Huidige datum of andere variabelen invoegen in velden
Zo voegt u de huidige datum, tijd of gebruikersnaam in een veld in:
Nadat u een van deze waarden in een veld hebt ingevoegd, verandert die waarde niet tot u ze zelf wijzigt. Als u wilt dat een datum, tijd of gebruikersnaam wordt bijgewerkt, moet u het betreffende symbool in de lay-out plaatsen. Raadpleeg Paginanummers, datums of andere variabelen invoegen in een lay-out voor meer informatie.
Zo voegt u de huidige datum, tijd of gebruikersnaam in een veld in:
1.
2.
Kies in het menu Invoegen één van de volgende menuopdrachten:
 •
Huidige datum als u de huidige datum wilt invoegen in een datum-, getal-, tekst- of tijdstempelveld.
 •
Huidige tijd als u de huidige tijd wilt invoegen in een tijd-, getal- of tekstveld. (U kunt Huidige tijd ook kiezen om de huidige tijd en datum in een tijdstempelveld in te voegen.)
 •
Huidige gebruikersnaam als u de naam van de huidige gebruiker die in Voorkeuren is opgegeven, wilt invoegen. (Zie Algemene voorkeuren instellen voor meer informatie over het wijzigen van de waarde van de gebruikersnaam.)
Opmerkingen
 •
Als een veld dat is opgemaakt om een kalender met keuzelijst weer te geven leeg is of een ongeldige datum bevat, wordt in het veld standaard de huidige datum weergegeven als het veld wordt geopend. Druk op Enter (Windows) of Return (OS X), of klik om de huidige datum in te voeren. Als een veld al een geldige datum bevat, zoekt u de huidige datum in de kalender met keuzelijst en klikt u hierop om de bestaande gegevens met de huidige datum te vervangen.
 •
 •
FileMaker kan automatisch waarden als datums en tijden invoeren in velden wanneer een record wordt gemaakt of bijgewerkt. Raadpleeg Automatische gegevensinvoer definiëren voor meer informatie. Als u moet bijhouden wie records maakt of bijwerkt in een bestand dat met accounts is beveiligd, kunt u voor een veiligere en nauwkeurigere werking automatisch de accountnaam laten invoeren (omdat iedere gebruiker de gebruikersnaam in Voorkeuren gemakkelijk kan wijzigen).
 •
Zie Opmaak opgeven voor datumvelden als u een aangepaste opmaak voor datumvelden wilt maken.