Let
Syfte
Ställer in varX till resultatet av uttryckX för den tid beräkningen tar, tills manuset slutförs (lokala variabler) eller tills filen är stängd (globala variabler).
Format
Let({[}var1=uttryck1{;var2=uttryck2...]};beräkning)
Parametrar
var – vilket som helst variabelnamn, lokalt variabelnamn eller globalt variabelnamn (se Om att namnge fält där du hittar anvisningar om namngivning av variabler).
uttryck – ett beräkningsuttryck, ett fält eller en konstant.
beräkning – ett beräkningsuttryck, ett fält eller en konstant.
Parametrar inom klamrar {} är valfria.
Returnerad datatyp
Text, numeriskt, datum, tid, tidsstämpel, container
Kommer från
FileMaker Pro 7.0
Beskrivning
Flera variabler är tillåtna om du använder en listsyntax som är omgiven av hakparenteser [ ] och avgränsad med semikolon. Till exempel:
Let([variabel=värde;variabel2=värde2];beräkning)
Symbolen $ refererar till en lokal variabel och symbolerna $$ refererar till en global variabel. Tillvalet repetitionsnummer visas inom hakparenteser [ ] omedelbart efter variabelnamnet. Till exempel:
Let([$variabel[repetition]=värde;$$variabel2=värde2]{;beräkning} )
Funktionen Let anger variablerna från vänster till höger. Du kan använda tidigare definierade variabler (t.ex. variabler som du definierat inom manussteget Ange variabel) när du vill definiera nya variabelvärden. Du kan också kapsla in en Let-funktion inuti en annan. Om du använder en tidigare definierad variabel i en inkapslad Let-funktion har variabeln bara sin räckvidd inom den kapslade funktionen (om du har definierat en helt unik variabel). Se exemplet med städer nedan.
Du kan referera till definierade lokala och globala variabler i vilken beräkning som helst inom deras räckvidd. Räckvidden för globala variabler är begränsad till aktuell fil. Räckvidden för lokala variabler är aktuellt manus. Lokala variabler som definierats i en beräkning har filen som räckvidd men är bara tillgängliga när manuset inte körs. En lokal och en global variabel (eller t.o.m. två lokala variabler i olika manus) kan ha samma namn men de behandlas som olika variabler och lagrar olika värden.
Exempel
Let ( x=5 ; x*x ) returnerar 25.
Let ( [x=5 ; kvadrat=x*x ; kubik=kvadrat*x]; kubik ) returnerar 125.
Let(Stad=”Paris”;Let(Stad=”San Francisco”;Stad&”–”)&Stad) returnerar San Francisco Paris.
Följande exempel ställer in en lokal variabel räknare vid repetition 50 med ett värde på 120:
Let ( $räknare[50]=120 ; $räknare[50]*2 ) returnerar 240.
Följande exempel visar hur du överför namngivna parametrar med hjälp av funktionerna Utvärdera, Låt och Get ( Manusparameter ) och bara ger tillgång till variabeln ”a” (exemplet returnerar 6):
Manusparameter = "a = 5; b = 10"
Evaluate("Let([" & Get ( Manusparameter ) & "]; a+1 )" )
Följande exempel visar hur du överför namngivna parametrar och ger tillgång till både variabeln ”a” och variabeln ”b”. Den förenklade första parametern gör den andra parametern mer komplex (exemplet returnerar 6, 12):
Manusparameter = "a = 5; b = 10"
Evaluate("Let ( [" & Get(Manusparameter) & "]; a+1 & \", \" & b+2 )" )
Följande exempel visar hur du överför namngivna parametrar, samtidigt som du behåller möjligheten att kontrollera syntaxen för den andra parametern i funktionen Let (exemplet returnerar 6, 12):
Manusparameter = "a = 5; b = 10"
Let( [a = Evaluate("Let( [" & Get(Manusparameter) & "]; a )"),b = Evaluate("Let( [" & Get(ScriptParameter) & "]; b )")]; a+1 & ", " & b+2 )
Använda operatorer i formler
Använd variabler