Gebruik berekeningvelden om berekeningen uit te voeren op de volgende typen gegevens: tekst, getal, datum, tijd of container.
De gegevens in een berekeningveld zijn het resultaat van een formule die u opgeeft. Het resultaat kan een van deze gegevenstypen zijn: tekst, getal, datum, tijd of container.
Zo definieert u een berekeningveld:
1.
Wanneer het bestand is geopend, kiest u Bestand > Beheren > Database.
2.
3.
4.
Typ in het invoervak Veldnaam een naam voor het veld.
Raadpleeg Velden benoemen.
5.
In Type selecteert u Berekening.
6.
Klik op Maken.
Het dialoogvenster Berekening opgeven verschijnt.
7.
Kies zo nodig voor Deze berekening evalueren met de context van een tabel uit de lijst.
De context voor een berekening moet alleen worden ingesteld wanneer u een berekeningveld maakt in een brontabel waarvan de relatiegrafiek twee of meer vermeldingen bevat. Uw keuze heeft mogelijk gevolgen voor de resultaten van de berekening, in het bijzonder als de berekening velden uit gerelateerde tabellen bevat. Raadpleeg De evaluatiecontext voor een berekeningveld kiezen.
8.
In het berekeningsvenster klikt u op de plaats waar u het item wilt laten verschijnen en vervolgens doet u dit.

9.

Selecteer een gegevenstype voor Uitkomsttype is <waarde>.
Typ voor Aantal herhalingen het aantal herhalingen. Raadpleeg Herhalende velden definiëren.
Schakel het selectievakje Niet evalueren als alle velden waarnaar wordt verwezen, leeg zijn in.
10.
Als u voor het veld opties voor indexeren en opslaan wilt selecteren, klikt u op Opslagopties, kiest u de opties in het dialoogvenster Opslagopties en klikt u vervolgens op OK.
Raadpleeg Veldindexeringsopties definiëren en Globaalvelden definiëren (velden met globale opslag).
11.
Klik op OK om het dialoogvenster Berekening opgeven te sluiten.
12.
Belangrijk  Om verwarring te voorkomen, moet u in FileMaker Pro berekeningsformules altijd definiëren met jaartallen van vier cijfers. Raadpleeg Conversie van datums met een jaartal van twee cijfers voor meer informatie over de manier waarop FileMaker Pro datums met jaartallen van twee cijfers verwerkt.
Zo definieert u berekeningvelden in de tabelweergave:
1.
2.
Klik op + in de kolomkop om een nieuw veld toe te voegen.
3.
Klik met de rechtermuisknop op de kolomkop voor het nieuwe veld en kies Veld > Veldtype > Berekening in het venstermenu.
4.
Opmerkingen
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Als u letterlijke aanhalingstekens in een berekening wilt invoegen, plaatst u een backslash (/) voor het aanhalingsteken. Bijvoorbeeld: "Hallo" in een berekening geeft Hallo als resultaat maar "\"Hallo\"" geeft "Hallo" als resultaat.
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
 •
Als u FileMaker Pro Advanced gebruikt, kunt u veld schema's kopiëren van een veld naar een ander veld in hetzelfde bestand of een ander bestand. Raadpleeg Veldschema's kopiëren en plakken (FileMaker Pro Advanced).
Berekeningsvoorbeelden

Formules
Werken met formules en functies
Functies
Berekeningsformules wijzigen
Veldobjecten opmaken en instellen in de lay-outmodus