ExecuteSQL
Syfte
Utför ett SQL-frågeuttryck för den angivna tabellförekomsten inom en FileMaker Pro-databas.
Format
ExecuteSQL ( sqlfråga ; fältavgränsare ; radavgränsare { ; argument... } )
Parametrar
sqlfråga – ett SQL SELECT-uttryck. Uttrycket kan innehålla en Union-instruktion som kombinerar resultatet av två frågor. Uttrycket kan innehålla programmässigt genererat SQL (dynamiska parametrar) som anger var valfria argument ska användas i frågan. Ange en dynamisk parameter genom att använda frågetecken (?).
fältavgränsare – teckensträng som används som avgränsare mellan fält i ett resultat. Om en tom sträng anges är avgränsaren ett kommatecken. Fältavgränsaren visas inte efter det sista fältet i resultatet.
radavgränsare – teckensträng som används som avgränsare mellan poster i ett resultat. Om en tom sträng anges är avgränsaren ett returtecken. Radavgränsaren visas inte efter den sista raden i resultatet.
argument – ett eller flera uttryck som utvärderas och används som värden för de dynamiska parametrarna i frågeuttrycket.
Returnerad datatyp
text
Kommer från
FileMaker Pro 12.0
Beskrivning
Med ExecuteSQL kan du köra SQL SELECT-uttryck som innehåller dynamiska parametrar för att säkert ställa frågor i FileMaker Pro-databaser och på så sätt undvika säkerhetsbrister genom injektionsattacker.
ExecuteSQL identifierar inte relationer som skapats i FileMaker Pro, vilket ger dig flexibiliteten att definiera relationer i SQL-uttryck och hämta data från vilken tabell som helst, oberoende av layoutkontexten.
ExecuteSQL kan inte användas med SQL-uttryck som ändrar data eller databasschemat (exempelvis kommandona för att infoga i eller radera tabell).
Om ett fel uppstår under frågetolkningen eller -utförandet returneras ? i FileMaker Pro.
Kommentar
 •
 •
 •
 •
Exempel
Anta att en databas innehåller två tabeller, Anställda och Löner, som är relaterade genom fältet AnstID.
Lista som visar Anställda och Löner
Obs!  Fältet Löner::Lön är ett numeriskt fält.
Du vill lägga till ett fält i tabellen Anställda som visar procentandelen av en medarbetares lön i förhållande till avdelningens totala summa för löner. Du skulle kunna använda en beräkning i FileMaker Pro och generera värdet, men du kan även använda funktionen ExecuteSQL om du vill specificera frågan med dynamiska parametrar.
Definiera ett beräkningsfält i tabellen Anställda och använd sedan funktionen ExecuteSQL till att specificera följande frågeuttryck:
100 * Löner::Lön / ExecuteSQL("select sum ( L.lön ) from Anställda A join Löner L on A.AnstID = L.AnstID where A.Avdelning= ?"; ""; ""; Anställda::Avdelning )