Skapa och redigera egna menyalternativ (FileMaker Pro Advanced)
När du skapat en meny kan du skapa menyalternativ. Du kan också skapa eller redigera menyalternativ som är kopior av standardmenyer i FileMaker. Menyalternativ kan vara kommandon, undermenyer och avgränsare. Du kan skapa ett menyalternativ som baseras på ett standardkommando i FileMaker eller också kan du skapa ett menyalternativ som initialt inte har något tilldelat kommando.
När du baserar ett menyalternativ på ett kommando i FileMaker kommer menyalternativet att ärva alla egenskaper från kommandot. Du kan åsidosätta egenskaper (titel, kortkommando eller åtgärd) när du vill anpassa menyalternativet.
När du skapar ett menyalternativ som inte har ett tilldelat kommando visas ett <okänt> menyalternativ i listan Menyalternativ i dialogrutan Redigera anpassad meny. Du kan sedan anpassa egenskaperna för menyalternativet.
Om du vill lägga till eller redigera menyalternativ på en anpassad meny:
1.
2.
Välj Arkiv-menyn > Hantera > Anpassade menyer > fliken Anpassade menyer.
3.
4.

Klicka på Skapa om du vill lägga till ett nytt (<okänt>) menyalternativ i listan. Välj Kommando i listan Menyobjektstyp och välj sedan Baserat på befintligt kommando. I dialogrutan Ange kommando för FileMaker markerar du ett kommando och klickar sedan på Välj eller OK.
Tips!  Du kan trycka på Skift och klicka på Skapa om du vill skapa ett <okänt> menyalternativ med ett kommando.
Klicka på Skapa om du vill lägga till ett <okänt> menyalternativ i listan. I Menyobjektstyp väljer du Undermeny och klickar sedan på Ange. I dialogrutan Välj meny väljer du en meny och klickar sedan på Välj.
Klicka på Skapa om du vill lägga till ett <okänt> menyalternativ i listan. Välj Skiljetecken i listan Menyobjektstyp.
Dra en pil Knappen Öppna/stäng datavisning uppåt eller nedåt för att ändra ordningen på menyalternativen i listan.
5.
Markera varje menyalternativ i listan Menyalternativ och ange dess egenskaper. Klicka sedan på OK och stäng dialogrutan Redigera anpassad meny.

Klicka på Ange bredvid Baserat på befintligt kommando, välj ett annat kommando och klicka sedan på Välj eller OK.
Välj ett annat alternativ i listan Menyobjektstyp. (Du kan till exempel ändra en avgränsare till ett kommando.)
Markera Objektnamn och ange ett nytt namn.
Om du vill att titeln ska baseras på resultatet av en beräkning klickar du på Ange och bygger sedan en formel i dialogrutan Ange beräkning.
Markera Kortkommando. När dialogrutan Ange snabbmeny visas trycker du ned tangentkombinationen och klickar sedan på OK. Kortkommandona visas bredvid menyalternativet i listan Menyalternativ.
I Kortkommando klickar du på Ange, anger en tangentkombination och klickar sedan på OK.
Markera Åtgärd. I dialogrutan Ange manussteg markerar du ett steg och anger de alternativ som krävs. Sedan klickar du på OK. Mer information om manus och manussteg finns i Skapa manus för att automatisera uppgifter.
Klicka på Ange bredvid Åtgärd, ändra manusdefinitionen och klicka sedan på OK.
För Installera när anger du en beräkning som resulterar i ett booleskt värde.
Om ett menyalternativ alltid ska installeras anger du 1 för Installera när. Om du exempelvis vill att ett menyalternativ ska visas när filen öppnas i Windows eller OS X anger du 1.
Kommentar
 •
Om du vill åsidosätta ett funktionssätt för ett kommando (objektnamn, kortkommando eller åtgärd) måste du markera kryssrutan Baserat på befintligt kommando och välja ett annat kommando. Om kryssrutan inte är markerad bevaras funktionssätt hos originalkommandot.
 •
 •
 •
 •
Om du anger samma kortkommando eller snabbtangent (Windows) för två olika menyalternativ hittar och utfärdar FileMaker Pro den första förekomsten av kommandot enligt följande:
 •
 •
 •
 •
 •
Du kan ändra behörighetsuppsättningar i dialogrutan Redigera behörighet om du vill styra vilka menyalternativ som är aktiverade. Mer information finns i Skapa och hantera behörighetsuppsättningar.
 •
Om du anger Tillgängliga menykommandon som Endast redigering eller Minimum kommer menyalternativ baserade på kommandon i FileMaker att aktiveras eller inaktiveras beroende på inställningarna. Alla andra menyalternativ, inklusive alternativ med anpassade åtgärder, inaktiveras. Om du t.ex. väljer Endast redigering kommer alla baskommandon för redigering i FileMaker att aktiveras men alla andra alternativ (inklusive alternativ med anpassade åtgärder) kommer att inaktiveras.
 •
Om du anger Tillgängliga menykommandon som Alla kommer alla menyalternativ att aktiveras normalt.
 •
 •
 •
 •
 •
Relaterade avsnitt
Skapa och redigera anpassade menyuppsättningar (FileMaker Pro Advanced)