Veldindexeringsopties definiëren
In FileMaker Pro kunt u een index maken. Dat is een lijst van de woorden of waarden in een veld. FileMaker Pro gebruikt een index bij het zoeken en om gerelateerde tabellen samen te voegen. Indices verhogen de snelheid van zoekopdrachten, maar maken het bestand ook groter.
FileMaker Pro gebruikt verschillende indices voor verschillende taken:
 •
Opmerking  Bij het gebruik van Japanse collatie (tekstvergelijking) die geen onderscheid maakt tussen Katakana of Hiragana, op volledige noch op halve breedte, zijn sommige reacties afhankelijk van de gegevensbron of stuurprogramma's. Dat geldt ook voor Romeinse tekens met accenten.
 •
Zo stelt u opties voor het indexeren in voor een veld:
1.
Wanneer de database is geopend, kiest u Bestand > Beheren > Database.
Opmerking  Als u opties voor velden in de tabelweergave wilt instellen, klikt u met de rechtermuisknop op de kolomkop voor het veld en kiest u Veld > Veldopties in het venstermenu. Ga daarna verder met stap 6.
2.
3.
4.
5.
Klik op Opties (of dubbelklik op de veldnaam).
6.
Als u een berekeningveld hebt geselecteerd, verschijnt het dialoogvenster Berekening opgeven. Klik op Opslagopties.
7.

Een taal in de lijst Standaardtaal voor indexeren en sorteren tekst
8.
Voor berekeningvelden selecteert u Berekeningsresultaten niet opslaan als u het resultaat alleen door FileMaker Pro wilt laten berekenen wanneer dat nodig is. Klik vervolgens op OK.
9.
Klik op OK om het dialoogvenster Opties voor veld te sluiten of klik op een ander tabblad als u nog meer veldopties wilt instellen.
Opmerkingen
 •
 •
 •
 •
Voor normaal gebruik gebruikt u Geen of Minimaal en schakelt u de optie Automatisch indices maken indien nodig in.
 •
Als u voor tekstvelden Alles selecteert, kan het bestand aanzienlijk groter worden, omdat dan elk woord in het tekstveld wordt geïndexeerd. Bepaalde bewerkingen, zoals de import van records, kunnen ook langer duren, omdat tijdens de import elk woord in het veld aan de veldindex wordt toegevoegd.
 •
Als u Automatisch indices maken indien nodig inschakelt, wordt het veld geïndexeerd wanneer een gebruiker voor het eerst een zoekopdracht op een veld uitvoert. De uitvoering van de eerste zoekopdracht duurt wat langer, doordat de index wordt gemaakt. Volgende zoekopdrachten verlopen echter sneller omdat hierbij gebruik wordt gemaakt van de index. (Met deze optie wordt ook een index gemaakt als het veld in een relatie wordt gebruikt.)
 •
 •
Als u de bestandsgrootte wilt beperken en gebruikers wilt beletten indices te maken, selecteert u Geen (of Minimaal) en schakelt u de optie Automatisch indices maken indien nodig uit.
 •
Door Geen te selecteren en Automatisch indices maken indien nodig uit te schakelen voorkomt u ook dat het veld wordt gebruikt om relaties te maken.
 •
Voor databases die worden geplaatst op media die alleen kunnen worden gelezen, moet Alles indexeren worden ingesteld voor elk veld dat in een zoekopdracht kan worden gebruikt (als de ruimte op de media dat toestaat).
 •
Als u de indexeringsopties voor een veld instelt op Geen en Automatisch indices maken indien nodig selecteert, wijzigt FileMaker Pro de optie van Geen in Minimaal als een index van waarden of woorden is gemaakt. FileMaker Pro wijzigt de optie in Alles als indexen van zowel waarden als woorden zijn gemaakt.
Als u wilt zien welke type index is gemaakt, schakelt u Automatisch indices maken indien nodig uit. Selecteer vervolgens in de modus Bladeren het veld in een lay-out en kies daarna Invoegen > Uit Index. Als alleen volledige waarden worden weergegeven, bestaat alleen een waarde-index. Als alleen afzonderlijke woorden worden weergegeven, bestaat alleen een woordindex. Als u Afzonderlijke woorden tonen kunt selecteren, bestaan zowel een woordindex als een waarde-index.
 •
Zie Containervelden instellen om gegevens extern op te slaan voor meer informatie over de opslagopties voor containervelden.
Verwante onderwerpen
Veldindex gebruiken