Skapa en lösning > Skapa filsökvägar

Skapa filsökvägar
I FileMaker Pro kan du specificera filsökvägar till externa filer eller FileMaker-datakällor. Varje namngiven fil eller FileMaker-datakälla kan bestå av en eller flera sökvägar. Använd flera sökvägar när du vill att FileMaker Pro ska söka igenom en lista över möjliga filer.
Mer information om hur du lägger till en FileMaker-datakälla finns i Ansluta till externa datakällor.
Följande format för filsökvägar stöds av FileMaker Pro:

Typ av sökväg
Beskrivning
Format
Relativ
Sökvägen till målfilen specificeras utifrån den aktuella databasens plats. Om den aktuella databasen fjärröppnas, startar sökvägen från användarens dokumentmapp
file:katalognamn/filnamn
filemac:katalognamn/
filewin:../filnamn
Fullständig lokal eller fjärr (OS X)
Den absoluta sökvägen till målfilen eller mappen, på en lokal- eller fjärrvolym, börjar på filsystemets översta nivå
filemac:/volymnamn/katalognamn/filnamn
filemac:/volymnamn/katalognamn/
Fullständig lokal (Windows)
Den absoluta sökvägen till målfilen eller mappen i Windows, med början på den översta nivån i filsystemet
filewin:/enhetsbeteckning:/katalognamn/filnamn
filewin:/enhetsbeteckning:/katalognamn/
Fullständig fjärr (Windows)
Den absoluta sökvägen till målfilen eller mappen i en Windows-volym som delas med Windows-fildelning
filewin://datornamn/resursnamn/katalognamn/filnamn
filewin://datornamn/resursnamn/katalognamn/
FileMaker-nätverk
Nätverkssökvägen till en delad FileMaker Pro-fil
fmnet:/värdnamnEllerIPadress/filnamn
Obs!  FileMaker Pro stöder inte URL-protokoll som sökvägar.
Exempel på flera filsökvägar
Använd flera sökvägar när du vill att FileMaker Pro ska söka igenom en lista över möjliga filer. Filsökvägar söks igenom i den ordning som de förekommer. FileMaker Pro öppnar den första filen som påträffas och sökningen avslutas. Varje filsökväg måste stå på en egen rad.
Exempel 1: I det här exemplet måste en FileMaker Pro-databas fungera på två olika operativsystem: ett Windows-system som använder lokala Windows-filer och ett OS X-system som använder lokala OS X-filer. På båda plattformarna måste databasen använda den lokala filen test.xlsx.
filewin:/C:/Excelfiler/Värd/test.xlsx
filemac:/MacintoshHD/Excelfiler/Värd/test.xlsx
Exempel 2: I det här exemplet för en scriptstyrd postimport ska FileMaker Pro-databasen använda en fil på en värddator. Eftersom värden kanske inte alltid är tillgänglig refererar du dessutom till två alternativa filer - den ena på en annan server och den andra lokalt på din hårddisk. Om den första nätverksfilen inte är tillgänglig söker FileMaker Pro efter den andra nätverksfilen. Om den andra nätverksfilen inte heller är tillgänglig söker FileMaker Pro efter den lokala filen.
fmnet:/192.168.10.10/Databases/test.fmp12
fmnet:/192.168.100.120/Databaser/test.fmp12
fil:../Databases/test.fmp12
Variabler
Du kan använda variabler i filsökvägar. Med variabler kan du specificera fil- eller mappsökvägar dynamiskt för många scripts, t.ex. scriptsteget Exportera poster. Mer information finns i Använda variabler.
Använd scriptsteget Ange variabel om du vill skapa lokala och globala variabler.
Du kan även använda funktionen Let för att specificera variabler i beräkningar.
Räckvidden för lokala variabler är begränsad till aktuellt script. Räckvidden för globala variabler är begränsad till den fil där globala variabler är definierade, så länge filen är öppen.
Exempel på att använda variabler i filsökvägar
Anta att vi har följande variabler:
$fileName = "test.xlsx"
$username = "JohanSmed"
$targetDir = "Dokument/Klienter"
$chosenType = "filewin"
$$source = "file:Dokument/2014/demofiler"
$driveLetter = "G:"
$searchList = "file:gamla_resultat.txt
     file:../arkiverat/gamla_resultat.txt"

För att
Post i sökvägslista
Löst sökvägslista
Specificera enbart filnamn
file:testing/$fileName
file:testing/test.xlsx
Specificera en eller flera kataloger i en sökväg
file:$username/$fileName
file:JohanSmed/test.xlsx
Specificera absoluta eller relativa sökvägar, med olika typer av sökvägsprefix
filewin:/$driveLetter/$targetDir/kontakter.txt
filemac:../$targetDir/kontakter
filewin:/G:/Dokument/Klienter/kontakter.txt
filemac:../Dokument/Klienter/kontakter
Ange prefix för sökvägstyp dynamiskt eller som en del av en längre sökväg
$chosenType:/$driveLetter/$targetDir
$$source/$fileName
filewin:/G:/Dokument/Klienter
fil:Dokument/2014/demofiler/test.xlsx
Specificera ett eller flera fullständiga resultat
$searchList
file:gamla_resultat.txt
file:../arkiverat/gamla_resultat.txt
Specificera en katalog (inte en fil)
file:$targetDir/
$$source/
file:$targetDir/$username/
file:Dokument/Klienter
file:Dokument/2014/demofiler/
file:Dokument/Klienter/JohanSmed/
Kommentar
Om du vill skapa en allmän filsökväg för flera plattformar måste du inleda den med ordet file.
Om du vill skapa en plattformsspecifik filsökväg inleder du den med ordet filemac eller filewin. FileMaker Pro söker bara i plattformsspecifika filsökvägar som stämmer överens med det operativsystem där programmet körs.
Om du vill använda en fil som finns i en delad Windows-volym använder du formatet för nätverkssökvägar. Det här formatet är bara kompatibelt med delade Windows-volymer. Det är inte kompatibelt med delade OS X-volymer eller delning via FileMaker-nätverk.
Om du vill använda en fil som finns på en fjärr-OS X-volym ska du se till att volymen monteras först och att sökvägen börjar med filemac. Om du till exempel ska exportera poster till filen som heter test.xlsx i mappen Clients i volymen Home på servern myhost blir sökvägen filemac:/Home/Clients/test.xlsx om du har monterat Home-volymen på myhost.
Vi rekommenderar att du inte använder en asterisk (*) som jokertecken i nätverkssökvägar, eftersom det gör trafiken i FileMaker-nätverk långsammare. Om det går bör du ersätta en eventuell asterisk med rätt IP-adress eller använda variabler i filsökvägarna.
Använd följande tecken som avgränsare i en filsökvägslista: "/", ":" eller vagnretur.