleeg Variabelen gebruiken.
Gebruik de Variabele instellen scriptstap als u lokale en algemene variabelen wilt maken.
U kunt ook met de Let functie variabelen in berekeningen opgeven.
Het bereik van lokale variabelen is beperkt tot het huidige script. Het bereik van algemene variabelen is beperkt tot het bestand waarin de algemene variabelen zijn gedefinieerd, zolang het bestand geopend is.
Voorbeelden van het gebruik van variabelen in bestandspaden
Veronderstel de volgende variabelen:
$bestandsnaam = "test.xlsx"
$gebruikersnaam= "JanSmits"
$doeldir= "Documenten/Klanten"
$gekozenType = "filewin"
$$bron = "bestand:Documenten/2014/demobestanden"
$stationsaanduiding= "G:"
$zoeklijst = "bestand:oude resultaten.txt
     file:../archief/oude resultaten.txt"

Opmerkingen
 •
 •
 •
Als u platformspecifieke bestandspaden wilt maken, laat u het bestandspad beginnen met filemac of filewin. FileMaker Pro zoekt alleen in het platformspecifieke bestandspad dat overeenkomt met het besturingssysteem waarop de FileMaker Pro-toepassing wordt uitgevoerd.
 •
 •
Als u een bestandspad wilt maken voor gebruik met de Audio/video invoegen scriptstap, begint u het bestandspad met movie, moviemac of moviewin.
 •
 •
FileMaker raadt het gebruik van sterretjes (*) als jokerteken in netwerkpaden af, omdat dit het FileMaker-netwerkverkeer vertraagt. Vervang een asterisk waar mogelijk door het juiste IP-adres of gebruik variabelen in bestandspaden. Als u een database hebt omgezet vanuit een vorige versie van FileMaker Pro, controleert u de geconverteerde gegevensbronnen en vervangt u alle asterisken door gekende IP-adressen of netwerkbestandspaden.