Öppna delade filer som klient
När en fil har öppnats av en värd och delats med Nätverksdelning i FileMaker kan du öppna den som klient.
FileMaker Pro-databaser som delas via TCP/IP kan fjärröppnas med hjälp av listan Lokala värdar eller värddatorns IP-adress eller DNS-namn (om ett sådant har definierats). En databas som till exempel finns på en värddator med IP-adressen 192.168.10.0 och DNS-namnet vard.doman.se kan öppnas med antingen IP-adressen eller DNS-namnet i Arkiv > Fjärröppna > fältet Nätverksfilsökväg med hjälp av formatet
fmnet:/192.168.10.0/<filnamn>. (Lägg märke till att det bara ska vara ett snedstreck i fmnet:/.)
Obs!  FileMaker Pro stöder också IPv6-adresser i form av åtta fyrsiffriga nummergrupper, separerade med kolon och omgivna av hakparenteser. Exempel:
fmnet:/[2001:0DB8:85A3:08D3:1319:8A2E:0370:7334]/<filnamn>
Så här öppnar du en delad fil som klient:
1.
Välj Arkiv > Fjärröppna.
Dialogrutan Fjärröppna fil visas med en lista över värdar.
2.
Välj den typ av värd i Visa som du vill visa i Värdar.

Om du vill ange en värd som finns i ett annat TCP/IP-undernät för Nätverksfilsökväg skriver du ett domännamn (till exempel vard.doman.se) eller en IP-adress med hjälp av följande format:
IPv4: 192.168.10.0
IPv6: [2001:0DB8:85A3:08D3:1319:8A2E:0370:7334]
Obs!  Om du vill lägga till en lokal värd eller en LDAP-värd i favoritlistan, markerar du värden och klickar på Lägg till favoritvärdar. Se sedan avsnittet efter de här stegen.
3.
4.
Markera filen som du vill öppna i Tillgängliga filer och klicka sedan på Öppna (eller dubbelklicka på filnamnet). Eller, för Nätverksfilsökväg, skriv det fullständigt kvalificerade filnamnet (till exempel fmnet:/<värdens IP-adress>/<filnamn>), och klicka på Öppna.
Tips!  Begränsa listan över tillgängliga filer genom att skriva några tecken i textrutan Filter. Enbart filnamn som innehåller de tecken som du skriver visas i listan.
Det kan hända att du måste ange kontonamn, lösenord och domännamn (endast Windows), beroende på hur fildelningen är inställd på värddatorn.
Så här lägger du till, ändrar och tar bort favoritvärdar:
1.
 •
Om du vill sortera listan över favoritvärdar går du till Visa och markerar Favoritvärdar. Markera den värd som ska sorteras och klicka på Lägg till, Redigera eller Radera. (Lägg till och Redigera visar dialogrutan Ändra favoritvärd, Radera raderar värden från listan.)
 •
Markera en fjärrfil så att den visas i listan Favoritfiler (fjärr) på skärmbilden FileMaker snabbstart. För Visa markerar du Favoritvärdar, markerar en värd, väljer en tillgänglig fil, klickar på Lägg till i favoriter. Mer information om hur du öppnar favoritfjärrfiler finns i Använda FileMaker snabbstart när du vill öppna filer.
 •
Om du vill lägga till en lokal värd eller en LDAP-värd i favoritlistan, markerar du värden i Värdar och klickar på Lägg till i favoriter. (Dialogrutan Ändra favoritvärd visas.)
2.
Ange värdens IP-adress eller domännamn i Värdens Internet-adress i dialogrutan Ändra favoritvärdar.
 •
IP-adresser anges i något av följande format
IPv4:
192.168.10.0
IPv6: [2001:0DB8:85A3:08D3:1319:8A2E:0370:7334]
 •
3.
Ange ett namn för värden i Favoritvärdnamn (valfritt).
Om du inte använder ett namn visas bara värdens Internetadress i dialogrutan Hantera favoriter och på skärmbilden FileMaker snabbstart.
4.
Välj under Filinställningar om du vill visa alla tillgängliga filer (standardinställningen) eller bara de filer du anger.
Om du väljer Visa bara de här filerna anger du varje filnamn på en egen rad och avslutar varje rad med ett returtecken.
5.
Så här anger du en LDAP-server:
1.
Kontrollera att LDAP-värdar är markerat vid Visa i dialogrutan Fjärröppna fil och klicka sedan på Ange.
Dialogrutan Ange LDAP-katalogtjänst visas.
2.
Ange information om servern under Serverinformation. (Du kan behöva kontakta nätverksadministratören för att få tillgång till den här informationen.)

IPv4: 192.168.10.0
IPv6: [2001:0DB8:85A3:08D3:1319:8A2E:0370:7334]
3.
Markera eller avmarkera Använd Windows-verifiering (endast Windows) under Inloggningsinställningar. Gör sedan följande:
 •
Om du markerar det här tillvalet väljer du Logga in som aktuell användare eller Logga in med konto och skriver ditt kontonamn, lösenord och domännamn (endast Windows).
 •
Om du avmarkerar det här tillvalet väljer du Logga in anonymt eller Logga in med konto och skriver ditt kontonamn och lösenord.
Obs!
Relaterade avsnitt
Det går inte att se delade databaser