Skapa en lösning > Använda variabler

Använda variabler
Med FileMaker Pro kan du använda variabler:
i filsökvägar (se Skapa filsökvägar)
i scripts (se scriptsteget Ange variabel)
i beräkningar (se funktionen Let)
i sökposter som du skapar och redigerar i dialogrutan Ändra sökposter (se Dialogrutorna Ange sökposter och Ändra sökposter)
i layouter som kopplade variabler (se Sätta in mergevariabler i en layout)
Variabler lägger till flexibilitet och enkelhet till din databas, och kan användas istället för globala fält i dina databasscheman.
Med scriptsteget Ställ in variabel eller funktionen Let kan du skapa lokala och globala variabler. Räckvidden för lokala och globala variabler är begränsad till aktuell fil och aktuell användare.
En lokal variabel kan bara användas i scriptsteg i det script som exekveras för stunden. Värdet i en lokal variabel raderas när scriptet avslutas. Lokala variabler har prefixet $.
En global variabel kan användas i en beräkning eller ett script var som helst i en fil, till exempel andra scripts eller sökvägar. Den globala variabelns värde raderas inte förrän filen är stängd. Globala variabler har prefixet $$.
En lokal och en global variabel (eller t.o.m. två lokala variabler i olika scripts) kan ha samma namn men de behandlas som olika variabler och lagrar olika värden.
Överallt där du specificerar en sökväg till en fil eller en mapp kan du använda variabler åtskilda med "/", ":", eller vagnretur.
Med variabler kan du ange fil- eller mappsökvägar dynamiskt i många scriptsteg, till exempel scriptsteget Infoga fil och scriptsteget Importera poster.