Lijnen en andere vormen tekenen
Gebruik de lay-outgereedschappen op de statusbalk om lijnen, rechthoeken, afgeronde rechthoeken en ovalen te tekenen. U kunt vierkanten, cirkels, of horizontale/verticale lijnen maken door op het toetsenbord de combinatietoets ingedrukt te houden wanneer u objecten maakt.
Zo maakt u een lijn, rechthoek, afgeronde rechthoek of ovaal:
1.
Klik in de lay-outmodus op het lijngereedschap Lijngereedschap, Rechthoekgereedschap Rechthoekgereedschap, Gereedschap voor afgeronde rechthoek Gereedschap voor afgeronde rechthoek of het Ovaalgereedschap Ovaalgereedschap.
Zie Werken met de lay-outgereedschappen voor meer informatie.
2.
3.
Als u een object wilt maken dat beperkt is tot een bepaalde hoek of vorm, voert u één van de volgende handelingen uit:

Gebruikt u dit gereedschap
Horizontale of verticale lijn
Diagonale lijn (met een hoek van 45 graden)
Ctrl (Windows) of Option (Mac OS) terwijl u de lijn tekent.
Ctrl (Windows) of Option (Mac OS) terwijl u het vierkant tekent.
Afgerond vierkant
Gereedschap voor afgeronde rechthoek
Ctrl (Windows) of Option (Mac OS) terwijl u het afgeronde vierkant tekent.
Ctrl (Windows) of Option (Mac OS) terwijl u de cirkel tekent.
In FileMaker Pro wordt het object getekend met de standaard lijnstijl en opvulling van het thema. Nadat het object is getekend, kunt u deze kenmerken wijzigen. Zie Objecten in een lay-out selecteren en ermee werken voor meer informatie.
Voor informatie over het maken van een stippellijn of onderbroken lijn of rand, leest u De vulling, stijl en randen van objecten instellen.
Opmerkingen
 •
Als u een lijn, rechthoek, afgeronde rechthoek of ovaal maakt, kunt u ook op de menubalk Invoegen > Grafisch object kiezen en daarna de gewenste optie kiezen in het submenu dat verschijnt.
 •

De selectie van een gereedschap behouden of het gereedschap vergrendelen
Dubbelklik op een gereedschap. (Het gereedschap verandert van kleur en blijft geselecteerd tot u een ander gereedschap selecteert.)
Opmerking U kunt ook instellen dat een gereedschap wordt vergrendeld zodra u het selecteert. Zie Lay-outvoorkeuren instellen voor meer informatie.)
Schakelen tussen het laatst gebruikte gereedschap en het selectiegereedschap Selectiegereedschap.