Skapa filsökvägar
I FileMaker Pro kan du specificera sökvägar till externa filer eller FileMaker-datakällor.
Obs!  En FileMaker-"datakälla" kallades för "filreferens" i tidigare versioner än 9.0 av FileMaker.
Varje namngiven fil eller FileMaker-datakälla kan bestå av en eller flera sökvägar. Använd flera sökvägar när du vill att FileMaker Pro ska söka igenom en lista över möjliga filer.
Mer information om hur du lägger till en FileMaker-datakälla finns i Ansluta till datakällor.
Följande format för filsökvägar stöds av FileMaker Pro:

Obs!  FileMaker Pro stöder inte URL-protokoll som sökvägar.
Exempel på en enda sökväg

Exempel på flera filsökvägar
Använd flera sökvägar när du vill att FileMaker Pro ska söka igenom en lista över möjliga filer. Filsökvägar söks igenom i den ordning som de förekommer. FileMaker Pro öppnar den första filen som påträffas och sökningen avslutas. Varje filsökväg måste stå på en egen rad.
 •
Exempel 1: I det här exemplet måste en FileMaker Pro-databas fungera på två olika operativsystem: ett Windows-system som använder lokala Windows-filer och ett OS X-system som använder lokala OS X-filer. På båda plattformarna måste databasen använda den lokala filen test.xlsx.
filewin:/C:/Excelfiler/Värd/test.xlsx
filemac:/MacintoshHD/Excelfiler/Värd/test.xlsx
 •
Exempel 2: I det här exemplet för en manusstyrd postimport ska FileMaker Pro-databasen använda en fil på en värddator. Eftersom värden kanske inte alltid är tillgänglig refererar du dessutom till två alternativa filer – den ena på en annan server och den andra lokalt på din hårddisk. Om den första nätverksfilen inte är tillgänglig söker FileMaker Pro efter den andra nätverksfilen. Om den andra nätverksfilen inte heller är tillgänglig söker FileMaker Pro efter den lokala filen.
fmnet:/192.168.10.10/Databases/test.fmp12
fmnet:/192.168.100.120/Databaser/test.fmp12
fil:../Databases/test.fmp12
Variabler
Du kan använda variabler i filsökvägar. Med variabler kan du specificera fil- eller mappsökvägar dynamiskt för många manus, t.ex. manussteget Exportera poster. Mer information finns i Använd variabler.
Använd Ange variabel manussteg om du vill skapa lokala och globala variabler.
Du kan även använda Let funktion för att specificera variabler i beräkningar.
Räckvidden för lokala variabler är begränsad till aktuellt manus. Räckvidden för globala variabler är begränsad till den fil där globala variabler är definierade, så länge filen är öppen.
Exempel på att använda variabler i filsökvägar
Anta att vi har följande variabler:
$fileName = "test.xlsx"
$username = "JohanSmed"
$targetDir = "Dokument/Klienter"
$chosenType = "filewin"
$$source = "file:Dokument/2014/demofiler"
$driveLetter = "G:"
$searchList = "file:gamla_resultat.txt
     file:../arkiverat/gamla_resultat.txt"

Kommentar
 •
 •
 •
Om du vill skapa en plattformsspecifik filsökväg inleder du den med ordet filemac eller filewin. FileMaker Pro söker bara i plattformsspecifika filsökvägar som stämmer överens med det operativsystem där programmet körs.
 •
Om du vill skapa en filsökväg som ska användas med Sätt in PDF manussteg eller Sätt in bild manussteg, inleder du filsökvägen med image, imagemac eller imagewin.
 •
 •
 •
Vi rekommenderar att du inte använder en asterisk (*) som jokertecken i nätverkssökvägar, eftersom det gör trafiken i FileMaker-nätverk långsammare. Om det går bör du ersätta en eventuell asterisk med rätt IP-adress eller använda variabler i filsökvägarna. Om du har konverterat en databas från en tidigare version av FileMaker Pro bör du granska de konverterade datakällorna och ersätta eventuella asterisker med kända IP-adresser eller nätverkssökvägar.