Veldbevestiging definiëren
U kunt bevestigingsopties selecteren als u zeker wilt zijn dat gegevens correct in een veld worden ingevoerd. Als bevestigingsopties zijn geselecteerd, verschijnt in FileMaker Pro een bericht wanneer u gegevens niet juist invoert. U kunt bijvoorbeeld een optie instellen om gebruikers te verplichten een waarde in een veld in te vullen.
Belangrijk  Om verwarring te voorkomen, moet u in FileMaker Pro voor datumvelden opgeven dat jaartallen altijd met vier cijfers moeten worden ingevoerd. Raadpleeg Conversie van datums met een jaartal van twee cijfers voor meer informatie over de manier waarop FileMaker Pro datums met jaartallen van twee cijfers verwerkt.
Zo kiest u veldbevestigingsopties:
1.
Wanneer de database is geopend, kiest u Bestand > Beheren > Database.
Opmerking  Als u opties voor velden in de tabelweergave wilt instellen, klikt u met de rechtermuisknop op de kolomkop voor het veld en kiest u Veld > Veldopties in het venstermenu. Ga daarna verder met stap 8.
2.
3.
4.
5.
Klik op Opties (of dubbelklik op de veldnaam).
6.
7.
8.
Voor Gegevens in dit veld bevestigen selecteert u Altijd voor een permanente veldbevestiging of Alleen tijdens gegevensinvoer om de bevestiging te beperken tot de ogenblikken waarop gegevens worden ingevoerd. Schakel Gebruiker toestaan om bevestiging te negeren tijdens gegevensinvoer als u de gebruiker wilt toestaan om bevestigingswaarschuwingen te negeren.

Restrictie gegevenstype en vervolgens Alleen numeriek in de lijst
Restrictie gegevenstype en vervolgens Jaartal in 4 cijfers in de lijst
Restrictie gegevenstype en vervolgens Tijdstip in de lijst
Deel van invoerlijst en vervolgens een invoerlijst. (Kies in de lijst de optie Invoerlijsten beheren om een invoerlijst te maken.)
In bereik en typ de begin- en eindwaarde
Bevestigd door berekening (of klik op Opgeven) en voer een berekening in. Raadpleeg Berekeningvelden definiëren voor meer informatie over het dialoogvenster.
Schakel de optie Alleen bevestiging als veld is gewijzigd in of uit en klik op OK.
Maximumaantal tekens en typ vervolgens het maximumaantal tekens dat is toegestaan
Maximumaantal kilobytes, en voer daarna het aantal kilobytes in. Deze instelling beperkt de grootte van een bestand dat in een containerveld is ingesloten of extern is opgeslagen. Deze instelling heeft geen effect op bestanden die als verwijzing in een containerveld zijn opgeslagen.
9.
Als u een eigen bericht wilt tonen indien de bevestiging mislukt, selecteert u de optie Eigen bericht tonen indien geen bevestiging. Typ een bericht (maximaal 255 tekens).
10.
Klik op OK om het dialoogvenster Opties voor veld te sluiten of klik op een ander tabblad als u nog meer veldopties wilt instellen.
Opmerkingen
 •
Veld- en bevestigingswaarden moeten identiek zijn om de inhoud van een veld met succes te kunnen bevestigen. Als de optie Bevestigd door berekening wordt gebruikt, moeten de berekeningsresultaten exact overeenkomen met de inhoud van het veld dat wordt geëvalueerd. De rekenmodule van FileMaker Pro berekent standaard met een precisie van 16 decimalen. Als u velden bevestigt door een berekening die resultaten met een breuk oplevert, kunt u de Round functie gebruiken om berekeningsresultaten te beperken tot een verwacht aantal cijfers.
Verwante onderwerpen
Werken met formules en functies
Gegevens in velden invoeren en wijzigen
Gegevens in records vastleggen
Invoerlijsten definiëren